שתף קטע נבחר

בעקבות ה"יובש" בגראס הרפואי: הוקמה ועדה

מנגנון צולע למתן היתרים, תחנות חלוקה שנסגרות, חולים שנדרשים לשלם מאות שקלים על מריחואנה רפואית: ועדה שהקים משרד הבריאות בנושא, אמורה לפתור את מצוקות המשתמשים. ח"כ אריה אלדד: "ההגבלות על מערך הגידול והחלוקה פוגעות בחולים"

ועדה שהקים משרד הבריאות צפוייה "לעשות סדר" בסוגיית מתן האישורים ואספקה של מריחואנה רפואית. הוועדה, שהוקמה בשבוע שעבר, תעביר את המלצותיה בתוך שלושה שבועות. הוועדה הוקמה בין היתר לאור העלייה במספר האישורים לשימוש במריחואנה רפואית והצפי כי עד סוף השנה יסתייעו 5,000 חולים במריחואנה הרפואית. בנוסף, הספקים מתקשים לעמוד בביקוש, והחלו לגבות תשלום של מאות שקלים לחודש מהחולים. זאת ועוד: המשטרה מגבילה את חלוקת החומר ואת הכמות שניתנת לחולים. 

 

יתנו לחולים לגדל לבד?

כיום אין עדיין חוק המסדיר את חלוקת המריחואנה הרפואית. תפקיד הוועדה הוא לבחון את הסדרת השימוש בחומר למטרות רפואיות ולהמליץ, בין היתר, גם על אופן

מתן האישורים לחולים, מקור לאספקת החומר מהארץ או מחו"ל, מספר המגדלים וכן באם יותר לחולים גידול עצמי של החומר. 

 

בוועדה חברים ד"ר יהודה ברוך, מנהל בית החולים אברבנאל ומי שממונה כיום על מתן האישורים לחולים, ד"ר איתי גור-אריה ופרופ' פסח שוורצמן, רופאים מומחים לכאב, נציגי החולים והציבור וכן נציגי המשטרה, הרשות למלחמה בסמים, משרד הבריאות ומשרד החקלאות. 

 

לצד הקמת הוועדה, משרד הבריאות בחן בחודשים האחרונים אפשרות "לייבא" מריחואנה רפואית מחו"ל. מדובר במריחואנה שניתן לדעת את מינון החומר הפעיל בה. זאת, בניגוד למצב הקיים היום, שבו לא ניתן לדעת מהו חוזק החומר והערכת הכמות לכל חולה נעשית באופן גס. עם זאת, ייבוא החומר לא נראה בינתיים באופק, בעיקר בשל המחיר: תשעה אירו לגרם -מחיר  גבוה פי ארבעה-חמישה מהמחיר של החומר המקומי.

 

בנוסף, אגף הרוקחות של משרד הבריאות קיים באחרונה דיון בשאלה האם להתיר מכירת מריחואנה רפואית בבתי מרקחת. עדיין לא התקבלה החלטה בנושא.  

 

ח"כ אריה אלדד, שכבר גיבש הצעת חוק פרטית להסדרת הסוגיות השונות בנושא, ממתין לדבריו להחלטת יושב ראש ועדת הבריאות ח"כ חיים כ"ץ, כדי להחליט אם להגיש אותה לוועדת השרים לחקיקה. זאת, גם אם ההצעה מנוגדת לעמדת הממשלה.

 

"החלטנו שאין ברירה אלא לקדם את הצעת החוק הפרטית כי כל גורם ממשלתי מושך לכיוון שלו", הסביר היום אלדד בשיחה עם ynet, "משרד הבריאות מתעסק עם זה כבר כמה שנים, הם פעלו לפי תקנות ואחר כך אמרו שהם עובדים על הצעת חוק אך לא הגדירו לוחות זמנים. לכן החלטנו בוועדת העבודה והרווחה לקדם הצעת חוק פרטית". 

 

עוד ציין כי המצב הקיים פוגע בחולים: "ההסדרים הקודמים של משרד הבריאות הגיעו לנקודה של אי ספיקה. המשטרה חושדת כי חוות הגידול הופכות להיות ספק לשוק הסמים והוטלו מגבלות על מערך הגידול והחלוקה. ההגבלות מונעות מחולים רבים לקבל את המינון לו הם זקוקים. החולים בהחלט נפגעים".

 

בעמותה למאבק בכאב, המייצגת חולים רבים שנעזרים בקנביס הרפואי, הופתעו לשמוע שאף נציג מטעמם לא צורף לוועדה. עם זאת, יו"ר העמותה, מנדי לייטון בלישה, אמרה כי היא מברכת על הקמת הוועדה: "המצב כיום שבו מצד אחד יש הוצאה כספית גדולה מצד החולים ללא כל השתתפות של המדינה", היא אמרה בשיחה עם ynet, "ומצד שני בעיות באספקת המינון שנקבע לחולים מותירים בי את התחושה שעלול להתרחש מצב שבו מטופלים יישארו לפתע ללא טיפול, כפי שאירע במקרים לא מעטים. בדיון האחרון שהתקיים בוועדת הבריאות הוחלט כי הפתרון הוא חקיקה פרטית מהירה. למרות החשיבות בהקמת ועדה זו, התחושה היא שהדברים נעשים מאוחר מדי ואני מקווה שישנו שיתוף פעולה בין משרד הבריאות לבין הכנסת כדי שהליך ההסדרה יסתיים".

 

סגירת תחנות, העלאת מחירים

בחודשים האחרונים, בין היתר בשל "יובש" בשוק המריחואנה בישראל, גברו התרעות של המשטרה ועלה חשש לזליגת מריחואנה רפואית לשוק. כתוצאה מכך,

נסגרו חלק מתחנות החלוקה של החומר וחולים נאלצים לנסוע לאזור הגידול בצפון כדי לרכוש אותו. בנוסף הוגבלה הכמות שמותר לספק לחולה אחד וחולים נותרים ללא חומר.  

 

המגדלים, ובעיקר עמותת "תיקון עולם" שפועלים באופן התנדבותי החלו לגבות, כאמור, אגרת שימוש בת מאות שקלים מהחולים, לאחר שהתקשו לעמוד בביקוש הגבוה ובעלויות הקשורות לשינוע החומר ולאבטחתו.  

 

ועדת הבריאות של הכנסת התריעה כמה פעמים בחודשים האחרונים בפני משרד הבריאות על המצב הקשה, ודרשה להסדיר את הנושא.
 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם הוועדה תפתור את המצוקה?
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים