שתף קטע נבחר
 

קיצוץ תקציב הביטחון: יש גם נקודות חיוביות

הממשלה אישרה קיצוץ של 2.7 מיליארד שקל מתקציב הביטחון, אך לדברי גורם ביטחוני בכיר, במקביל לכך האוצר נסוג מכל הגזירות שתכנן בחוק ההסדרים לקיצוצים בשכר משרתי הקבע - המגיעים למאות מיליוני שקלים. גם על קיצור שירות החובה בחצי שנה ויתר האוצר. כישלון המערכת הצבאית? "כל אחד רואה רואה את התמונה כפי שהוא חושב", אמר הגורם

יש גם חדשות טובות בסיפור של תקציב הביטחון . מסתבר שהאוצר נסוג מכל הגזירות שתכנן בחוק ההסדרים לקיצוצים בשכר משרתי הקבע – כך מסר היום (ו') אחר הצהריים לכתבים גורם בכיר במערכת הביטחון שהשתתף במשא ומתן על התקציב ערב אישורו בממשלה.

 

 

האוצר ביקש לבטל את ההנחות ההיסטוריות שניתנו למשרתי הקבע בתשלומי הביטוח הלאומי ומס הבריאות, כך שהם יהיו שווים לאלה שמשלמים במגזר האזרחי, אבל ההנחות יימשכו. הוא נסוג גם מהצעתו לגבות ממשרתי הקבע הלא קרביים את מלוא המס על החזקת רכב צמוד (שמגולם היום בתקציב).

 

אומדן עלות ההטבות שהאוצר ביקש לחסוך בגזירות אלה (בהצעת החוק הוא דיבר על "חיסול עיוותי מיסוי") מגיע למאות מיליוני שקלים. הגורם הבכיר ציין כי למעשה, פרט להצעת האוצר להעלות את גיל הפרישה למשרתי הקבע (שגם עליה הוא התפשר), נמחקו כל הצעותיו האחרות מחוק ההסדרים, כולל קיצור שירות החובה בחצי שנה והפרטת קו הייצור הצבאי של טנק המרכבה, שכשלעצמה נועדה לחסוך כ-100 מיליון שקל.

 

באשר לקיצוץ בתוספת התקציב (2.7 מיליארד שקל בשנתיים) אמר הגורם כי טרם הוחלט היכן לקצץ ומי ייפגע. עם זאת, מאחר שצה"ל מתנהל בפועל על תקציב רב-שנתי, רוב התקציב המיועד ל-2011 קשיח וכפוף לחוזים חתומים של הזמנות מתעשיות. "לכל היותר ניתן לקצץ בשולי הקיום השוטף, אבל בהמשך עלול להיות קיצוץ באימונים או בתחומים אחרים, או בהתעצמות מתוכננת. על שכר משרתי הקבע זה לא ישפיע", אמר הגורם.

 

לעצם הקיצוץ אמר הגורם כי מדובר במגמה רב-שנתית נמשכת של תוספת לתקציבים חברתיים על חשבון תקציב הביטחון. עם זאת הוא נעשה לדבריו בניגוד למתווה של ועדת ברודט בהעדר נסיבות כלכליות שמצדיקות את הקיצוץ. הגורם רמז כי טרם נאמרה המלה האחרונה בקטע הזה. "נלמד את המשמעויות ונחזור איתן לדרג המדיני", אמר.

 

באשר להעלאת גיל הפרישה מ-45 ל-50 (במקום 57 שהציע האוצר) ציין הגורם כי מדובר בגיל ממוצע, כשהעלאת הגיל תהיה מדורגת בקצב דומה לעליית גיל הפרישה במגזר האזרחי שהחלה לפני 7 שנים (מספר חודשים בשנה). הוא ציין את האפשרות שבעלי המקצועות הטכנולוגיים יעברו למסלול נפרד לגבי גיל הפרישה.

 

בתשובה לשאלה אם החלטת הקיצוץ בניגוד לעמדת מערכת הביטחון מעידה על כשלון המערכת במשא ומתן או חולשת מעמדה, אמר הגורם, מבלי שנשמע עצוב או מתוסכל: "כמי שהשתתף במשא ומתן אני יכול רק לומר שכל אחד יכול לראות את התמונה כפי שהוא חושב".

פורסם לראשונה 16/07/2010 17:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר הביטחון אהוד ברק
צילום: גיל יוחנן
הרמטכ"ל גבי אשכנזי
צילום: רויטרס
מומלצים