שתף קטע נבחר

 

קלינטון לטורקיה: אל תעסקו בגרעין האיראני

מקור בכיר בוושינגטון אמר כי מזכירת המדינה קלינטון שוחחה בטלפון עם שר החוץ הטורקי ואמרה לו כי על אנקרה להשאיר את העיסוק בנושא האיראני בידי מועצת הביטחון של האו"ם וסוכנות הגרעין. על פי הדיווח, שר החוץ נעתר לבקשה האמריקנית. בנוסף עסקה השיחה בחידוש הדיאלוג בין ירושלים לאנקרה

הממשל האמריקני מנסה להרגיע את הרוחות בין טורקיה וישראל ולהחזיר את שתי המדינות למסלול של הידברות מחודשת: נושא היחסים בין ישראל וטורקיה היה אחד המרכזיים בשיחת טלפון שערכה אתמול (יום ב') מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון, עם שר החוץ הטורקי, אחמט דבוטאולו. בנוסף ביקשה קלינטון כי אנקרה תיסוג מעיסוקה בסוגיית הגרעין האיראני - על פי הדיווח דבוטאולו נענה בחיוב לפנייתה זו.

 

השיחה בין קלינטון לעמיתה הטורקי התקיימה במאמץ להפיג את המתיחות בין ארה"ב וטורקיה, שהתגברה מאז שאנקרה הצביעה במועצת הביטחון של האו"ם נגד הטלת סנקציות על איראן. על היחסים השפיעו גם המהלכים הפרובוקטיביים של טורקיה בפרשת המשט לעזה.

 

דובר מחלקת המדינה האמריקנית, פיליפ קרולי, אמר כי קלינטון "עודדה את שר החוץ להמשיך בדיאלוג החשוב עם ישראל, כיוון שחשיבותם של היחסים הללו נותרה חיונית לעתיד האיזור". אולם הוא לא פרט מעבר לכך.

 

השניים דיברו במשך 45 דקות ונושא השיחה המרכזי היה הגרעין האיראני. קלינטון אמרה שמוטב יהיה לו טורקיה תשאיר את הנושא בידי מועצת הביטחון של האו"ם, והסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. לדברי גורם בכיר בוושינגטון, שר החוץ הטורקי נענה לבקשה בחיוב.

 

בהצבעה האחרונה במועצת הביטחון, טורקיה התנגדה להטלת סנקציות על איראן. את הנוסח לסנקציות גיבשה ארצות הברית. מזכירת המדינה האמריקנית ביקשה ממקביל הטורקי לא לפעול נגד מהלכיהן של המעצמות במועצת הביטחון ובסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית, נגד איראן. בתמורה הבטיחה קלינטון סיוע אמריקני מול המחתרת הכורדית PKK, שאף מצויה ברשימת ארגוני הטרור של ארה"ב.

 
בסוף השבוע תקף נשיא טורקיה, עבדאללה גול, את מבקריה של אנקרה הטוענים כי ארצו בוחרת להתקרב לאיראן וסוריה על חשבון קשריה עם המערב. "העובדה שלטורקיה יש אינטרסים באזורים אחרים אין משמעותה שאנו מתרחקים מהמערב, מפנים את הגב למערב, או מחפשים אלטרנטיבות למערב. טורקיה היא חלק מאירופה", אמר גול בראיון ל"טיימס" הלונדוני.
 
ואילו נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, הזהיר בשבוע שעבר מפני דחיקת טורקיה מ"המשפחה האירופית", כהגדרתו. אובמה טען כי במצב כזה "זה טבעי שיחפשו בריתות במקומות אחרים".
 
בחודש מאי  כי היא מסכימה לבצע עסקת חילופי אורניום על אדמת טורקיה. שרי החוץ של איראן וטורקיה נפגשו בטהרן כדי לחתום על העסקה, שהושגה בתיווך ברזיל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון ביקשה לא להתערב יותר
צילום: AP
שר החוץ הטורקי הסכים
צילום: AFP
מומלצים