שתף קטע נבחר
 

איך מתמודדים עם הקיץ החם בהנקה? 9 עצות

החום הגדול של הקיץ הישראלי מעלה שאלות רבות אצל האם המניקה. האם צריך לתת לתינוק לשתות מים? מה עושים כשחם מדי להניק בישיבה? והאם חלב אם שאוב מתקלקל מהר יותר כשחם? יועצת ההנקה גלי רפאלוב עם כל התשובות

הקיץ הישראלי הוא חם מאוד, מה שמעלה לעיתים חששות בתחום ההנקה, לגבי האם והתינוק היונק. כדי שתוכלו לעבור את תקופת ההנקה בקיץ בשלום הכנו עבורכם תשע עצות מועילות לאם המניקה.

 

1. תינוק יונק מעל גיל חודש

אל תינוק יונק מעל גיל חודש יש להתייחס, בכל הנוגע לחום ולקור, כאל אדם מבוגר. לכן רצוי שהתינוק ישהה בחדר ממוזג, בטמפ' של 22 עד 23 מעלות, ולא בחדר חם יותר, מאחר ויכולת היניקה של התינוק פוחתת בחדר שבו הטמפרטורה גבוהה יותר.

 

תינוק קטן, מתחת לגיל חודש, השוהה בחדר ממוזג בטמפרטורות נמוכות, ניתן להלביש בבגד ארוך ודק.

 

2. תנוחת ההנקה

תנוחת הנקה רגילה בחודשי הקיץ עשויה לגרום לתחושת חום והזעה, מה שעלול לגרום לאי שקט אצלל התינוק היונק ולחוסר סבלנות אצלל האם המניקה. לכן, ניתן לחליף את תנוחת ההנקה ולעבור ולהניק בתנוחת שכיבה, כך שהתינוק שוכב במקביל לאם והמגע בינו לבין גופה מינימלי.


 

3. ביגוד אוורירי

לתחושת נוחות ואווריריות מומלץ ללבוש חזייה וחולצה מבד טבעי, כמו כותנה.

 

4. תוספת נוזלים לתינוק

תינוקות מתחת לגיל שישה חודשים, הניזונים באופן בלעדי מהנקה, אינם זקוקים לתוספת של מים, שכן הם מקבלים את כמות הנוזלים הדרושה להם באמצעות חלב אם. בימים חמים במיוחד משנה חלב האם את הרכבו ונעשה נוזלי יחסית ודל בשומן, כדי להרוות את צמאונו של התינוק. תוספת מים לפני גיל שישה חודשים עלולה לפגוע בגדילת התינוק, מאחר והשתייה באה במקום הנקה, המכילה את אבות המזון והמינרלים החיוניים לגדילת התינוק.

 

אצל תינוק בן שישה חודשים ויותר, שהתחיל לאכול גם מזונות מוצקים, ניתן לשלב תוספת של נוזלים. מומלץ להציע מים בלבד ולא להרגיל את התינוק למשקאות ממותקים, שעלולים לפגוע בשיניים.

 

5. 2-3 ליטרים מים ביום לאם

אם מניקה צריכה להקפיד על שתיית מים לאורך כל היום ולהגדיל את צריכת המים במזג אוויר חם. ההמלצה היא לשתות שניים עד שלושה ליטרים של מים מדי יום. חשוב שלא להגזים בכמויות הנוזלים מאחר ואצל נשים מסויימות שתייה של למעלה משלושה ליטרים עלולה לגרום לירידה בייצור החלב.

 

 

6. תדירות ההנקה בקיץ

התינוק יונק בתדירות גבוהה יותר בימי הקיץ, מכיוון שהחלב הוא תצרוכת הנוזלים שלו והוא צריך לקבל יותר מהחלק "הנוזלי" שבהרכב החלב בשד. לכן, בימים חמים, ייתכן מצב שבו התינוק יתחיל לינוק מנות קטנות יותר ובתדירות גבוהה יותר, כדי להרוות את צמאונו. חשוב לדעת גם כי הרכב החלב משתנה כדי להקל על התינוק.

 

7. 6-8 חיתולים רטובים ביממה

חשוב להיות עירניים בימי הקיץ לגבי כמות החיתולים "הרטובים" ביממה. כמות החיתולים הרטובים מהווה מדד חשוב לרמת הנוזלים בגופו של התינוק וכמות קטנה מדי עלולה להצביע על התייבשות. בממוצע צריכים להיות שישה עד שמונה חיתולים רטובים ביממה.

 

אם במשך היממה החלפתם כמות גדולה מדי של חיתולים יבשים, כדאי להגדיל את כמות ההנקות ולבדוק שההנקה אכן מתנהלת בצורה נכונה.

 

8. כוויות שמש ותפרחת חיתולים

חלב האם מכיל כמות רבה של נוגדנים ותאים חיים, המסייעים להחלמה של אזורים פגועים. בעזרתו ניתן להיטיב את מצבם של תינוקות ופעוטות יונקים, אשר סובלים מכוויית שמש, תפרחת חיתולים או דלקת עיניים. הדרך לעשות זאת היא באמצעות התזה ישירה של חלב האם על האיזור הפגוע או על ידי שימוש בצמר גפן.

 

9. איחסון חלב אם שאוב

בחדר שבו הטמפרטורה נעה בין 22 ל-25 מעלות ניתן לשמור חלב אם שאוב מחוץ למקרר עד ארבע שעות. בחדר שבו הטמפרטורה נעה בין 19 ל-22 מעלות ניתן לשמור חלב אם שאוב מחוץ למקרר עד 10 שעות. במקרר ניתן לשמור חלב אם שאוב עד 8 ימים מרגע השאיבה, תוך הקפדה על איחסון במדפים הפנימיים של המקרר.

 

הכותבת היא אחות אחראית ויועצת הנקה מוסמכת (IBCLC), טיפת חלב, "מאוחדת" נס ציונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
הנקה אמא הורים תינוק יונק אוכל
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים