ירושלים: פרס הסרט העלילתי ל"הדקדוק הפנימי"
"הדקדוק הפנימי" של ניר ברגמן זכה בפרס הסרט העלילתי בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים. בקטגוריה התיעודית זכה הסרט "שתיקת הארכיון" של יעל חרסונסקי
פסטיבל הסרטים הבינלאומי בירושלים יינעל אמנם רק במוצאי שבת, אך כבר היום (ו') הוכרזו הזוכים בתחרויות הרשמיות. בפרס הסרט העלילתי הטוב, שהעניקה השנה משפחת חג'ג', זכה סרטו של ניר ברגמן, "הדקדוק הפנימי", בהפקת אסף אמיר, המבוסס על ספרו של דויד גרוסמן.
מתוך "הדקדוק הפנימי"
בנימוקיהם למתן הפרס, בסכום 110 אלף שקלים, ציינו השופטים כי הסרט "מתאר בשפה קולנועית רהוטה את עולמם הפנימי של מתבגרים ובוגרים תוך העברת תחושה חזקה של עולם ומקום". חבר השופטים בתחרות זו ובתחרות הדרמות כלל השנה את הבמאי הישראלי, שמעון דותן, מנהל התכניות של הברלינלה, תומס היילר, התסריטאית סוהא עראף והמפיק הצרפתי, סדומיק קולאר.
שיעור מאלף בעיבוד
את פרס ון ליר קטף הסרט התיעודי "שתיקת הארכיון" של הבמאית יעל חרסונסקי והמפיקים נעמי שחורי ואיתי קן-תור. סכום של 45 אלף שקלים יחולק בין הבמאית למפיקים. חבר השופטים, שכלל את הקולנוענית אורנה בן דור, מבקר הקולנוע, שמוליק דובדבני והבמאי והמפיק לודי בוקן, כתב בין היתר בנימוקיו: "זהו סרט מטלטל בעוצמת החשיפה התחקירית, המצטיין בעשייה דוקומנטרית מפוכחת ולא סנטימנטלית, בהתבוננות מדויקת ומקורית על הציניות והאכזריות של מכונת ההשמדה הנאצית. הסרט הוא בגדר שיעור מאלף בעיבוד וביצירת הזיכרון והדימוי החזותי ובו המבטים של אסירי הגטו ממלאים את המסך בתוכחה ובאשמה נגד השפלת החיים וזילות המתים. זוהי יצירה חשובה שעניינה הגבולות המוסריים של המניפולציה הדוקומנטרית".
"שתיקת הארכיון". "מטלטל בעוצמת החשיפה התחקירית"
הסרט זכה במקביל גם בפרס הפורום לשימור הזיכרון האודיו-ויזואלי בסכום 15 אלף שקל המוענק מטעם קרייג עמנואל ופורום ידידי סינמטק ירושלים בארה"ב. פרס בימוי הסרט התיעודי, בסכום 20 אלף שקלים, הוענק ליוצר הסרט "ירמיהו", ערן פז. ציון לשבח בקטגוריה זו, הוענק לסרט "חיים יקרים" של שלומי אלדר.
פרס ון ליר לסרטים עלילתיים של יוצרים בראשית דרכם הוענק לבמאי הסרט "המשוטט", אבישי סיון. הסרט זכה במקביל גם בפרס ון ליר לצילום שהוענק לצלם שי גולדמן. פרס JCC לשיווק והפצה של סרטים באורך מלא בארה"ב הוענק במסגרת התחרות המרכזית לסרט "התגנבות יחידים" בבימויו של דובר קוסאשווילי. הסרט גרף גם את פרס השחקן שהוענק לאסף בן שמעון.
את פרס גוטליב לתסריט מצטיין חלקו הכותבים שמאחורי "המדריך למהפכה" – יוסי מדמוני, ארי פולמן, אורי ענבר ודורון צברי. הסרט גרף גם את פרס העריכה שנחלק בין עמי טיר ומאור קשת. בצעד יוצא דופן פרס השחקנית יתחלק בין ארבע השחקניות הראשיות בסרט "וביום השלישי" של משה איבגי. פרס המוזיקה בתחרות זו הוענק לאסף תג'ר על עבודתו בסרט אנדנטה" אותו גם ביים.
"המדריך למהפכה". פרס התסריט
בתחרות הסרטים הקצרים הוענק השנה הפרס ע"ש אדלי הופנברג בסכום של 20 אלף שקלים לבמאי הסרט "סופייר" של פירס חורי. "הסרט מבויים היטב, משוחק ומצולם להפליא ומביא סיפור יפה של גאולה וכפרה", כתבו השופטים בנימוקיהם, "הזדהינו עם הדמויות הדחויות שמצליחות ליצור עולם עצמאי ולגעת".
פרס ון ליר לסרט סטודנטים עלילתי קצר בסכום 20 אלף שקלים הוענק לבמאי הסרט "עזרה ראשונה", ירדן כרמין. בנימוקיהם למתן הפרס כתבו השופטים: "הסרט מביא סיפור מהודק על מערכת יחסים ומיטיב לעצב דמות נשית חזקה וממשית. זהו סרט שמצולם, משוחק ומבוים ביד בוטחת ומצטיין בהומור מעודן ומתוחכם".
כמו כן, הוענק פרס הדרמות ע"ש ענת פרחי בסכום 50 אלף שקלים ליוצרת הדרמה "התפרקות", נינה מנקס. ציון לשבח בקטגוריה זו הוענק לבמאי הדרמה "איבן", אנטון צ'יקישב. פרס האנימציה ע"ש ענת פרחי בסכום 20 אלף שקלים הוענק ליוצרות הסרט "בעלת הנס", מיכל אבולעפיה ומורן סומר.
פרסים נוספים
פרסי "ברוח החופש", המוענקים לזכרו של וים ון ליר לסרטים עלילתיים ודוקומנטריים מרחבי העולם שעניינם חתירה נצחית של האדם
לחופש, ניתנו השנה ליוצר הסרט "בלתי חוקיים" של טוני מסה דפאס. ציון לשבח הוענק ליוצר הסרט "חירות" של טוני גטליף. פרס "קולנוע משנה עולם" של הקרן החדשה לישראל בסכום 15 אלף שקלים הוענק לבמאי הסרט "הרכבת האחרונה הביתה", לישין פאן.
בציון לשבח זכתה יוצרת הסרט "שלום כיתה ב'", נטע לוי. כמו כן, הוענק פרס אוסטרובסקי לסרט תיעודי ליוצרי הסרט "אויבי העם", רוב למקין ותט סמבאת. בקטגוריה זו הוענק צל"ש לסרט "בודרוס" של ג'וליה באכה, רונית אבני ורולה סלאמה.
פרס ליה ון ליר לסרטים העוסקים בהיסטוריה יהודית על כל היבטיה הוענק לבמאי הסרט "חיים בזמן המלחמה", טוד סולונדז. ציון לשבח בקטגוריה זו הוענק ליוצר הסרט "טרוצקי", ג'ייקוב טירני. פרס יד ושם המוענק מטעם יו"ר המוסד, אבנר שלו, ניתן לסרט "קברט ברלין" של הבמאי פביאן רוסו לנואר. ציון לשבח בקטגוריה זו הוענק לסרטו של קלוד לנצמן, "דו"ח קרסקי".