שתף קטע נבחר

 

"קשר נרחב בין מארגני המשט לממשלת ארדואן"

"ניו יורק טיימס" דיווח מפי מקורות בכירים בטורקיה כי מנהיגי מפלגת השלטון תמכו במשט לעזה - למרות טענות אנקרה שלפיהן ניסתה למנוע מארגון IHH להפליג. עשרה חברי פרלמנט מ"מפלגת הצדק והפיתוח" אף תכננו להצטרף למשט

האמת העירומה שמאחורי המשט לעזה - והמשבר בא בעקבותיו: דיפלומטים טורקים ופקידי ממשל באנקרה סיפרו לעיתון "ניו יורק טיימס" על קשרים נרחבים בין ארגון הצדקה IHH, שהוביל את המשט לרצועת עזה, לבין האליטה הפוליטית בטורקיה.

 

הגורמים סיפרו לעיתון כי הדרגים הבכירים ב"מפלגת הצדק והפיתוח", השולטת בטורקיה, תמכו במשט

לרצועת עזה, שהסתיים באופן טראגי בהשתלטות הישראלית על הספינה "מאווי מרמרה" שבמהלכה נהרגו תשעה פעילים טורקים לאחר שלוחמי השייטת הותקפו.

 

ארגון IHH (קרן הסעד ההומניטרית) זכה לגינויים מהמערב ומישראל על כך שהציעה תמיכה כלכלית לארגונים הנאשמים בטרור, אולם בטורקיה הוא דווקא סייע לראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן לזכון בתמיכת הציבור המוסלמי השמרן לקראת הבחירות בשנה הבאה, ולשפר את יחסי אנקרה עם העולם הערבי ואת ההשפעה שלה בזירה זו.

 

חברי פרלמנט רצו לעלות על המרמרה 

פקיד ממשל בטורקיה, אשר מקורב לממשלה, סיפר לעיתון כי כעשרה חברי פרלמנט מ"מפלגת הצדק והפיתוח" התכוונו לעלות לסיפון ה"מאווי מרמרה" ולהשתתף במשט לרצועת עזה, אולם ברגע האחרון הזהירו אותם בכירים במשרד החוץ כי נוכחותם עלולה להחריף את המתיחות.

 

ארצ'אן סיטליוגו, מומחה לטרור מאיסטנבול, טוען כי ממשלתו של ארדואן יכלה לעצור את הספינה, "אבל המשט לעזה שירת גם את IHH וגם את הממשלה, בכך שהפך את שניהם לגיבורים בבית ובעולם הערבי".

 

ביקורת מבית 

בממשלה הטורקית טוענים מאידך כי הארגון פעל באופן עצמאי, וכי ההנהגה סירבה לוותר על המשט לעזה למרות בקשות מאנקרה. פקידי ממשל הבהירו כי לממשלה אין כל סמכות חוקית למנוע מארגון עצמאי לפעול כראות עיניו.

 

אבל למרות העובדה שעל 21 החברים במועצה של הארגון נמנים רבים שיש או היו להם קשרים

למפלגת השלטון, גם אגמן באגיס, השר הטורקי לענייני אירופה, הכחיש את הטעות על קשרים מהותיים בין שני הגופים.

 

המבקרים טוענים כי הטענות אינן נכונות. סמיח אידיז, בעל טור בעיתון "הורייט" תהה בחודש שעבר איך ארגון לא ממשלתי יכול לגרור מדינה גדולה כמו טורקיה, שיש לה אינטרסים בארבע יבשות, לסף מלחמה. התשובה, לדבריו, היא כי מדובר ב"ארגון ממשלתי-לא ממשלתי".

 

גורם בכיר בממשלה הטורקית אמר כי "אנחנו לא מנסים להרחיק את עצמנו מהארגון בגלל ההאשמות על קשריו לטרור - אנחנו פשוט לא קשורים אליהם". הוא מתח ביקורת על "המאמצים הישראליים" לקשור בין מפלגת השלטון לבין מותם של תשעת הפעילים על סיפון המרמרה, וכינה אותם "טקטיקה זולה ולא ראויה".

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוחם השייטת על סיפון המרמרה
צילום: AFP
הלוויית הרוגי המשט בטורקיה
צילום: AP
ארדואן. המשט שיפר את מעמדו בעולם הערבי
צילום: רויטרס
מומלצים