עימות תקציבי בין ברק לשטייניץ: חול בעיני הציבור
"אהוד ברק הוא שר הביטחון הכי יקר בתולדות מדינת ישראל", אמרו בכירים באוצר ערב הדיון על קיצוץ של 3 מיליארד שקלים בתקציב הביטחון. גורמים במשרד הביטחון טוענים להטעיית הציבור: "איננו רוצים שקל נוסף על מה שנקבע בדו"ח ברודט"
הריטואל הקבוע חוזר ערב תקציב דו-שנתי שני, אלא שהפעם נדמה שעוצמתו גדולה יותר. עימות צפוי הבוקר (יום ג') בין שר הביטחון, אהוד ברק, לבין שר האוצר, יובל שטייניץ, התובע לקצץ כשלושה מיליארד שקלים מתקציב הביטחון, לטובת החינוך, הרווחה והבריאות. לטענת מערכת הביטחון, "קיצוץ משמעו פגיעה במוכנות צה"ל בעימות אל מול איומים מתרחבים".
סביב שולחן הדיונים בלשכת שר האוצר ייאבקו אנשיו של שר הביטחון ברק נגד הקיצוץ המוצע בתקציב משרדם, ויאמרו כי הוא ירחיב את האיום הביטחוני על ישראל. מאידך יטענו שטייניץ ואנשיו, כי מערכת הביטחון לא עמדה בדרישות ההתייעלות שנקבעו בדו"ח ברודט שאומץ על-ידי הממשלה, ותקציבו המנופח של צה"ל פוגע ביכולת הממשלה להשקיע ביעדיה המוצהרים בתחומי החינוך, הרווחה, הבריאות והכלכלה.
"איננו רוצים שקל נוסף על מה שברודט קבע. זאת זריית חול בעיני הציבור", אמרו גורמים במערכת הביטחון. הצבא לא מבקש תוספת לתקציבו, אלא את המשך יישום התקציב כפי שנקבע על ידי אותה ועדת ברודט, ואושר בממשלה - אמר ל-ynet בכיר במערכת הביטחון. הבכיר
האשים את האוצר בחוסר שקיפות מול הממשלה והציבור, בכך שהוא "מבשל" את הנתונים בצורה שנוחה לו, ומסתיר את הנתונים המלאים והאמיתיים. לדבריו, הגידול בתקציב הביטחון בעשור האחרון, הוא הנמוך ביותר מבין תקציבי הממשלה הגדולים, ובכללם החינוך וביטחון הפנים.
תקציב מערכת הביטחון לשנת 2010 עמד על כ-55 מיליארד שקלים, הגדול ביותר בין משרדי הממשלה. כ-3.5 מיליארד שקלים מתוכו הן תוספות חד-פעמיות, למימון עלויות מבצע עופרת יצוקה והגדר בגבול מצרים - שטרם החלה הקמתה. כ-40 מיליארד שקלים מהתקציב מקורם מכספי האוצר, והשאר הם כספי הסיוע האמריקני. לתקציב זה מבקשים שר הביטחון ואנשיו תוספת של כ-6 מיליארד שקלים - על פי המתכונת שקבע דו"ח ברודט.
בשלוש שנים תפח התקציב ב-12 מיליארד שקלים
שר האוצר שטייניץ טוען כי שלושה מיליארד שקלים הם תוספת מספיקה לתקציב הביטחון. אנשים במשרדו האשימו את מערכת הביטחון בכך שהפכה ללעג ולקלס את דו"ח ברודט עליו היא מבססת את תביעותיה. "ברודט קבע שכל העלויות של מערכת הביטחון, למעט מלחמה כוללת, ישולמו מתקציב הביטחון, ובפועל רק בשנה האחרונה מימנו את המבצע בעזה, את הגדר על גבול מצרים ועוד כשמונה מיליארד שקלים בשנים האחרונות לצרכים סודיים, מעבר לתקציב הביטחון", אמרו. לדבריהם, בשלוש השנים האחרונות נפרצה מסגרת התקציב בכ-12 מיליארד שקלים.
"שר הביטחון ואנשיו זורים חול בעיני הציבור, כדי לממן מערכת שמנה ובזבזנית, והגיע הזמן להגיד להם די. הגיע הזמן לחזור לפרופורציות", אמר בכיר באוצר. דו"ח ברודט קבע כי בתוך עשר שנים תצמצם מערכת הביטחון את תקציבה ב-30 מיליארד שקלים, בין היתר באמצעות העלאת גיל הפרישה, וצמצום גודלה של משלחת הרכש בניו-יורק. בפועל, במשך שלוש שנים בקושי קוצצו 200 מיליון שקלים. "אהוד ברק הוא שר הביטחון הכי יקר בתולדות מדינת ישראל".
ואילו במערכת הביטחון מאשימים את שטייניץ ואנשיו בהטעיית הציבור: "בשנה שעברה קוצצו מתקציב הביטחון 1.5 מיליארד שקלים. עכשיו הם רוצים לקצץ עוד שלושה מיליארד. לא ברור לאיזה שטייניץ צריך להאמין, זה שכיו"ר ועדת חוץ וביטחון מחה בכל תוקף נגד קיצוצים במערכת הביטחון, או לשטייניץ שר האוצר, שרוצה אולי בעוד שנתיים להיות שר ביטחון. באיזה זיג הוא נמצא עכשיו?", שאל בכיר במערכת הביטחון.
על רקע התבטאויות קשות אלו, צפוי הבוקר דיון סוער בלשכת שר האוצר. ההערכה היא שכמדי שנה, גם הפעם העימות יסתיים בפשרה, שתושג ברגע האחרון על ידי ראש הממשלה. נתניהו יצטרך להחליט כעת היכן עובר הקו, ולקוות שחביבו שטייניץ ושותפו הקואליציוני ברק, יקבלו את הדין.