ניצבים בדימוס: דין אחר לדרוזים וחרדים
הניצב הדרוזי הראשון במשטרה, חסיין פארס, אמר ל-ynet כי בכפרי צפון הרמה, שבאחד מהם פרצו אמש מהומות, "כל נוכחות של סמל שלטון עשויה להפוך נפיצה". ניצב בדימוס אליק רון: "מעריכים שאם יטפלו בדרוזים ביד חזקה וזרוע נטויה הדבר יבעיר את המגזר כולו. זה לאו דווקא נכון"
בעקבות המהומות במג'דל שמס, בעקבות החיפוש שנערך בביתו של פדא שאער - החשוד בריגול - אמרו היום (ב') ל-ynet קצינים בכירים לשעבר במשטרה כי הטיפול בחרדים, ערבים, דרוזים ומתנחלים - צריך להיות שונה ורגיש הרבה יותר מזה שניתן לאוכלוסיות אחרות.
ניצב (בדימוס) חסיין פארס, הניצב הדרוזי הראשון במשטרה ומפקד מג"ב לשעבר, הסביר ל-ynet מדוע פרצו המהומות: "כל נוכחות של
סמל שלטון שם - כמו שוטר או חייל, עשויה להפוך נפיצה". לדבריו, השוטרים שהגיעו למג'דל שמס נתפסו בעיני תושבי המקום כמייצגים של משרדי הממשלה, מס הכנסה או ההוצאה לפועל.
הוא שיבח את פעולות השוטרים, שהחליטו שלא לפרוץ לבית בכוח כדי לחלץ את חבריהם, אלא העדיפו להידבר עם נכבדי העדה הדרוזית. "אם היה נשפך במקום דם של שוטר או מפגין, המהומות היו מקבלות תפנית חדה".
במשטרה לא עצרו עדיין איש שהשתתף במהומות, אך פארס סבור כי במקרים מסוימים יש לעצור כמה ממפרי הסדר. "בעבר נתקלתי באירועים חריגים, בהם קומץ מפר את הסדר. יש להבין כי אותו קומץ צפוי לשלם על מעשיו, אך זאת יש לעשות בעיתוי ובמועד הנכון, תוך מחשבה על ההשלכות בכל צעד שאתה נוקט כמפקד בשטח". לסיכום הוא אמר: "קל להצית תבערה, אך קשה וחשוב יותר לדעת למצוא את הדרך לבצע את המשימה מבלי ללבות יצרים, ודוגמה טובה לכך ראינו אתמול".
"המדינה מתקפלת"
גם מפקד המחוז הצפוני לשעבר, ניצב בדימוס אליק רון, סבור כי יש איפה ואיפה בטיפול באוכלוסיות מסוימות. "המדינה מתקפלת גם מול חרדים ועוד מגזרים רבים, בידיעה וחשש שהיא מדינה שהולכת ומתפוררת", אמר רון. "המדינה היום ללא מנהיגות וכיוון, או מדיניות ברורה".
הוא הצביע על נושא ההזדהות של הדרוזים בצפון רמת-הגולן. "אנו מחזיקים שטח שנכבש ממדינה מנוולת, שהרבתה לתקוף, אך מבחינת התושבים - אפשרנו להם לקבל תעודות זהות וזכויות מלאות. היום הם פחות רוצים בזה. הדרוזים יושבים על הגדר, בידיעה שנחזיר את רמת הגולן, והם חייבים לאותת לסורים שהם מצפים לרגע הזה. היו גם ניסיונות פיגוע לא פעם ולא פעמיים וניסיונות ריגול רבים".
רון דיבר על מצבם של הדרוזים בצפון הגולן, שרובם לא מחזיקים בתעודת
זהות ישראלית. "אין לקנא במצבם, הם נמצאים אמנם מבחינה כלכלית במצב טוב, חופשיים לעבוד ואיש לא גזל את שטחיהם", הוא אמר. "הם אפילו מגדלים תפוחים מדהימים ומייצאים אותם אפילו לסוריה. יש יציאה של כלות וחתנים לסוריה ועם כל זאת - מצבם לא נוח מבחינה אנושית ומדינית".
גם רון סבור, כי יש לפעול נגד מפירי הסדר. "לא צריך להיכנע למי שמפעיל כוח כנגד החוק", הוא אמר. לדעתי מעריכים אי שם למעלה, שאם יטפלו בדרוזים ביד חזקה וזרוע נטויה הדבר יבעיר את המגזר כולו. זה לאו דווקא נכון".