משבר שכר הלימוד: עיני ימנע פיצוץ?
בניסיון אחרון למנוע את פיצוץ המו"מ עם האוצר עד לפקיעת המועד שנקבע למחר, גייסו נציגי הסטודנטים את יו"ר ההסתדרות לפשר. למרות הכל, הסטודנטים יכולים להירגע: בינתיים, שכר הלימוד לא יעלה
לאחר שאתמול פוצצו לקראת הרגע האחרון את המשא-ומתן עם האוצר על הרפורמה בגובה שכר הלימוד, קראו היום (ד') נציגי התאחדות הסטודנטים ליו"ר ההסתדרות, עופר עיני, להתערב במשבר. הוא אמור לנסות לפשר בין עמדתם לבין העמדות שהציגו שרי האוצר והחינוך ויו"ר המועצה להשכלה גבוהה. הסטודנטים טענו כי באוצר דורשים להעלות את שכר הלימוד השנתי כמעט פי שניים ל-20 אלף שקלים. באוצר הכחישו.
"לאחר מגעים אינטנסיביים, החליטו באוצר להכניס 'עזים' בניגוד לסיכומים הקודמים שנוגעים למבנה וגובה שכר הלימוד ולייצוג הסטודנטים במוסדות ובוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) של המועצה להשכלה גבוהה. המדינה קיבלה רגליים קרות, ולכן החלטנו להפסיק את המשא-ומתן באופן מיידי", אמר ל-ynet יו"ר התאחדות הסטודנטים, בועז טופורובסקי. "לפני כחודשיים חתמנו על אמנה לשיתוף פעולה עם ההסתדרות, ומתוך רצינות ומחויבות לעתיד ההשכלה הגבוהה, ביקשנו מעופר עיני להשתמש בכוחו, בניסיונו ובקשריו כדי לתווך. לשמחתי הרבה, הוא נענה לכך בחיוב".
בינתיים, הסטודנטים יכולים להיות רגועים - לפחות בכל הנוגע לגובה שכר הלימוד. המועד האחרון לאישור התקציב נקבע למחר, ובשל ההסדר עם הממשלה, שלפיו לא יחול שינוי בשכר הלימוד ללא הסכמת הסטודנטים עצמם, לא יתאפשר לייקרו או להוזילו. אם הצדדים לא יעמדו בדרישות שהציבו לעצמם, יידחו הדיונים הבאים בנושא רק לאחרי פתיחת שנת הלימודים האקדמית.
האוצר: לא היו דברים מעולם
אבל בניגוד לשכר הלימוד, צפוי המבוי הסתום בשיחות להביא לפגיעה בשורה של נושאים אחרים הקשורים בגובה התקציב המופנה לאוניברסיטאות, מה שישפיע גם הוא במישרין על הסטודנטים.
"ברור שעד מחר לא נצליח לגשר על כל הפערים. מבחינתנו, נגמר הסיפור", אמר סגן יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שולי. "הם הציגו הסכם לא מפורט מספיק ואמרו לנו שיהיה בסדר. אמרו לנו להגיד כמה רחוק אנחנו מוכנים ללכת בהתייקרות של שכר הלימוד, שנחתום - ושנמשיך לדבר על השאר בשבועות הקרובים.
הבהרנו שבאופן הזה לא נדבר כי זה מחוּסַר אחריות".
עיקר המחלוקת עומדת על דרישת הסטודנטים לייצוג הולך בות"ת. בין היתר, הם תובעים שקיפות מלאה בכל הקשור להעברת הכספים אל המוסדות ופתרון הליקויים שעליהם הצביע דו"ח מבקר המדינה החמור ב-2009.
בות"ת ממשיכים להתנגד לאותן הדרישות, מה שבעיני הסטודנטים נתפש כהוכחה לכך שבמועצה להשכלה גבוהה מנסים להסתיר מהסטודנטים את כוונותיהם האמיתיות באשר להעברת הכספים.
"הם, מבחינתם, אמרו לנו לעלות כמה שניתן בשכר הלימוד - ובתאם, הם ייתנו הרבה תקציבים. המודל שעליו הסכמנו הוא כזה שבו לא יהיה מי שלא יוכל ללמוד בהשכלה הגבוהה", אמר טופורובסקי. "פתאום הם החליטו להתנער מזה ודורשים סכומים לא הגיוניים. לגבי הייצוג בות"ת, אנו רוצים להיות שם כדי לפקח על כך שהכסף מנוצל לטובת כיתות חדשות, שיפוץ ספריות, מלגות, הנחות בתחבורה ציבורית ועוד".
במשרד האוצר דחו אתמול בתוקף את טענות הסטודנטים. "לא היו דברים מעולם", נמסר מהמשרד לגבי הטענה כי דרשו להעלות את שכר הלימוד ל-20 אלף שקל. גורמים באוצר המעורבים במו"מ מסרו ל-ynet כי הסכומים שעליהם מדובר בדיונים קרובים יותר לסכום שהוצע בוועדת שוחט - כלומר, סביב ה-14 אלף שקל.