מגמה ללימודי מו"לות תיפתח בבאר שבע
תכנית חדשה לתואר שני באוניברסיטת בן גוריון תנסה להכשיר עובדים וחוקרים לכל ענפי התעשייה. תמי ישראלי, מראשי החוג החדש: "יש ללמוד למצוא לכל ספר את הדרך שלו"
לראשונה בישראל תיפתח באוניברסיטת בן גוריון תכנית חדשה לתואר שני בספרות עברית - לימודי מו"לות. בראש התכנית יעמדו פרופ' יגאל שוורץ, ראש המחלקה לספרות עברית באוניברסיטה ועורך בכיר בהוצאת כנרת זמורה ביתן, וכן תמי ישראלי, בוגרת בית הספר למנהיגות חינוכית במכון מנדל, לשעבר נספחת התרבות בלונדון, לקטורית ועורכת.
מטרות תכנית הלימודים הן להשיב למדעי הרוח את המימד החומרי, להכשיר חוקרים בתחום מרתק ועובדים מיומנים לכל ענפי התעשייה המו"לית.
כל מה שצריך לדעת על הדפסת ספרים (צילום: עופר עמרם)
בין צוות המורים יהיו הסופר חיים באר, דב אלפון (עורך עיתון הארץ), ירון סדן (מנכ"ל עם עובד), שמוליק שם טוב (מנכ"ל הספריות הציבוריות), המאייר דני קרמן, יעקב צורף (מנהל מחלקת ייצור במודן), דב אייכנוולד (מנכ"ל ידיעות ספרים), מנחם פרי (עורך הספרייה החדשה), נעה מנהיים (עורכת ספרות מקור, כנרת זמורה ביתן), אבי שומר (מנכ"ל צומת ספרים), טל ניצן (עורכת ומתרגמת), שרי גוטמן (מנכ"לית ועורכת ראשית אחוזת בית), עירית אלקבץ (יחצ"נית עם עובד), שרה ברהום (יחצ"נית בכנרת זמורה ביתן) ונילי כהן (מנכ"ל המכון לתרגום) ועוד.
"גם אני וגם יגאל שוורץ שמנו לב להיעדרה של הכשרה המקנה תפיסה כוללת של הספר. זאת אומרת, לקשר שבין הספר לעטיפה, לדרכי ההפצה, לפרסום ויחסי ציבור וכד'. המגמה למו"לות תחשוב על הספר מרגע היותו רעיון. הכוונה היא ללמוד למצוא לכל ספר את הדרך שלו, הנכונה לו", אומרת תמי ישראלי.
"התוכנית היא גם הזדמנות לאלה שמתכוונים להיות עורכים או מתרגמים או מעצבים או אנשי יח"צ להכיר את התחומים הסמוכים, ליצור שפה משותפת בינם לבין האחרים שעוסקים בספר, להבין איך הם מגדירים את תפקידם. כמו כן, לתרום לתחום מחקר חדש של הספר לא רק כספרות אלא גם כאובייקט. ככתב יד, כמושא של אספנות, כבעל ערך ביבליופילי, כביטוי סוציולוגי של רגע בתרבות ועוד אספקטים שאנחנו נוטים להזניח".
איזה ערך מוסף יספקו הלימודים במגמה למי שבא מתוך התחום?
"המגמה נועדה לאנשים סקרנים, לאוהבי ספר, בין אם הם שייכים לתחום המו"לי ובין אם לאו. התרבות העברית מראשיתה תמיד חיברה בין השניים. ברנר, שהוציא לאור את 'המעורר', בשנים שבהן נדמה היה שכל הפרויקט של התרבות העברית המתחדשת דועך אל כליונו, היה גם הכותב, גם סדר הדפוס, גם המעצב וגם מפיץ של העיתון".
מה יהיו אפשרויות השילוב בתפקידים לאחר הלימודים במגמה?
"באופן טבעי המגמה יוצרת רשת של קשרים שתועיל מאוד למי שמסיים את לימודיו. המפגש עם אנשי שטח פעילים ומובילים מעניק יתרון ובולטות לכל בוגר של התוכנית בצאתו לשוק העבודה. בנוסף, הסטודנטים יתנסו במהלך הלימודים בעבודה מעשית בהוצאות לאור לפי בחירתם. אין ספק שמי שלמד את הנושא יש לו עדיפות על פני מי שצריך ללמוד הכול מניסיונו שלו".
המגמה תקיים ביום שלישי ה-27 ליולי מפגש היכרות.