מכה לסגלוביץ': "יקשה עליו להתמודד למפכ"לות"
בהכרעת הדין של הנגבי נמתחה ביקורת חריפה על ראש צוות החקירה - כיום ראש אגף החקירות - בגין חקירה "בררנית ואף מגמתית". במשטרה קיבלו בתדהמה את הביקורת על קצין מוערך ביותר שמתרחק משערוריות. "הוא לא רדף אף אחד", מבהיר בכיר באגף, "אבל ברור שיזכירו את התיק הזה בעתיד"
"החוקר מספר 1" של המשטרה "חטף" בבית המשפט. בהכרעת הדין בה זוכה צחי הנגבי במשפט המינויים הפוליטיים, מתח אב בית הדין, השופט יואל צור, ביקורת חריפה וחסרת תקדים על עבודתה של המשטרה, אותה האשים ב"חקירה בררנית ומגמתית", ש"סימנה" את הנגבי אך התעלמה לחלוטין מ"עברייני מינויים" אחרים. בסופו של דבר, זוכה הנגבי בדיוק מסיבה זו - השופטים קיבלו את טענת ה"הגנה מן הצדק", לפיה פעל לפי אותם סטנדרטים שהיו מקובלים, אך אף אחד אחר לא נחקר או נשפט בגללם.
זיכוי הנגבי - כל הכותרות ב-ynet:
- המינויים מדברים: "העלימו כוכב פופ"
- לא המציא את הגלגל: מנימוקי השופטים
- הנגבי על משפטו: "מדינת ישראל הרוויחה"
- בפרקליטות המומים - ונאחזים בקלון
- יואל חסון: צחי יעזור לנו לחזור לשלטון
ביקורת דומה מאוד הוטחה במשטרה ממש לא מזמן, בדו"ח מבקר המדינה על חקירתה ב"פרשת הנשיקה" של חיים רמון - עוד פוליטיקאי שנטען כי "סומן" על ידי המשטרה והפרקליטות. בשני המקרים, עמד במוקד הביקורת ראש הצח"מ (צוות החקירה המיוחד) של המשטרה. בפרשת רמון היה זה סגן-ניצב ערן קמין - והפעם, זהו "דג שמן" במיוחד: ניצב יואב סגלוביץ', שבינתיים התקדם במעלה סולם הדרגות, הגיע עד תפקיד ראש אגף החקירות והמודיעין, בו הוא מכהן כיום.
במשטרה קיבלו בתדהמה את הביקורת הקשה, שהופנתה נגד אחד הקצינים המוערכים במטה הארצי, שלמרות תפקידו הרגיש ולהבדיל מקודמיו בתפקיד, נחשב לאחד שלא "מושך אש", ומקפיד להתרחק מהתקשורת. גם היום, הוא נהנה מתמיכה רחבה במטה הארצי. "ברור שהשיקולים שלו היו אך ורק לטובת העניין, ולא ממניעים אחרים", אמר ל-ynet קצין בכיר במשטרה, שמכיר את סגלוביץ' מקרוב. "הוא נחשב לאחד שזכויות הנחקר הן דבר שמאוד חשוב אצלו. הוא הוביל לא מעט חקירות שהסתיימו בהרשעות, ונחשב לקצין הגון מאוד. לא סתם הוא זוכה להערכה בארגון ואצל גורמים בכירים במשרד המשפטים".
שמו של סגלוביץ', משפטן בהכשרתו, כבר שורבב ברשימת המועמדים להתחרות על תפקיד המפכ"ל הבא - אבל במשטרה מודעים היטב להשפעתם האפשרית של דברי ביקורת מבית המשפט. "לא פשוט לקבל הכרעת דין כזאת", אומר בכיר באגף החקירות, "ובמיוחד כשהזכאי בסיפור הזה הוא פוליטיקאי כמו צחי הנגבי, עם הרבה כוח. ברור שאת התיק הזה יזכירו גם בעתיד, בטח שזה לא יעזור לו אם הוא ירצה להתמודד על תפקיד המפכ"לות. זו מכה לא פשוטה הביקורת הזאת. נקווה שהוא יעבור אותה בצורה טובה. אני בטוח שלא היו לו שום כוונות זדון. הוא בטח לא רדף אף אחד".
מדוברות המשטרה נמסר בתגובה לגזר הדין: "הביקורת על המשטרה בהכרעת דין מורכבת זו, עולה בדעת המיעוט. מעבר לכך, אין בכוונתנו להתייחס להכרעת בית המשפט".
"כמו בחקירת רצח"
"סגלוביץ' אישר שנעשו פניות למשרדים ממשלתיים נוספים, אך הדבר היה כדי לחקור משרדים בהם כיהן הנגבי", כתב השופט צור. "הוא לא בדק את המשרד לאיכות הסביבה לפני תקופתו של הנגבי. הנושאים הנ"ל לא עניינו אותו". הוא מונה עדויות שונות שעלו בחקירה לגבי מינויים פוליטיים אחרים במשרד, בהם היו מעורבים פוליטיקאים בכירים כגון דליה איציק, אך המשטרה כלל לא חקרה אותם - ומסיק כי "מכל האמור לעיל, עולה שהייתה פה חקירה בררנית ואף מגמתית".
הנגבי אחרי הכרעת הדין. "סומן" על ידי המשטרה? (צילום: גיל יוחנן)
הוא מוסיף ותוקף "מחדלי חקירה רבים", בתיק, ומזכיר כי "החוקרים נעו מהצפון עד לדרום כדי לחקור עובדים שונים ואספו כל פתק שנכתב על ידי מי מהעובדים - אך לא ביצעו כמה חקירות פשוטות שהיו צריכות להביא אותם להרהר האם יש מקום להגיש כתב אישום".
- מסמך: קראו את הכרעת הדין
(1,018 עמ') או את התקציר
(70 עמ')
הדמיון לפרשת רמון זועק לעין כשמגיעים לביקורת של השופט על פעולות חקירה הקשורות לשיחות הטלפון של הנגבי. בין היתר, הוא מתייחס לחקירת המשטרה סביב שיחת טלפון של הנגבי עם מיכאל קשת, עורך העיתון "מרכז העניינים" שבו התפרסמה המודעה על המינויים הפוליטיים שבעטיה נפתחה החקירה, וקובע במידה של ציניות, כי "לעניין זה ביצעה המשטרה חקירה שנעשית אולי במשפטי רצח".
מנגד, הוא מזכיר כי "עם כל הבדיקה של דקות ושניות של תשדורות ושל שיחות טלפון, לא נעשתה בדיקה אחת - והיא של מכשיר הפקס הביתי של הנגבי".
יש לציין כי עמדתו של אב בית הדין בעניין המשטרה אינה משקפת את עמדת כל השופטים בתיק. השופט עודד שחם ביקש דווקא להציג עמדה אחרת: "חקירת המשטרה הייתה מקיפה ביותר. הדברים אמורים הן במספר העדים שזומנו להיחקר, והן בהיקף החקירות, אשר השתרעו כדי עשרות ימי חקירה ביחס לעדים מסוימים. החקירה העלתה חומר רב. חלקים משמעותיים מחומר זה הוגשו על ידי ההגנה, וצוטטו על ידה לכל אורך המשפט. הודעות רבות הוגשו כראיה. לא ניתן להתרשם מקיומה של חקירה מוטה. ניתן להתרשם מכך, שהחקירה מוקדה בנושא המינויים הפוליטיים בתקופת הנגבי. אני דוחה, אפוא, את טענת האכיפה הבררנית".