שיחות ישירות? מצרים תדרוש מחוות מישראל
אבו מאזן נפגש עם מיטשל, ולדברי אנשיו "יש עדיין סוגיות שדורשות הבהרה בעמדה האמריקנית" לפני מעבר למשא-ומתן ישיר. לקראת פגישת נתניהו-מובארק מחר, נודע ל-ynet כי ישראל תידרש לשורה של צעדים בוני אמון עם הפלסטינים
הנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן, נועד בצהריים (שבת) עם השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל, ודרש ממנו "הבהרות" לפני המעבר למשא ומתן הישיר עם ישראל, כפי שדורשים בירושלים ובוושינגטון. בתוך כך, נודע ל-ynet כי גם מצרים תדרוש מישראל שורת צעדים בוני אמון, כתנאי להתקדמות בערוץ הישיר.
מיטשל הגדיר את הפגישה "חשובה, חיובית, בונה ופורייה" ואמר: "נמשיך במפגשים ובמאמצים ליישם את תפישת הנשיא אובמה לשלום כולל באזור". הוא ציין כי הסדר קבע בין ישראל לרשות שיביא להקמת מדינה פלסטינית עצמאית יהיה חייב לכלול גם כינון שלום בין ישראל לסוריה ונורמליזציה בינה לבין יתר מדינות ערב.
עוד לפני הפגישה עם מיטשל, אמר אבו-מאזן לעיתון הירדני "אל-ראד", כי הוא אינו מתכוון להסכים לשוב לדיונים ישירים עם ישראל ללא התקדמות אמיתית בשיחות הקרבה. הוא שב והדגיש את הדרישה הפלסטינית להפסקה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים כתנאי למעבר לערוץ הישיר.
מזכיר הוועד הפועל של אש"ף ויד ימינו של אבו מאזן, יאסר עבד רבו, אמר אחרי הפגישה: "עד עכשיו, אין די הבהרות בעמדת ארצות הברית בכמה נושאים, במיוחד אלו שיובילו לשיחות על הסכם סופי". הוא הדגיש את סוגיית ההתנחלויות והמצב בירושלים, "שדורשים הבהרות ובחינה נוספת מצד האמריקנים".
אבו-מאזן ומיטשל, היום ברמאללה (צילום: רויטרס)
האחראי על ההסברה בפתח, מוחמד דלחאן, אמר כי הארגון דוחה את בקשתו של השליח מיטשל מהרשות להתחיל במשא ומתן ישיר. דחלאן הסביר שישראל לא נענתה לדרישות הרשות בסוגיות הביטחון והגבולות ועל כן אין שום סיבה לחזור למשא ומתן. יש לציין כי עמדת הפתח אינה בהכרח העמדה הרשמית של הרשות.
אבו-מאזן צפוי להגיע מחר לקהיר ולהיוועד עם נשיא מצרים, חוסני מובארק. הפגישה תתקיים בשעה שלקהיר יבוא גם ראש הממשלה, בנימין נתניהו. בראיון ציין אבו-מאזן כי לא צפוי להתקיים בינו לבין נתניהו שום מפגש.
העברת שליטה ביטחונית בשטחי C
ל-ynet נודע כי המצרים ידרשו מישראל שורה של צעדים בוני אמון - ובראשם, התקדמות בשיחות העקיפות בסוגיית הגבולות, אך גם התקדמות בהעברת השליטה הביטחונית לרשות באזורים נרחבים בגדה. מדובר בשליטה באזורים שחלקם מוגדרים "אזור C" (אזור בשליטה ישראלית). בין היתר, תידרש ישראל לאפשר לרשות להקים תחנות משטרה באזורים אלה.
גורמים פלסטינים העריכו כי גם אם יוכרז בשבועות הקרובים על פתיחת המשא ומתן הישיר, הוא אינו צפוי להתחיל לפני 26 בספטמבר - מועד תום הקפאת הבנייה ביהודה ושומרון.
אחת האפשרויות שנבדקות היא "גלישה" למשא ומתן ישיר מבלי שיוכרז עליו רשמית. כמו כן, נבדקת האפשרות שההקפאה תימשך בלי הודעה רשמית, בשעה שישראל מסתפקת ביישום תכניות בנייה בשטחים שיישארו בשליטת ישראל במסגרת ההסדר העתידי.
הנשיא הפלסטיני הוסיף עוד שני תנאים לצורך החזרה לשיחות הישירות: האחד - ישראל חייבת להסכים עקרונית לכך שכוח זר יפקח על גבולות המדינה הפלסטינית העתידית. והשני - על ישראל להסכים לחילופי שטחים "צודקים", שיפצו את הפלסטינים על אובדן שטחים לטובת גושי ההתנחלויות. הוא הביע את התנגדותו לחילופי אוכלוסיות בין ישראל לרשות הפלסטינית וציין כי יש למצוא פיתרון לסוגיית הפליטים הפלסטינים בלבנון.
Read this article in English