שתף קטע נבחר

 

אחמדינג'אד נגד השמרנים: "מקארתיזם איראני"

המתח בתוך הזרם השמרני השולט באיראן מחריף, במה שנראה ביטוי למאבק הגובר בין אנשי הדת לבין אנשיו של הנשיא ומשמרות המהפכה. פרשנים סברו כי זהו מהלך לדיכוי כל המתנגדים, אבל יש גם מי שרואה בכך בסך הכל חזרה לשגרה

שנה אחרי שסיים לדכא ביד ברזל את מחאת האופוזיציה הרפורמיסטית, התפנה נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד, להשתיק גם את קולם של מתנגדיו מצדה השני של המפה הפוליטית בארצו - ה"אוסולגריאן" - השמרנים הפונדמנטליסטים האיסלאמים.

 

בתקופה האחרונה הקצינו התבטאויות המחנות השונים בפלג השמרני, בעוד פעולותיו של הנשיא לדיכוי מתנגדיו כבר זכו לתואר "המקראתיזם של אחמדינג'אד". 31 שנים לאחר ההפיכה האיסלאמית והדחת השאה, מורגש באופן חד יותר ויותר המאבק לחילופי הדורות בטהרן. בעוד אחמדינג'אד נחשב למוביל קבוצת השמרנים שזוכים לתמיכת משמרות המהפכה, מורכב הפלג היריב לו מאנשי דת שמרנים וותיקים יותר, השואבים את כוחם מזיקתם לאיתוללה חומייני, מוביל המהפכה.

 

זה זמן רב שהם מחריפים את ביקורתם כלפי אחמדינג'אד ואופן מנהיגותו, ותוקפים אותו באמרם כי הוא אחראי ל"עיוות עקרונות המהפכה".

היתר, אף הואשם כי הזרם שאליו הוא משתייך הוא "משיחי" וכן כי הוא מתערב באופן עמוק מדי בענייני הפלרמנט ובתחום שיפוטם של אנשי הדת.

 

אחת התקריות שהבהירו באופן ברור את הקרע בין המחנות היה העימות סביב אוניברסיטת אזאד, שם ניסה אחמדינג'אד להשתלט על נכסי המוסד ונתקל בהתנגדות עיקשת בפרלמנט, בראשותו של היו"ר, עלי לריג'ני. בסופו של דבר, הגיעה הפרשה לידי פתרון בסיוע המנהיג העליון, עלי חמינאי, שהורה להקפיא את הדיון בנושא.

 

פרשן פוליטי איראני הסביר בראיון ל"ניו-יורק טיימס" האמריקני כי "אנו עדים למקארתיזם איראני, כשאחמדינג'אד מנסה להיפטר מכל אלה שלא הולכים בדרכו ומאשים אותם כי הם אנטי מהפכניים ואיסלאמיים. הוא רוצה ליצוק תוכן חדש במושג 'שמרנות' ורוצה לומר שרק אנשים יכולים להתאים לו, בעוד שהיתר - לא".

 

חמינאי לא מתערב - ומפקח מקרוב

אותן התבטאויות קשות של השמרנים הוותיקים על אחמדינג'אד נתפשות בקרב גורמים שונים כקריאה מרומזת לחמינאי לרסן את הנשיא האיראני, ואולי אף להדיח אותו מתפקידו. עם זאת, לפי שעה נראה כי חמינאי עצמו, כאדם המחזיק בסמכות העליונה בניהול ענייני המדינה, ממשיך לקרוא היטב את המפה ומפקח מקרוב על העימות הפנימי בכלל,

 ועל צעדיו של אחמדינג'אד בפרט.

 

"ההתנהגות של הקיצונים, שלא פתוחים לשום דיון או ויכוח, היא זו שגרמה לפילוג בתוך הפלג השמרני", קבע איש הדת מוחמד אשפרפי איספהני - שהאשים את אנשיו של אחמדינג'אד כי הזרם שבו הם פועלים "לא מרחם על אף אחד".

 

אותו מאבק מתחדש בתוך השמרנים נראה דווקא לא כאירוע חריג, כי אם דווקא חזרה לשגרה ולסטטוס-קוו שהיה באיראן טרם מערכת הבחירות שנויית המחלוקת בשנה שעברה. המהומות ששטפו את הרפובליקה האיסלאמית, שנתפשו במערב כאתגר רציני מאוד ליכולתן של שלטונות טהרן לייצב שם את השלטון, הלכו ודעכו - ולאחר שהדברים שבו לסדרם, עלה שב הוויכוח הפנימי שבין שורות האליטה השלטונית של איראן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפקח מלמעלה. חמינאי (בתמונה) ואחמדינג'אד
צילום: רויטרס
לא ימין, לא שמאל
צילום: רויטרס
מומלצים