שתף קטע נבחר

 

אסד פתח ערוץ חדש: סנאטור בין ירושלים לדמשק

הסנאטור היהודי ארלן ספקטר נמצא בימים אלה בדמשק בהזמנתו של הנשיא, שביקש לבדוק אם יוכל לתווך בין סוריה לישראל. בדרכו עבר בירושלים, ושמע מסגן שר החוץ אילון את העמדה הישראלית הקבועה: "על המו"מ להתקיים בלא תנאים מוקדמים". בירושלים מעריכים: אסד משנה כיוון בעקבות הסנקציות על איראן

נשיא סוריה מגלה עניין בחידוש המשא-ומתן עם ישראל. מסר חשאי הועבר לקראת סוף השבוע על ידי סגן שר החוץ, דני אילון, לנשיא סוריה בשאר אסד, באמצעות הסנטור היהודי-אמריקני הוותיק ארלן ספקטר, שעבר השבוע בירושלים בדרכו לדמשק, שם הוא שוהה כעת. כך נודע ל-ynet. ספקטר הוזמן לבירת סוריה ביוזמתו של אסד, בניסיון לפתוח ערוץ הידברות עם ישראל - ובמערכת המדינית מעריכים כי העיתוי אינו מקרי, וקשור לטבעת הסנקציות המתהדקת על איראן, בעלת בריתה של סוריה ב"ציר הרשע".

 

בירושלים ממתינים לטלפון מספקטר, הצפוי לחזור לארה"ב משליחותו ביום שני הקרוב. לא ברור עדיין אם המסרים החשאיים אכן יובילו לכינון משא ומתן בין המדינות. כך או כך, ההערכה בקרב גורמים בכירים בישראל היא כי עצם הזמנתו של ספקטר לדמשק, כשהוא עובר קודם לכן בירושלים, מעידה על שינוי מגמה אצל הנשיא הסורי.


ספקטר בדמשק עם בשאר אל-אסד, דצמבר 2008 (צילום: רויטרס)

 

ספקטר בן ה-80 נמצא למעשה בשלהי ימיו כסנאטור, שכן לפני חודש וחצי, אחרי 30 שנות כהונה בסנאט (חמש כהונות), הפסיד בפריימריז הדמוקרטיים בפנסילבניה, לציר בית הנבחרים ג'ו סיסטאק. במשך השנים היה רפובליקני מתון, אך באפריל 2009 חצה את הקווים וערק למפלגה הדמוקרטית. העניין הסורי רחוק מלהיות זר לו: בעברו ביקר לא פחות מ-18 פעמים בדמשק, ונועד פעמים רבות עם הנשיא אסד ועם אביו המנוח, הנשיא חאפז אל אסד. לאחרונה נפגש ספקטר עם אסד בדצמבר 2008, אז התמקדה הפגישה במבצע עופרת יצוקה שהתנהל באותה עת בעזה, והיה העילה להודעה הסורית על הפסקת השיחות העקיפות עם ישראל, שהתנהלו עד אז בתיווך טורקי.

 

עד אז, היה התיווך הטורקי הערוץ המרכזי בציר ירושלים-דמשק במשך כמה שנים (לצד כמה ביקורים מזדמנים של סנאטורים אמריקנים). לפני ארבעה חודשים הודיע ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, על חידוש המו"מ העקיף - הצהרה שלא זכתה מאז לאימות, ונראה שהתמוססה בעקבות אירועי המשט לעזה. לפני כשבועיים, במהלך ביקור בדרום אמריקה, אמר אסד כי הוא מזמין את ברזיל לתווך בין סוריה לישראל.

 

אילון הציע: מחווה של אסד לשחרור שליט

המהלך המדיני החדש החל לפני שבועיים, אז קיבל הסנאטור טלפון  מארמון הנשיאות בדמשק, אותו הוא מכיר היטב. עיתוי שיחת הטלפון, מעריכים מקורות יודעי דבר, לא היה מקרי. הוא בא ימים אחדים לאחר שהנשיא אובמה חתם על שורת סנקציות נגד איראן, שהתווספו לאלו שהטילה מועצת הביטחון של האו"ם. נחישות הנשיא אובמה נגד איראן, כמו גם השיחות האחרונות בינו לראש הממשלה הטורקי ארדואן ומה שמסתמן כהתחזקות הקשרים בין ארה"ב לטורקיה, הובילו, כך מעריכים בירושלים, את אסד להעריך עמדתו מחדש, ולנקוט יוזמה. 

 

מועד הפגישה עם אסד נקבע לסוף השבוע הנוכחי בדמשק, ומוערך שתתקיים היום (שבת). ספקטר, בעל קשרים טובים בצמרת הישראלית, ביקש להיוועד לפני כן עם ראש הממשלה בנימין נתניהו או עם שר החוץ אביגדור ליברמן אולם כשהגיע לירושלים, שהו שניהם בשליחויות ברחבי העולם: נתניהו בוושינגטון, וליברמן באירופה. לפיכך, זומן סגן שר החוץ, דני אילון, לפגישת העברת המסרים. היא נערכה ביום רביעי האחרון בערב, במלון קינג דיוויד בירושלים, ולמחרת בבוקר המריא הסנאטור הקשיש לדמשק, עם נחיתת ביניים קצרצרה בעמאן שבירדן.

  

במהלך הפגישה בירושלים, בה השתתפו גם עוזרי ספקטר, נציג נוסף ממשרד החוץ ונציגה של השגרירות האמריקנית בישראל, סיפר הסנאטור לאילון על "היוזמה של הנשיא אסד, לברר מה קורה בצד הישראלי, והאם אפשר לקדם מחדש משא-ומתן לשלום עם ממשלת נתניהו". אילון השיב בחזרה על העמדה הישראלית הרגילה, לפיה "פניה של ישראל לשלום, אבל על המשא-ומתן להתקיים בלא תנאים מוקדמים". עוד אמר כי "אפשר לקיים את המו"מ בכל מקום ובכל זמן, אפשר גלוי ואפשר חשאי".

 

במהלך השיחה בין הסנאטור לסגן השר - מכרים ותיקים מהתקופה שאילון כיהן כשגריר ישראל בוושינגטון - עלתה גם סוגיית האפשרות שיתפתח עימות צבאי בקיץ הנוכחי.

אילון הבהיר לו שאין לישראל כל כוונה ליזום תקיפה בצפון, וביקש מהסנאטור להעביר מסר לאסד, "שיוזמה שלו אצל החמאס שתביא לשחרור גלעד שליט, תהיה מחווה מצוינת של רצון טוב כדי לקדם את התהליך המדיני". הוא הוסיף כי גם הפסקת התמיכה בחיזבאללה ובחמאס, "תוכיח את רצינות הכוונות לקיים תהליך שלום".

 

המסר בדבר התעניינות אסד בחידוש הדיאלוג עם ישראל הועבר גם לשר החוץ ליברמן, ששב אתמול לישראל, והוא צפוי זה לעדכן גם את ראש הממשלה נתניהו, ששב אתמול מוושינגטון.  

  

בלשכת נתניהו סירבו בכל תוקף להגיב על הדברים. בלשכת ליברמן הסכימו לומר רק כי "המסרים שהועברו על ידי סגן השר אילון זהים לדברים שאומר השר ליברמן גם בפומבי".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שינוי כיוון? אסד
צילום: רויטרס
אילון והסנאטור ספקטר
גם בפומבי. ליברמן
צילום: גיל יוחנן
מומלצים