אבו עלא: "המצב בירושלים הוא כמו פצצת זמן"
הבכיר הפלסטיני האשים את ממשלת ישראל במהלכים חד-צדדיים, ובהם המשך הבנייה בשטחים וגירוש פעילי חמאס מירושלים, שלדבריו אינם מאפשרים לרשות לשוב לשולחן המשא-ומתן. "אם לישראל לא תהיה מדיניות עקבית, לא יהיה תהליך"
ראש-הממשלה פיזר אמנם בשבוע שעבר אופטימיות באשר לאפשרות לחדש את המשא-ומתן עם הפלסטינים בשיחות ישירות, אבל אותה בשורה לא יצאה, כנראה, מחוץ לגבולות וושינגטון. בכיר פתח, אבו עלא, השתתף הערב (יום א') בכנס שערך בירושלים מכון טרומן ועסק בשיחות הקירבה. הוא האשים את ישראל בהפרות חוזרות ונשנות של התחייבויותיה להקפיא את הבנייה בשטחים ובמזרח ירושלים, והדגיש כי כל זמן שאותה מדיניות תימשך - לא יוכלו הפלסטינים להגיע אל שולחן המשא-ומתן.
"המצב בירושלים הוא כמו פצצת זמן. נתניהו רק מאיץ את ההרחבה בהתנחלויות, למרות שהייתה הקפאה שלא בוצעה. הוא ממשיך לנקוט מהלכים חד-צדדיים בלתי פוסקים בירושלים: כל יום בונים או הורסים משהו, וניר ברקת משתף איתו פעולה", האשים אבו עלא. "הפלסטינים כועסים לראות את כל אלה. אני אמנם לא מקבל עכשיו החלטות, אבל המנהיגות הפלסטינית לא יכולה לגשת לשיחות מבלי שתיפסק הבנייה בהתנחלויות".
אבו עלא ולבני. אחדות שורות בהתנגדות למהלכי הממשלה (צילום: AFP)
הבכיר הפלסטיני אף טען כי אינו רואה שוני מהותי בין מגעים עקיפים למשא-ומתן ישיר, והדגיש כי בין כה וכה, מהלכיה של ישראל אינם מאפשרים לרשות לפתוח בהם. "אני לא רואה הבדל בין שיחות ישירות ללא-ישירות. המהות חשובה יותר מהפרוצדורה. אבל מה שישראל עושה באופן חד-צדדי - אף אחד לא יסכים לקבל. דוגמה לכך היא שחרור אסירים, מעצרם ואז גירושם מירושלים. אלה דברים שמשפיעים על האמון בין הצדדים. אנו מנהלים משא-ומתן עם ישראל ולא בנפרד עם כל ראש הממשלה, שיש לו אג'נדה משלו. אם לישראל לא תהיה מדיניות עקבית, לא יהיה תהליך".
באירוע נשאה דברים גם יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני. היא התייחסה למצב השיחות, ואמרה כי
"תהליך אנאפוליס לא נכשל ולא הסתיים, הוא רק נעצר. הסכמנו שכלום לא מסוכם עד שהכל מסוכם. נגענו בנושאי הליבה, החלטנו שזה לא עניין של זכויות הסטוריות על הקרקע, אלא החלטה כיצד לחלק את הקרקע לשתי מדינות לאום".
לבני הגדירה את שיחות הקירבה כהזדמנות, ואמרה כי "אם ההחלטות הקשות שצריכות להתקבל אכן ייתקבלו, אתמוך בכך מכל עמדה שבה אהיה. מאז יום הבחירות, אני אומרת את אותם דברים גם בחוץ וגם אצל נתניהו בחדר. המטרה היא להגיע להסכם עם הפלסטינים. כדי לעצור את הסחף הבינלאומי השלילי, צריך שינוי מהותי בממשלה וגם בהלך הרוח. רק כששני הדברים האלה יקרו, לא תהיה מאושרת ממני לתמוך בתהליך".
Read this article in English