שתף קטע נבחר

  • דעות ומאמרים

למה אנחנו מטפסים על ספינות פחם

חברת החשמל חוזרת וטוענת שאין מנוס משימוש בפחם להפקת חשמל בישראל, ושזו החלופה הזולה ביותר. זולה למי? לנו זה עולה ביוקר. החשבון שלהם לא כולל את הזיהום שאנו סופגים, הפגיעה בטבע ובאקלים כדור הארץ. אנחנו מוחים נגד זה בטיפוס על ספינות הפחם; אתם יכולים למחות מהבית

כשאתם משלמים את חשבונות החשמל, אתם - נכון להיום - מסבסדים את הזיהום שנגרם לכולנו. רוב משק החשמל בישראל עדיין מבוסס על פחם, שהוא דלק מיושן ומזהם. חברת החשמל מוכנה להצהיר מעל כל במה כי הפחם הוא הדלק הזמין והזול ביותר. השאלה היא זול למי? לנו זה עולה ביוקר. המחיר האמיתי של הפחם גבוה עשרות מונים ממה שטוענת חברת החשמל.

 

מחירו האמיתי של הפחם גבוה בהרבה ממחיר השוק שלו. הוא כולל בתוכו גם את הנזק הבריאותי שאנחנו סופגים, את זיהום האוויר, הקרקע, הים ומי התהום. הפחם הוא גם הדלק המסוכן ביותר לאקלים כדור הארץ, ושריפתו גוררת אסונות טבע מכל קצות הקשת – מהוריקנים ושיטפונות ועד גלי חום והתייבשות מקורות מי שתייה.

 

מחיר הנזקים האלה לא מופיע בשורת התקציב אותה יאשרו השרים לקראת הקמתה של תחנת כוח מזהמת נוספת באשקלון. את המחיר הזה אנחנו נידרש לשלם.

 

בפני שרי הממשלה מוצגת תמונה מעוותת, כאילו אין מנוס מלייצר חשמל מפחם וכאילו הפחם היא החלופה הזולה ביותר. האמת שונה בתכלית: ישנן מגוון חלופות לייצור חשמל ורובן הרבה פחות מזיקות משריפת פחם. אלא שהן פחות אטרקטיביות עבור חברת החשמל.

 

אנרגיה סולארית לסוגיה תספק את החשמל בדיוק כשהוא נדרש, בשעות השיא החמות ביותר. התייעלות אנרגטית תסייע בהפחתת שיאי הביקוש ותימנע את החשש מהפסקות החשמל. שני הפתרונות האלה יכולים לשמש חלופה טובה ולמנוע את הקמתה של תחנת הפחם המזהמת באשקלון.

 

בדו"ח ארגון גרינפיס "מחירו האמיתי של הפחם" שפורסם לאחרונה, נמצא כי בראייה כוללת וארוכת טווח, מחירה של תחנת פחם כמו זו שמתוכננת לקום באשקלון גבוה עד פי 2 ממחיר תחנת כוח סולארית, וגבוה פי 1.5 מתחנת כוח המונעת בגז. למעשה, תחנת פחם היא החלופה היקרה ביותר. הפתרונות האלה ייושמו במוקדם או במאוחר, השאלה היא רק כמה זמן זה ייקח ואיזה מחיר נשלם עד אז.

 

עוד על התחנה הפחמית:

 

חברת החשמל אוחזת בחוזקה בתחנת הפחם באשקלון כאילו קיומה תלוי בכך. דו"ח הבנק העולמי שפורסם השבוע אומר את ההיפך. ליתר דיוק, הבנק העולמי מזהיר מפני מצבה הפיננסי הרעוע של חברת החשמל וממליץ לדחות את הקמת התחנה המזהמת או להעלות את מחירי החשמל ב-16 אחוז. בכל מקרה, שוב האזרח משלם את המחיר.

 

כל אחד ואחת מאיתנו יכול למנוע את המצב הזה. הדרך שלנו לחולל שינוי היא באמצעות אקטיביזם ומחאה, אבל גם לנו בגרינפיס ברור שלא כל אחד מעוניין או מסוגל לטפס על ספינות. הדרך לשינוי יכולה בהחלט להתחיל מהבית, על ידי פעולות פשוטות לחסכון בחשמל שכלל לא יפגעו באיכות החיים שלנו.

 

התנגדותה של חברת החשמל לחלופות של אנרגיה מתחדשת מזכירה במעט את התנגדותם של אנשי הדת כאשר החלו להצטבר שמועות שהעולם אינו שטוח. הסתגלות לשינויים אינה דבר קל, בטח לא לחברה עסקית ותיקה שמהווה מונופול וכל שינוי קל עלול רק לגרוע מאזור הנוחות בו היא מבוצרת היום.

 

  • היכנסו לאתר האינטרנט של גרינפיס והתחילו לחסוך ולהשפיע: www.NoCoal.org.il

 

הכותבת היא מנהלת קמפיין האנרגיה בארגון גרינפיס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעילי גרינפיס עולים על ספינת פחם
צילום: ג'ירי רזק, גרינפיס
מומלצים