לצאת מהמגרש האורתודוכסי
"חוק הגיור משפר את מצבם של עולי חבר העמים, אבל מי שמצביע בעדו משחק בגבולות המגרש שהכתיבו המפלגות האורתודוכסיות. בדרך זו נעמוד בקרוב בפני שתי אופציות של זהוּת: או להיות יהודי שומר הלכה, או להיות חסר זהות"
כשהיינו ילדים אהבנו לצטט בחיוך את המערכונים של הרב ניסים יגן, מוכר בשוק שהפך למחזיר בתשובה מוצלח וססגוני. הוא היה מספר כך:
יום אחד באה אליי אשה, מגן דוד גדול מכביד לה על הצוואר.
שאלתי אותה: "את! מה עושה אותך יהודייה?"
ענתה לי: "אתה לא רואה? מגן דוד גדול מכביד לי על הצוואר".
אמרתי לה: "תשמרי טוב טוב שלא יילך לאיבוד – אחרת לא תהיי יותר יהודייה".
אמרה לי: "אני גרה בארץ ומדברת עברית".
אמרתי לה: "שמעת על אמריקה? באמריקה גרים מליוני יהודים; הם לא גרים כאן ואינם מדברים עברית ובכל זאת יהודים. לעומת זאת יש בארץ דרוזים שדוברים עברית יותר טוב מאיתנו והם לא יהודים".
אמרה לי: "ההורים שלי יהודים".
עניתי לה: "לאברהם אבינו כמה ילדים היו? שניים - יצחק וישמעאל. יצחק היה יהודי. ישמעאל לא. ליצחק כמה ילדים? שוב שניים - יעקב ועשיו. יעקב יהודי. עשיו לא".
טוב, אמרה לי: "יש לי לב יהודי".
אמרתי לה: "התקף לב אחד גומר עלייך".
שאלה אותי: "אז מה עושה אותי יהודייה?"
אמרתי: "רק תורה ורק מצוות". היא חזרה בתשובה. היום הילדים שלה לומדים בתלמוד תורה והיא אומרת לי תודה. "תודה שעשית אותי יהודייה".
צחוק, צחוק, אבל החוק שעבר היום בוועדת חוקה - כמו חוקים "דתיים" אחרים - מעניק שוב את המונופול על היהדות לאורתודוכסיה. הדיון הציבורי עוסק אמנם בשאלת היחסים עם יהדות ארצות הברית, אבל הוא מסגיר בעיה עמוקה בהרבה: יהדות צפון אמריקה והעולם מתנגדת לחוק מפני שלא הפקידה את זהותה היהודית בידי קבוצת רבנים בעלי השקפת עולם הלכתית.
יהדות ארה"ב עוסקת בשאלה: "מה עושה אותי יהודי?", והיא עוסקת בשאלה הקשה עוד יותר: "למה להישאר יהודי?", ומנסה להשיב על שאלות אלו באופנים מגוונים. מדינת היהודים בגדה בהצדקת הקיום שלה.
היא הזניחה את שאלת היהדות ואת המאבק על עיצוב תרבות יהודית לכלל העם היהודי.
חוק הגיור משפר את מצבם של עולי חבר העמים וכוונותיו של דוד רותם טובות – אבל מי שמצביע בעדו משחק בגבולות המגרש שהכתיבו המפלגות האורתודוכסיות. אם היהודים החילוניים בישראל לא יאמרו: "שברו את הכלים ולא משחקים!" – נעמוד בקרוב רק בפני שתי אופציות הזהות של הרב יגן – או להיות יהודי שומר הלכה, או להיות חסר זהות.
חייבים להרים את הכפפה, ולמרות הפיתוי להצביע נגד הצעת החוק הנוכחית עד שתתוקן כך שתשקף גם ערכי יהדות אחרים שעומדים ביסוד המכנה המשותף היהודי האמיתי בישראל.
- שרגא בר-און הוא חוקר במכון הרטמן בירושלים ומנחה בתוכנית "גוונים".