שכר הלימוד יוכפל? הסטודנטים פוצצו את המו"מ
ערב חתימת הסכם על רפורמה בהשכלה הגבוהה - הפסיקו הסטודנטים את הדיונים, בטענה שהאוצר דורש להעלות את שכר הלימוד ל"סכום לא הגיוני" של 20 אלף שקל. באוצר מכחישים
האם ויכוח מתמטי יסכל את הרפורמה במערכת ההשכלה הגבוהה? התאחדות הסטודנטים הארצית פוצצה הערב (ג') את המשא-ומתן על הרפורמה עם משרדי החינוך והאוצר והמועצה להשכלה גבוהה. במוקד המחלוקת: סירוב נציגי הסטודנטים לדרישת האוצר, לטענתם, להעלות את שכר הלימוד השנתי ל-20 אלף שקל - כמעט כפול משכר הלימוד כיום, העומד על מעט יותר מ-10,000 שקל.
באוצר מכחישים בתוקף כי דרשו להעלות את שכר הלימוד לסכום כזה, וטוענים כי הסכום קרוב יותר ל-14 אלף שקל. נציגי הסטודנטים אומרים בתגובה כי אנשי האוצר "מדברים באחוזים ונוסחאות", וכשניגשים לחשב את השורה התחתונה של אותן נוסחאות - מגיעים ל-20 אלף שקל.
מימין: טופורובסקי, טרכטנברג, שר החינוך גדעון סער ושר האוצר
יובל שטייניץ, עם תחילת המו"מ במרס השנה (צילום: גיל יוחנן)
המשא-ומתן מתנהל זה כארבעה חודשים, ועניינו אישור תקציב מערכת ההשכלה הגבוהה, מתוך מטרה לחתום על הסכם המסדיר את גובה שכר הלימוד לחמש שנים. במסגרת המו"מ, הסכימו נציגי הסטודנטים להעלאת שכר לימוד - ועוררו הכך לא מעט ביקורת בקרב אגודות סטודנטים. אולם כעת, הופסקו לחלוטין הדיונים על ידי נציגי הסטודנטים, בגלל שתי נקודות מחלוקת עיקריות.
"פרצופו האמיתי של האוצר נחשף"
המחלוקת הראשונה נוגעת לגובה שכר הלימוד ותוספות משאבים למערכת ההשכלה הגבוהה. הסטודנטים טוענים כי במהלך הדיונים, הסכים משרד האוצר להגדיל את תקציב מערכת ההשכלה הגבוהה בשני מיליארד שקל, אולם כעת הוא מנסה לגלגל את נטל הרפורמה על כתפי הסטודנטים, באמצעות הכפלת שכר הלימוד - לעומת תוספת זניחה מצד המדינה. ערב החתימה, מדווחים הסטודנטים על כוונה להעלות את שכר הלימוד ל-20 אלף שקל לשנת לימודים אחת.
נקודת המחלוקת השנייה היא בקשת הסטודנטים למנות נציג מטעמם בוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה (ות"ת), כדי שיוכל לפקח מקרוב על העברת הכספים במערכת. אולם ות"ת מתנגדת לייצוג סטודנטים בתוכה, ולטענת הסטודנטים, מוכיחה בכך כי ברצונה להסתיר מהסטודנטים את כוונותיה האמיתיות.
באחרונה דווקא נדמה היה כי ההסכם צפוי להיחתם, אך הערב הודיעו נציגי התאחדות הסטודנטים לשרי החינוך והאוצר וליו"ר ות"ת, פרופ' מנואל טרכטנברג, על עצירת המשא ומתן. "פרצופו האמיתי של האוצר נחשף בשלבים הקריטיים של המו"מ", אמר בועז טופורובסקי, יו"ר התאחדות הסטודנטים. "בראשית הדרך היו הסטודנטים הגורם היחיד שמוכן להירתם הלכה למעשה להצלת ההשכלה הגבוהה, אך ערב החתימה, מתברר כי בכוונת האוצר להעלות את שכר הלימוד לסכומים דימיוניים ולא הגיוניים. לנגד עינינו עומדת האפשרות לאפשר לכל צעיר לרכוש השכלה גבוהה במדינת ישראל".
הסטודנטים הוסיפו כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, הבטיח להם בפגישה לפני שבועיים, בה נכח גם שר החינוך סער, תוספת תקציבית של כשני מיליארד שקל - אולם האוצר מגלגל את האחריות לכיוון הסטודנטים.
"כשמפשטים לפי הנוסחה זה הסכום שיוצא"
במשרד האוצר דוחים בתוקף את טענות הסטודנטים. "לא היו דברים מעולם", נמסר מהמשרד לגבי הטענה כי דרשו להעלות את שכר הלימוד ל-20 אלף שקל. גורמים באוצר המעורבים במו"מ מסרו ל-ynet כי הסכומים שעליהם מדובר בדיונים קרובים יותר לסכום שהוצע בוועדת שוחט - כלומר, סביב ה-14 אלף שקל. לגבי ההבטחה מנתניהו, מוסיפים במשרד: "אנחנו לא מכירים הבטחה של ראש הממשלה, הוא לא עידכן אותנו.
במשרד האוצר מקווים שנוכל לקדם רפורמה מקיפה בערכת ההשכלה הגבוהה בשבועות הקרובים".
אולם הסטודנטים טוענים אחרת. לדבריהם, באוצר כלל לא נקבו בסכומים מדויקים, אלא רק מציגים חישובי אחוזים ביחס לחלק שכל צד אמור למממן מהתוספת לתקציב המערכת. כשמחשבים את אחוז ההשקעה שהאוצר דורש מהסטודנטים - כך הם טוענים - כולל עלייה הדרגתית מדי שנה, מגיעה לסכום של 20 אלף שקל. "כשמפשטים לפי הנוסחה זה הסכום שיוצאכ", אמרו נציגי הסטודנטים ל-ynet. "הם מדברים באחוזים. הם לא נקבו במספר, אבל לפי האחוז - זה המספר שיוצא".
בות"ת התקשו לקבל את החלטת הסטודנטים לסיים את השיחות, ורמזו בתגובתם כי ייתכן שההכרזה על סיום השיחות הקדימה את זמנה: "אנו נתייחס למשא-ומתן רק בסיומו".
במשרד החינוך ביקשו לא להגיב בעניין.