כ-50% מהמבקשות להפיל - בגילאי 16-20
מחקר שבדק תיקים רפואיים של נשים שהגיעו לסורוקה במטרה לבצע הפלה יזומה, מצא: מחציתן בין גילאי 16-20, 37% מהפונות הן תלמידות, וכ-20% כבר פנו לביצוע הפלה בעבר. הסיבות העיקריות לאי-שימוש באמצעי מניעה: הזנחה או שיכחה
כמחצית מהנשים הפונות בבקשה להפסקת הריון הן צעירות בגילאי 16-20: כך לפי מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטת בן גוריון, שחוקריו בחנו מקרים שאירעו ב"סורוקה". כ-37% מהפונות הן תלמידות, לעומת כ-26% עובדות וכ-22% עקרות בית. הנתונים נאספו ונותחו במסגרת תקופת הסטאז' של סטודנטים לתואר ראשון בניהול מערכות בריאות באוניברסיטה.
המחקר נערך על-ידי הסטודנטיות הדר דנטס ושרון בן-חמו, בהנחיית ד"ר לימור מן מהמחלקה למיילדות וגניקולוגיה במרכז הרפואי סורוקה. הן בדקו 54 תיקים רפואיים של נשים שהגיעו למרכז הרפואי על מנת לבצע הפלה יזומה, וניתחו את מאפייניהן הסוציו-דמוגרפיים.
עלייה במספר הפסקות ההריון היזומות
מהמחקר עלה כי 79.63% מבין הפונות בבקשה להפלה יזומה הן יהודיות, לעומת 18.52% מוסלמיות. רובן המכריע של הפונות ילידות הארץ ו-53.7% הן רווקות. עוד עלה שממוצע שנות ההשכלה של נערות אלה עומד על 11.6.
החוקרות ציינו כי בישראל מתבצעות מדי שנה כ-20 אלף הפסקות הריון מדווחות. בשנים האחרונות נרשמה עלייה במספר הפסקות ההיריון היזומות, למרות המאמץ המושקע בהגברת מודעות לשימוש באמצעי מניעה. לפי המחקר, רק כשליש מבין המתבגרים המקיימים יחסי מין משתמשים באמצעי מניעה.
לפי החוקרות, הן הופתעו ממספר הפונות הרב בגילאים הצעירים (16-20), ויותר מכך - מהאחוז הגבוה שהעיד כי לא השתמש כלל באמצעי מניעה. הזנחה או שכחה נמצאו כסיבה העיקרית לאי שימוש באמצעי מניעה. לפי המדווח, קונדום נמצא כאמצעי המניעה השכיח ביותר, ולאחריו גלולה
לטענת החוקרות, "היה מצער לגלות כי ישנן נשים רבות שעל אף שהריונן רצוי, הן נאלצות לעבור הפלה יזומה בעקבות חשש לנזק גופני לאם או לעובר (כגון מום מולד), ולעומתן עומדות אלה אשר פונות להפסקת הריון, בטענה זו או אחרת, לאחר התנהגות לא אחראית שהובילה להתעברותן". לדבריהן, הן הופתעו עוד לגלות כי מתוך 54 הפונות, כ-20% מתוכן פנו כבר בעבר לביצוע הפלה יזומה.
לדברי החוקרות, הממצאים מבליטים את השיעור הגבוה של האישורים שנותנות הועדות להפסקת הריון - כ99%, "מה שהעלה תהיות לגבי מטרת קיומה של
הוועדה מלכתחילה", לטענתן. "מחד, עובדה זו מציגה את הליך קבלת אישור הוועדה כהליך בירוקרטי/חינוכי בלבד, ומאידך יתכן כי לוועדה תפקיד חשוב בצמצום ההפלות הלא חוקיות במדינה - אולם גם את אלו לא ניתן למנוע לחלוטין", נאמר במחקר.
"הנתח של הצעירות בין הפונות להפסקת הריון הוא כל כך משמעותי, ששווה להשקיע בחינוך בגילאי חטיבה ומעלה, הן בבית והן בבית הספר, כדי להגביר את המודעות לאמצעי מניעה", אמרה ד"ר מן בישחה עם ynet, "הצעירות צריכות להבין שהרבה יותר מזיק לעשות הפסקת הריון מלהשתמש בגלולות, הן מבחינה גופנית והן נפשית".