נועדה לקיסריה
בהופעה הראשונה שלה באמפי קיסריה, הוכיחה להקת "היהודים" שהגיעה לסביבתה הטבעית. משך שלוש שעות רצופות, בלי רגע מת אחד, ועם כבוד רב לאורח שלום חנוך, היא העניקה אנרגיות בלתי מתכלות לקהל ששצף בהמוניו והורמוניו
מוזר שרק אמש (מוצ"ש), אחרי כמעט 20 שנות קיומה רב-הנוכחות, להקת "היהודים" הופיעה בפעם הראשונה בקיסריה. לא רק מוזר, גם מתמיה לאור העובדה שקיסריה טבעית להם וממש נועדה עבורם.
כלהקת הופעות מיומנת, משופשפת ומקצוענית, "היהודים" פוצצה אתמול את קיסריה עם צרחות-שאגות תמידיות: על הבמה וכן מולה, בקהל הצעיר, שכלל בעיקר בני נוער ופה ושם "הורים מלווים". שלוש שעות אינטנסיביות של רוק כבד, מחוספס בקפידה ומלהיב. מהשיר הפותח "הימים שלנו" ועד שיר הסיום "עוד ארון אחד" (שניהם מאלבומם הראשון, "מציאות נפרדת"), האנרגיות שלהם, באופן מפליא, לא נחלשו לרגע ויצרו סטנדרט מעורר השתאות שבו כל שיר – שיא.
אורית שחף ותום פטרובר. רואה בה בית חם ומשפחה (תמונות: עידו ארז)
אורית שחף, בקולה המעושן והעוצמתי, בהבעות גופה הסוערות ובגיטרה שלה, תום פטרובר בעלה, נלהב ומלהיב לא פחות בשירה ובגיטרה, ושאר הנגנים: המתופף יהב ליפינסקי, הגיטריסטים גיא באר ועומרי אגמון, ניר מימון בבס ואדם פרי בקלידים – ריגשו ושימחו את הקהל, שרקד ומלמל את כל מילות השירים כמו מתוך תפילה.
מעושנת ועוצמתית. שחף
שחף ופטרובר שרו לסירוגין, שיר היא - שיר הוא, כשלחילופין הם מלווים זה את זה בנגינה ובתנועות גוף. במעט השירים השקטים (יחסית) כמו "Somebody Else" ניתן היה לחוש יותר באיכויותיה הווקאליות של שחף, שהרשימה גם כאשר שרה ללא צרחות, כשהיא יושבת על הרצפה. "אנחנו מאוד מתרגשים ומנסים להוריד קצת את האטרף", אמר פטרובר לפני שעבר לשיר הבא, וזה נאמר בצחוק, משום שהתברר שהוא כיוון ל"ליפול", שבו השתולל בשירה שלו, וגם חיבק את אשתו תוך כדי.
הקהל רקד ומלמל את המילים כמו מתוך תפילה
הנגנים המצוינים האריכו בנדיבות בקטעים האינסטרומנטליים, והקהל היה באקסטזה – בהמוניהם, בנעוריהם ובהורמוניהם. בשלב מסוים התעניין פטרובר: "כולם בסדר"? ואז הוסיף: "יש לנו את הכבוד" – וכאן נקטעו דבריו על ידי מחיאות כפיים קולניות, לפני שהספיק לומר "להזמין את שלום חנוך". "זה כזה חלום לא הגיוני", הוא התפייט. "זה איש עם נשמה טובה ועיניים טובות. להקה שלמה התאהבה. אנחנו מאוהבים"!
הצעירים בקהל הפגינו ידע משמח במילים השלום-חנוכיות
שלום חנוך עלה לבמה נרגש. הם התחברו מוזיקלית כשהוא הזמין את שחף ופטרובר להתארח אצלו בסיבוב ההופעות האחרון שלו, "שלום חנוך - 4 תחנות". חנוך, שעם יתרון של למעלה מ-40 שנות במה ממשיך לחרוך את האוויר ברוקנ'רול שלו, עמד בפני אתגר – עם כל רעננותו ומרצו, איך ישתלב עם הלהקה האנרגטית במיוחד והצעירה ממנו?
"עומדת על הבמה - חשופה"
"לכבוד הוא לי להתארח על הבמה של היהודים", הוא אמר, והחמיא: "הם נשמעים כל כך טוב". כבר כשהשמיע עם הלהקה את הצלילים המקדימים של "מחכים למשיח", והקהל זיהה אותם והריע, התברר שהאנרגיות שלו רק מתחזקות בזכות השפעתם. הקהל – וזה היה משמח – הפגין ידע גם במילים השלום-חנוכיות. "להקה נהדרת, מדהימה באמת", התלהב חנוך בסיום השיר והקהל גמל לו וצעק: "הוא מלך".
האנרגיות רק מתחזקות
שישה שירים שרו היהודים עם חנוך – שלו ("משיח", "הדרכים הידועות" ו"ילדים של החיים") ושלהם ("הזמן שלך", "אם כבר" ו"ג'קי"). "עליתי לבמה לשיר, מחפש קהל" – שר פטרובר את "הדרכים הידועות" של חנוך והקהל צרח. "בפנים הלהקה ניגנה עם מטען כבד" – המשיך חנוך ושחף הוסיפה: "עומד על הבמה חשוף, מוכן להישרף". ואכן השריפה הורגשה. רגע מרגש נוסף באירוח היה בשיר "ילדים של החיים", כשפטרובר הביט על אשתו כששר "אני רואה בך בית חם ומשפחה".
ניגוד מרענן בין השירה האופראית של המקהלה והחספוס של "היהודים"
בעוד שהאירוח של חנוך היה ידוע, התחוללה הפתעה כאשר בשלב מסוים, אורות הבמה הבוהקים כבו, וכשנדלקו מחדש, התגלתה מאחורי הלהקה מקהלה שלמה, הלוא היא "מקהלת עמק חפר" בניצוח שמעון לב טוב ובעיבוד ערן מיטלמן. השילוב בין שירתם הצחה, האופראית, ובין החספוס הרוקנרולי של "היהודים" חידש וריענן, כמו הבריזה שהגיעה מהים וציננה את הטמפרטורות החיצוניות, אם כי לא את אלה שבלב. משחקי האורות חידדו את הניגוד בין המחנות המוזיקליים שהתאחדו לכמה רגעים. שחף, ששרה את"What About You" נצבעה בזהב והמקהלה באור סגול, שהתחלף בכתום.
אחר כך באו ההדרנים: רצף של שירים אקוסטיים "בישיבה" ומהלומות חשמל אחרונות
, שהציפו את מפלס האקסטזה ואף גרמו למעריץ לבוש לבן להסתנן לבמה סמוך לפטרובר, ולהיהדף במהירות על ידי המאבטחים מבלי שהשיר ייקטע. "מצידי שכולם יעלו", אמר אחר כך פטרובר.
לא היה צורך בזה, כי גם כך נוצר מפגש מספק לשני הצדדים - להקה נוצצת מרוב מקצוענות, שבמשך שלוש שעות רצופות מנעה כניסתם של רגעים מתים, וקהל מתמסר שגדש את קיסריה, ספוג בנעורים וברוח החופש שבחופש הגדול.