הירי בנעלין: המג"ד והחייל הורשעו בעבירות קשות
יותר משנתיים אחרי שסמ"ר לאונרדו קוראה ירה כדור גומי לעבר רגלו של מפגין פלסטיני כפות, הורשע המג"ד שעמד לידו, כי "ביצע ניסיון על חייו של עצור שלא היווה איום". החייל הורשע שירה ללא סמכות, ונקבע כי ביצע פקודה בלתי חוקית בעליל. האישום הראשוני היה קל יותר, והוחמר בהנחיית בג"ץ
שנתיים לאחר ירי כדור הגומי על הפלסטיני הכפות בנעלין, הפרשה הגיעה לסיומה: בית הדין הצבאי המיוחד בקריה הרשיע הבוקר (יום ה') את סא"ל עמרי בורברג, לשעבר מפקד גדוד 71 של השיריון, בניסיון לאיומים, ואת החייל, סמ"ר (מיל') לאונרדו קוראה, בשימוש בלתי חוקי בנשק. שניהם הורשעו בהתנהגות בלתי הולמת.
העבירות שבגינן הורשעו השניים נושאות רישום פלילי - והעונש המירבי הוא שלוש שנות מאסר בפועל. באירוע עצמו נורה כדור גומי לעבר המפגין אשרף אברהים אבו רחמה, בעודו כפות ועיניו מכוסות, ופגע סמוך לנעל רגלו.
הפרשה נחשפה לראשונה ב-ynet. השופטים קבעו כי המג"ד "ביצע ניסיון על חייו ושלמות גופו של אבו רחמה שלא כדין", בעת שהעצור הכפות לא היווה איום. הם הבהירו כי "יש בכך פגיעה קשה בערכי יסוד וכרסום משמעותי בתדמיתם של צה"ל, מפקדיו וחייליו".
ביקורת קשה מתחו השופטים על המג"ד בורברג, שהדיח את פקודו לעבירה, משום שהנחה אותו לדרוך את נשקו לאוזניו של העצור. באשר לאחריותו של החייל, הם קבעו כי הוא למעשה ביצע פקודה בלתי חוקית בעליל, כי ירה כדור גומי ללא סמכות וללא נקיטת אמצעי זהירות נאותים, באופן המנוגד במובהק להוראות פתיחה באש.
החלטת שופטי בית הדין למעשה מיישרת קו עם עמדת בג"ץ, שדרש להחמיר את האישומים, בניגוד לעמדת הפרקליטות הצבאית - שבחרה תחילה להעמיד את השניים לדין על סעיפי אישום שאינם פליליים. "מעשי המג"ד, על אף הרצון לשמור על על האינטרס הביטחוני, נגד אדם שלא מהווה סיכון, אינם יכולים להחשב כפעולה חוקית", קבעו השופטים, שציינו כי לא מדובר בתחבולה מתקבלת על הדעת, גם אם האיום היה ניסיון להרתיע את המפגין מלחזור על מעשיו.
האירוע שהסעיר את צה"ל
מה שהחל כהפגנה שגרתית של כמה עשרות פלסטינים ופעילי שמאל בנעלין ב-7 ביולי 2008, הפך לאחת הסוגיות הפיקודיות והמשפטיות המשמעותיות בצה"ל בשנים האחרונות. תיעוד האירוע כפי שנקלט במצלמות הוביל לחקירת מצ"ח, חילופי האשמות בין המג"ד לחייל שלו, לסיום תפקידו של סא"ל בורברג כמג"ד ולכתב אישום קל יחסית בעבירה של התנהגות בלתי הולמת נגד שני המעורבים.
אבל אז הגישו ארגוני זכויות אדם עתירה לבג"ץ, בדרישה להחמיר את האישומים. בג"ץ, בצעד נדיר, הבהיר לפרקליטות הצבאית כי האישום אינו מאפיין את האירוע, ובנובמבר אשתקד הוחלט כי המג"ד לשעבר, המשמש כיום כקצין מטה במרכז לאימוני יבשה, יואשם גם בעבירה של איומים. החייל, שהשתחרר זה מכבר מצה"ל, הואשם בעבירה של שימוש בלתי חוקי בנשק.
צוות ההגנה של המג"ד: הוא שילם מחיר כבד
בחודשים האחרונים נערך משפט הוכחות, במהלכו העיד גם אבו רחמה עצמו. לאחר ההרשעה בעבירות החמורות, צפוי להיגזר דינם - ונראה שהקריירה הצבאית של בורברג תיפגע קשות. צוות ההגנה של המג"ד, הכולל את עורכי הדין אלוף משנה אודי בן אליעזר, הסנגור הצבאי הראשי, ועורך דין שלומי ציפורי, ציינו כי הוכח שלא נתן את ההוראה לביצוע הירי וכי שילם מחיר כבד בגין הפרשה, בכך שסיים את תפקידו כמג"ד.
התובע במשפט, סגן אלוף (מיל') רונן קצף אמר כי התביעה מרוצה מההחלטה, ובאשר לשאלה מה העונש שתדרוש אמר ל-ynet: "מדובר בסוגייה לא פשוטה ומורכבת וניתן לדרוש כאן עונש חמור. אנו נשקול את
הענין, לא נעתור לענישה המקסימלית אבל כמובן שנבקש עונש ההולם את המעשים". באשר לשאלה האם לא היה נכון מלכתחילה להאשים את המג"ד והחייל בעבירות מסוג זה הוא אמר: "אנו מכבדים את החלטת בג"צ והגשנו כתב אישום לפי הנחייתם".
גורם צבאי המכיר היטב את הפרשה סבור כי היה ראוי לסיים אותה כבר מזמן. "אין ספק שיש כאן אירוע לא טוב, אבל מצד שני אי אפשר לדון ולדוש בזה כל כך הרבה זמן. צריך לדעת מתי לעצור, ולא להעביר מסר למפקדים ולחיילים כי כאשר הם טועים - לוקח שנים עד שהעניין מוכרע", אמר.
Read this article in English