שתף קטע נבחר
 

משקיעים מחו"ל ביטלו הקמת מפעל: טירטרו אותנו

קונצרן האופטיקה הגרמני Jenoptik נסוג מכוונתו להקים מפעל במעלות תרשיחא בטענה כי נתקל בסחבת ביורוקרטית. בתמ"ת תוקפים בחזרה: המשקיעים דרשו התחייבויות לא חוקיות

מדוע נכשלה יוזמת איש העסקים דן וילנסקי להקים במעלות תרשיחא מפעל של ענקית האופטיקה הגרמנית jenoptik? המפעל יוקם לבסוף בקליפורניה. היזמים טוענים שהכל קרה בגלל מכתב מהתמ"ת, שהיה אמור לפרט עקרונית מה ההטבות הגלומות בהשקעה. בתמ"ת טוענים כי בקשת היזמים הייתה לא חוקית.

 

וילנסקי, שהביא לארץ את אפלייד מטריאלס, חבר לחברה הישראלית "דגש פ.ק", העוסקת בעיבוד שבבי, ויחד גייסו למיזם את jenoptik. לדבריו, נציגי החברה באו לארץ כמה פעמים כדי לבדוק את הקמת המפעל.

 

בעירייה התרשמו מהתוכנית להעסיק במפעל יותר מ-200 עובדים. העירייה הבטיחה ליזמים כי תסייע בגיוס עובדים ותעניק למפעל הטבות כמו פטור מארנונה לשנה. החברה הגרמנית ביקשה מהמדינה מכתב רשמי ובו היא מתחייבת, בכפוף לחוק עידוד השקעות הון באזור עדיפות לאומית א', להעניק למפעל את ההטבות שלהן הוא זכאי.

 

וילנסקי אמר ל"ממון": "הגרמנים באו למעלות, ובאותו יום סידרתי להם פגישה עם אלי אופר, המדען הראשי בתמ"ת. מאז עברו חמישה חודשים, ומינו בתמ"ת את עו"ד אבי פלדמן למנהל המטה לפיתוח הנגב והגליל, תפקיד נטול שיניים. הוא החל לטרטר אותנו. רצינו מכתב פשוט: אם תשקיעו 10 מיליון דולר תקבלו כך וכך לפי החוק. במקום זאת טענו שמרכז ההשקעות צריך לבדוק את העניין. אמרנו: או קיי, תנו לנו מסמך שאומר שאם המפעל יעמוד בכללים נקבל כך וכך. גם את זה לא היו מסוגלים לתת".

 

ראש עיריית מעלות-תרשיחא, שלמה בוחבוט, מתכנן השבוע לפנות לוועדה לביקורת המדינה, לוועדת הכלכלה ולמבקר המדינה, "שיבדקו איך שערורייה כזאת מתרחשת", לדבריו.

 

וילנסקי: "הקמתי שלוש חברות בישראל, והמשותף לכולן - היה משוגע עם תעודות בשם דן וילנסקי, שסימן את המטרה והלך ממשרד למשרד, מחל על כבודו והעביר ניירות מפקיד למשנהו. חייבים לשנות את השיטה. זה בלתי אפשרי יותר".

 

מהתמ"ת נמסר: "לפני כחודשיים נערכה פגישה בהשתתפות אילן פלד, מנהל תוכנית מגנ"ט במדען הראשי, אבי פלדמן, מנהל מטה לפיתוח נגב גליל והיזמים ונציג של עיריית מעלות. סוכם כי יועבר ליזמים חומר על האפשרויות לקבל סיוע מהמדינה לאחר שהיזמים יפרטו את היקף ההשקעה והסיוע. מכתב היזמים נשלח למשרד כשלושה שבועות לאחר הפגישה. מכתב תגובה מהמשרד יצא לאחר כשבועיים, עם פירוט המסלולים, ובו מופנים היזמים לשוב ולקבל מידע.

 

"היזמים התרעמו על כך שבמכתב אין התחייבות להיקפי הסיוע מהמדינה. הוסבר ליזמים כי אין אפשרות חוקית להתחייב על היקפי הסיוע בכל אחד מהמסלולים, אלא לאחר שהוועדות הרלוונטיות ידונו בבקשות פורמליות בכל מסלול ויבחנו על בסיס חו"ד וקריטריונים הקבועים בחוקים. בחילופי מיילים לאחר מכן קיבלו היזמים הודעה שהמשרד מתחייב לטפל בבקשה בלוח זמנים קצר, אך לצערנו, היזמים לא קיבלו את ההסבר ודרשו התחייבות מיידית בכתב. לפני כ-10 ימים התקיימה פגישה נוספת של מנכ"ל המשרד עם היזמים, ראש עיריית מעלות דן וילנסקי ואחרים, והוסבר להם כי אין המדינה יכולה להתחייב מראש ללא בדיקה על גובה הסיוע.

 

"בפגישה נדרש מנכ"ל המשרד שיוציא ליזמים את המכתב גם אם אין הוא מוסמך לכך. היזמים הודיעו כי ללא המכתב לא יוכלו לשכנע את המשקיעים להביא את ההשקעה. מנכ"ל המשרד הודיע כי המשרד יתמוך בקידום השקעה כזאת ככל הניתן, אך בשל היעדר האפשרות להתחייבות חוקית למכתב המבוקש נוכל רק להתחייב על לו"ז מקוצר לקבלת האישורים. לצערנו, כמה ימים לאחר הישיבה הודיע נציג היזמים כי הם נסוגים מכוונתם להשקיע. הערכתנו היא כי מי שדחף את היזמים, יצר אצלם ציפייה לא רלוונטית, לא חוקית ולא לגיטימית להתנות את ההשקעה בקבלת ההתחייבות האמורה".

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים