שתף קטע נבחר

"מעולם לא הרמתי טלפון למנכ"ל רשות השידור"

ראש הממשלה הצהיר, במהלך דיון בוועדה לביקורת המדינה, כי איננו מתערב בתכני הרשות. כמו כן התייחס למינוי יו"ר רשות השידור הבא, מי שהיה בעבר דוברו, אמיר גילת: "מינוי מצוין"

הוועדה לביקורת המדינה של הכנסת התכנסה הבוקר (ב') לדיון במצבה של רשות השידור. הדיון נערך בנוכחות ראש הממשלה בנימין נתניהו, המתפקד גם כשר האחראי על רשות השידור, והוא התייחס למהות הקשר בינו לבין מנכ"ל הרשות מוטי שקלאר.

 

"שקלאר לא קיבל ממני טלפון, גם לא עקיף", אמר נתניהו במהלך הדיון. "אין פה אחד שלא יודע את זה".  

בהמשך פנה נתניהו אל ח"כ נחמן שי (קדימה) ממקדמי הרפורמה ברשות. "גם אתה יודע את זה", אמר נתניהו.

 

 

במהלך הדיון נשמעו קולות בוועדה שטענו כי ירון דקל (ברשת ב') אמר במהלך תוכניתו שלוח שידורי הרשות והליין-אפ של הרדיו והטלוויזיה מאושרים על ידי משרד ראש הממשלה. יו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת, ח"כ אופיר אקוניס, זעם על הדברים ואמר כי דקל עצמו הכחיש את הדברים. ראש הממשלה הציע להזמין את השדר לדיון להבא.

 

ח"כ שי פנה אל ראש הממשלה במהלך הדיון ואמר: "תתרחקו מהתכנים, אל תתערבו, אל תשפיעו. יש אנשים שיודעים לעשות את העבודה. רשות השידור היא רכוש הציבור והיא צריכה להישאר כך". "אל תטיף לי", השיב נתניהו, "כולכם יודעים שמה שאני אומר זו האמת, נישאר על מישור האמת והמידתיות הראויה".


ניידות השידור של ערוץ 1 ברוממה. הרפורמה בדרך? (צילום: אלי מנדלבום)

 

ח"כ שי התייחס לדברים ואמר "אני מקווה שזו הנחיה ממך. רשות השידור פועלת באופן עצמאי על פי דעת העורכים שלה והמנהלים שלה".

 

ח"כ שלמה מולה (קדימה) הביע תמיהה על תפקודו של ראש הממשלה כשר הממונה על רשות השידור. "יש שרים בלי תיק, הם יכולים היו לנהל את רשות השידור. אפילו בשעתיים האלה - יש לך דברים חשובים יותר. ישנו חשש שתהיה פוליטיזציה של לשכת ראש הממשלה בענייני השידור הציבורי". נתניהו לא הגיב לדבריו של מולה.

 

"לנצל את הרוח הגבית"

חברי הכנסת הרבים שהגיעו לדיון, התייחסו לשידורי המונדיאל ששיפרו את תדמיתה של הרשות בציבור. ח"כ אורי אורבך (הבית היהודי) אמר: "יש ברשות השידור כוחות נפלאים לעשות דברים שאפשר לראות אותם קצת יותר לאט, ולא בין פרסומות.


ח"כ שי וח"כ אורבך. "נצלו את המתנה שקיבלתם" (צילום: גיל יוחנן)

 

"השידור המסחרי בישראל הוא ממוסחר, עם הרבה יותר מדי דברים שמשועבדים לגורמים מסחריים. אנחנו חייבים שידור ציבורי ברדיו ובטלוויזיה. זה בהישג יד, ובשנים הקרובות אפשר להשלים את הרפורמה הזאת. שידור ציבורי חזק יביא לחופש גדול יותר בשידור. אנחנו, חברי הכנסת, הלובי של השידור הציבורי.

 

"זה לא מפעל להפקת רווחים אלא מפעל להפקת תוכן. אני מבקש ממנכ"ל רשות השידור לנצל את המתנה שקיבלתם - את המונדיאל - לא לחכות ארבע שנים למונדיאל הבא. הוכחתם את היכולת שלכם, יש ציבור ענק ושקט שאינו בעלים של שום תאגיד ושום חברה שרוצה שידור ציבורי, נצלו את ההזדמנות".

 

ח"כ ניצן הורוביץ (מרצ) המשיך את דבריו של אורבך: "יש פה רגע של חסד, חלון הזדמנויות שכבר הרבה שנים לא היה. אני רואה בנוכחות ראש הממשלה בדיון נוכונות ומחויבות להצלת השידור הציבורי והובלת הרפורמה. אני מאמין שהעובדים על ארגוניהם רוצים ברפורמה. יש עכשיו רוח גבית, לכו עם הרפורמה, חבל ברגע האחרון לפוצץ את העניין, הניעו את השידור הציבורי קדימה".

 

"כמי שמגיע מהשידור המסחרי", הוסיף הורוביץ, "אני מכיר את את יתרונותיו ופגמיו של השידור המסחרי. רשות השידור יכולה לתת דוגמה מצוינת. לא רק בטלוויזיה גם בערוצי הרדיו, שהם מהמובילים בארץ".

 

יובל חיו, נציג משרד מבקר המדינה אמר: "אנו נמצאים בעיצומה של ביקורת רשות השידור, תוך שימת לב לרפורמה המתקיימת. יחד עם זאת, חשוב להבין שגם במהלך ביצוע רפורמות, במיוחד כאשר הן מתמשכות, הביקורת בתחומים המנהליים נמשכת. מדובר עדיין במערכת שמבצעת פעילות ענפה".

 

מנכ"ל רשות השידור, מוטי שקלאר, הגיב לטענות על התערבות בתכנים: "גם מראש הממשלה הקודם וגם מזה הנוכחי - אני לא זוכר שקיבלתי רמז, או טלפון על התערבות בתכנים. גם לא עקיף. כל מה שנאמר בשם שדר כזה או אחר לא ידוע לי".

 

נתניהו: "אני צופה ב-BBC"

ראש הממשלה נתניהו אמר: "הצורך בשידור ציבורי גדל. כמעט מיליארד בני אדם צפו במונדיאל. אמנם מדובר באירוע גלובלי, אבל אין ספק שהגלובליזציה מייצרת אתגר לכל תרבות. אם אתה עם קטן שחי על זהותו ומורשתו, זה איום של ממש. חשוב שיהיה מקום אחד שמשקף את מדורת השבט, זה דבר חשוב. חשוב שתהיה אפשרות להכיר את המורשת הייחודית שלנו דווקא בזמן הדילול בשידור.


משרדי ה-BBC בלונדון. נתניהו לקוח נאמן (צילום: Getty Images)

 

אי אפשר לבוא בטענות לשידור המסחרי על טענות לרדידות יתר. רדידות היא חלק מהמשוואה, אבל זה לא משנה אם נבוא בטענות או לא כי תנאי השוק יכתיבו את מה שיכתיבו. ראיתי פרסומת לא רעה של רשות השידור, על 'טלוויזיה מזן אחר' בה רואים את כל אנשי הרשות. אלי זה מדבר, יש תוכניות שאני פשוט לא יכול לצפות בהן במקומות אחרים. יש כאן מרכיב של עומק, שצריך לשקף ערכים לאומיים תוך דיון רציני יותר. זה קורה מעת לעת בשירות הציבורי, יותר מאשר בערוצים המסחריים ואת זה יש צורך לשמר ולחזק".

 

"לגבי המטרות המעשיות", אמר נתניהו, "השידור הציבורי שפעם היה רוממה, משדרים, 100% צפייה, הטלוויזיה היתה בסלון והיה עליה בד קטן פולני כזה. מין מזבח כזה שזבחו ערב ערב לשידור שבא מהאורקל ברוממה. זה איננו קיים היום כמובן. מה שרשות השידור יכולה לעשות זה לייצר תוכן ששום מערכת אחרת לא מייצרת. זה דבר ראשון. דבר שני שהיא יכולה לעשות, לא באופן ייחודי, זה לכאורה לא ייחודי אבל יש לו יתרון יחסי וזה קול ישראל, ערוץ 1, מערך חדשות ומערך כתבים אדיר.


ח"כ שי. "תתרחקו מהתכנים, אל תתערבו, אל תשפיעו" (צילום: גיל יוחנן)

 

"מה עושים במדינות אחרות? אני לומד הרבה מערוץ "France 24". אני לומד על צרפת דרכם, דרך הערוץ, דרך התרבות והספרות שלהם, הסרטים שהם עושים. הם לוקחים את התכנים שלהם ומשדרים לכל העולם. יש לנו משאב גדול מאוד ברשות והוא יכולת הפקת תוכניות חדשות סביב השעון עם כל האמצעים שישנם - בעברית ואנגלית, ואם הייתי צריך לבחור שפה שלישית - ערבית.

 

"ראש הממשלה כשר אחראי על הרשות - יתרון"

"המשאבים נבלעים במבנה ארכאי, שסופח כספים. אנחנו באים לתקן את זה והביקורות של מבקר המדינה הן תוצאות של המבנה הזה. אנחנו הולכים להפחית 700 עובדים. יש עלות לפרישה.

מתי זה יתממש? בחודש הקרוב ניכנס למשא ומתן עם ועד הטכנאים. נציב דדליין של כמה חודשים".

 

"העובדה שאין שר ממונה שעוסק בזה כל הזמן, זה הדבר הכי טוב שקורה לרשות השידור. מה קורה? נתתי הנחיה לאיל, מנכ"ל המשרד, לקדם את השינויים הנדרשים - ויש התקדמות. דווקא העוצמה של משרד ראש הממשלה, נותנת יכולת לבצע את הדברים. אין אפשרות להעביר את זה בלי המעורבות שלי והניהול שלי".

 

"אנחנו נגיע למצב שבסוף יהיה משהו כמו 'France 24', המשיך בהשוואה ראש הממשלה. 'ישראל 24' אולי. ומישהו יעשה את זה בסוף".

 

"שירותי החדשות שקיימים כיום הם מאוד מאוד טובים", אמר ופרגן לרשות השידור. "התכנים עצמאיים, אמינים, מקצועיים ואפשר את זה היה למנף לרמה של העולם. אנחנו יושבים על משאב כבוש ולא מנוצל... תמיד אפשר להגיד 'בוא נסגור את השאלטר', אבל כל עוד אפשר להגיע להבנה עם העובדים צריך לעשות את זה".

 

לקראת סוף דבריו, התייחס ראש הממשלה למינוי של אמיר גילת לתפקיד יו"ר רשות השידור הבא. אני חושב שאמיר גילת הוא מינוי מצוין. הוא אדם רציני. הוא לא היה דובר פוליטי שלי. הוא איש מקצוע בעל אמינות גבוהה מאוד, ומחויב לשינויים שאנחנו מדברים עליהם כאן וזה מה שחשוב. אני מקווה לרתום את כל המערכת לשינויים האלה. זה חזון שצריך למלא אותו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו בוועדה. "מה שאני אומר זו האמת"
צילום: ערוץ הכנסת
לאתר ההטבות
מומלצים