תגלית: המכתב העתיק ביותר שנחשף בירושלים
חוקרים מהאוניברסיטה העברית גילו את התעודה העתיקה ביותר שנמצאה אי-פעם בירושלים: מכתב שנכתב בחצר המלך במאה ה-14 לפני הספירה ומהווה הוכחה לקיומה של ממלכה בירושלים כבר באותה תקופה
שבר של לוח טין שנחשף על-ידי חוקרים מהאוניברסיטה העברית הוא המסמך הכתוב הקדום ביותר שהתגלה אי-פעם בירושלים. המכתב רשום בכתב היתדות ובשפה האכדית ששימשה לתכתובת דיפלומטית.
שבר הלוח נמצא בתוך מילוי אדמה מתחת למפלס הרצפה של מגדל גדול מהמאה העשירית לפנה"ס. גודלו הוא 2 על 2.8 ס"מ, ועובדיו כסנטימטר אחד. צורת הלוח דומה לזו של לוחות אחרים שנתגלו במזרח הקדום ואשר שימשו לכתיבת מסמכים בתקופת הברונזה המאוחרת.
לוח הטין שנחשף בי-ם: כתוב בכתב היתדות ובאכדית (צילום: ששון תירם)
ד"ר אילת מזר שפעלה מטעם המכון לארכיאולוגיה של האוניברסיטה העברית חשפה את התגלית במהלך חפירות בעֹפל בירושלים. המחקר המלא מתפרסם היום בכתב העת Israel Exploration Journal.
החוקרים משערים כי הלוח נשלח מעבד חבה מלך ירושלים (אורושלם) לפרעה אמנחתפ ה-4, שחי במאה ה-14 לפנה"ס באל-עמרנה שבמצרים.
ד"ר מזר סבורה כי שבר-הלוח מלמד על מעמדה החשוב של ירושלים כעיר ממלכה מרכזית כבר בתקופה זו, מה שיכול להסביר את מעמדה הרם בדורות שלאחר מכן ואת בחירתה לבירת הממלכה בתקופת דוד המלך, במאה ה-10 לפנה"ס.
קו ירושלים-מצרים
"הסופר שכתב את הלוח היה איש מקצוע מעולה ומיומן כמו סופריו של פרעה" מוסיף פרופ' וואין הורוביץ, מומחה לאשורולוגיה מהמכון לארכאולוגיה של האוניברסיטה העברית השותף למחקר.ירושלים של מטה
ירושלים: נחשף רחוב ראשי מלפני 1,500 שנה
שי זמיר
השערות לגבי קיומו של הרחוב עלו כבר לפני 120 שנה בעקבות מפת מידבא שמתארת את ירושלים הביזנטית, אך רק השבוע הוא נחשף לראשונה בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות
"מטיב הטקסט ומהשוואה עם לוחות מאותה תקופה שהתגלו במזרח הקדום עולה כי השבר הוא חלק ממכתב שכנראה נכתב על ידי סופר של מלך בירושלים במאה ה-14".
פרופ' יובל גורן מאוניברסיטת ת"א בחן את החומר ממנו עשוי הלוח והגיע למסקנה כי הוא שונה מהטין של תעודות אחרות שנכתבו במצרים או בממלכות אחרות באותה תקופה. מכאן אפשר להסיק כי השבר הוא עותק ארכיון של מכתב שנכתב בירושלים, ונשלח ממנה למלך מצרים.
"ישנם חוקרים הטוענים כי ירושלים לא הייתה מיושבת בתקופת הברונזה המאוחרת ואת עירו של המלך עבד חבה יש לחפש במקום אחר" אומרת ד"ר מזר. "ואולם, שבר הלוח שהתגלה הוא סנונית ראשונה המעידה על קיומו של ארכיון מלכותי בירושלים ועם מכתבי אל עמרנה הם מעידים על קיומה של חצר מלכות בירושלים בתקופה זו".
אילת מזר ווואין הורוביץ
צילום: ששון תירם