שתף קטע נבחר

בריטניה תשלול את אזרחותה של המרגלת צ'פמן

ה-MI-5 יחקור את פעילות "הסוכנת הלוהטת" בלונדון, לפני מעברה לניו יורק. שובה לממלכה נאסר לאחר שהתברר כי נישואיה לבריטי היו פיקטיביים. ברוסיה לועגים לרשת הריגול: בזבזו סכומי עתק מכספי משלמי המסים - בלי שום תוצאות

בריטניה תאסור את כניסתה של המרגלת אנה צ'פמן לשטחי הממלכה - כך מפרסמים הבוקר (יום א') כלי התקשורת הבריטים. לפי ה"דיילי מייל", שרת הפנים, תרזה מיי, צפויה לשלול את אזרחותה הבריטית של צ'פמן, שנודעה בארה"ב כ"מרגלת הלוהטת" בגלל הופעתה המצודדת ופעילותה החברתית הענפה.

 

צ'פמן הועברה לרוסיה במסגרת עסקת חילופי המרגלים שיצאה לפועל ביום חמישי, וכעת, לאחר איחוד מרגש עם משפחתה, היא מצויה בחקירה של של שירותי הביטחון הרוסיים, לגבי שנות פעילותה כמרגלת במערב ומעצרה בידי ה-FBI.

 

כמו יתר תשעת המרגלים שהוחזרו למוסקבה, גם הג'ינג'ית בת ה-28 נשמרת הרחק מעדשות מצלמות התקשורת, מאז נאספה על ידי רכב של שירות הביטחון FSB בשדה התעופה במוסקבה.


ציור מבית המשפט: עשרת המרגלים לפני גירושם (צילום: רויטרס)

 

לפי הדיווחים מרוסיה, צ'פמן זכתה בסוף השבוע לפגוש לאחר שנים את אביה ואסילי קושצ'נקו בן ה-52, המוכר רשמית כדיפלומט אך כנראה היה מרגל בעצמו, עם אמה אירנה בת ה-51 ועם אחותה בת ה-23, קטיה.

 

"עברנו ללונדון - וזרקתי אותו"

צ'פמן, האוחזת באזרחות בריטית מתוקף נישואיה בעבר לבריטי (ממנו התגרשה), כבר הביעה את עניינה לשוב לחיות בלונדון - אולם כנראה שלא היא קובעת:

 לפי הפרסום ב"מייל", שירות הביון הבריטי MI-5 חוקר את פעילויותיה בלונדון לפני שעברה לניו יורק, וגורמים משפטיים בוחנים את עניינה. גורמי ממשל בכירים אישרו לעיתון כי אזרחותה והדרכון שלה יישללו ממנה, ושמה יופיע מעתה ב"רשימה שחורה" של אנשים שיש למנוע את כניסתם למדינה.

 

העילה לשלילת האזרחות היא ככל הנראה ההבנה שנישואיה לאותו בריטי, אלכס צ'פמן, היו פיקטיביים. "הוחלט שאם היא תורשה לשוב לבריטניה, יהיה לכך טעם רב במיוחד".

 

התהיות לגבי כשרות נישואיה בני החמש שנים לצ'פמן התעוררו לנוכח אימייל ששלחה לחבר לשעבר ברוסיה, בו כתבה: "גרנו יחד בשנה הראשונה, אחר כך התחתנו ועברנו ללונדון. אחר כך זרקתי אותו, השגתי את הדרכון והמשכתי לחיות בלונדון לבדי".

 

צ'פמן כנראה לנה כעת אצל משפחתה, בפרבר של בירת רוסיה. פעילותה כמרגלת, כמו פעילותה של רשת הריגול כולה, היא כעת מוקד ללעג ברוסיה, שם נמתחת ביקורת חריפה על בזבוז סכומי עתק מכספי משלם המסים בלי שהושגו כל תוצאות בפועל.

 

התקשורת ברוסיה, המאוד לאומנית באופייה בדרך כלל, הייתה רחוקה מאוד מהתייחסות למרגלים השבים כאל גיבורים. העיתונים אינם מבליטים את הסיפור, ומתייחסים אליו כאל ביזיון.

 

"כל העסק נשמע לי אבסורדי לגמרי", צוטט סוכן הקג"ב הוותיק מיכאיל ליובימוב, שהיה בעצמו בעבר מרגל בלונדון. "מעולם לא השתמשנו במהגרים לא חוקיים ככה". לדבריו, צ'פמן רחוקה מלהיות מאטה הארי, ושירות ביון ממוצע ימצא בה שימוש מועט ביותר. "כל עסקת החילופין הזו מוזרה ביותר: החלפנו אזרחים רוסים תמורת אזרחים רוסים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צ'פמן והעיר הגדולה
צילום: AP
צ'פמן הייתה מתה. מאטה הארי
מומלצים