יוזמה: קבלנים מהנגב יבנו את עיר הבה"דים
לפי הצעת חוק של ח"כ מירי רגב, הזכיין יחויב להעדיף קבלני משנה מהנגב. קבלנים וגורמים במשרד הביטחון פסימיים. קבלן מבאר שבע: "החוק פופוליסטי, זה לא יחזיק מים"
ח"כ מירי רגב תגיש היום הצעת חוק לוועדת שרים לענייני חקיקה בכנסת בדבר תיקון חוק חובת המכרזים, שמטרתו מתן העדפות לקבלני משנה מהנגב במסגרת פרויקט "מעבר צה"ל לנגב", ובראשו קריית ההדרכה בצומת הנגב, "עיר הבה"דים".
המדינה הכריזה באחרונה על הפרויקט הלאומי, במסגרתו בסיסים רבים מאזור המרכז יעברו לנגב. בסיס התובלה של חיל האוויר כבר עבר מאזור לוד לנבטים ובעתיד צפויים לעבור בסיס התקשוב, בסיס יחידת המודיעין 8200 ובתי הספר להדרכה בצריפין, שיעברו לצומת הנגב, דרומית לבאר שבע.
משרד הביטחון, העומד בראש הפרויקט, החליט שהמכרזים להקמת הבסיסים בעיר הבה"דים ייבנו בשיטת ה-BOT, לפיה הקבלן שיזכה בפרויקט ישלם למשרד הביטחון שכירות, יבנה ויתן השירותים לפרויקט ל-20 שנה.
ח"כ רגב פעלה בנושא יחד עם ח"כ חיים כץ. לדבריה, "בליבת המהלך עומד עקרון הפרטת השירותים שאינם מוגדרים לחימה: בינוי המחנות, תחזוקת הבסיסים ושירותי הסעדה".
היום תבקש רגב להעדיף ספקים מאזורי עדיפות לאומית, תושבי הנגב. "מדובר בתיקון חקיקה שיש בו אמירה חד-משמעית של המדינה והממשלה, שיש לה רצון אמיתי לנצל את המעבר של בסיסי צה"ל למינוף הנגב כולו".
בהצעת החוק כתבה רגב: "לצערי, למרות מאמצים רבים שהושקעו, הוחלט על שיטה שבה לא קיים סיכוי לחברות מהנגב לזכות. למרות עובדה זו לא אמרתי נואש, ואני נחושה למצוא את הדרכים לאפשר לספקים ועובדים מהנגב לקבל נתח משמעותי מן העוגה".
"המכרז הזה פוגע בנו, קבלני הנגב, בכך שקבלן אחד יעשה את הכל", אומר אלי אביסרור, יו"ר ארגון הקבלנים בנגב. לדבריו, "במקום לעזור לפריפריה ולקבלנים פה, 200 במספר, שבקושי יש להם עבודה, מציעים את זה לקבלן אחד, שסביר להניח יהיה מהמרכז. המדינה צריכה לקחת את ההוצאה על עצמה ולהוציא את המכרז לכמה שיותר קבלנים".
יוסי דלויה, קבלן בניין גדול מבאר שבע: "לא הגיוני שניישב את הנגב ובמקביל נחיה כמו סוג ג'. במצב הנוכחי, הקבלן הגדול יעסיק קבלנים קטנים מהדרום, שיקבלו סכום נמוך".
לעומתו, אמיר יעקובי, קבלן תשתיות מבאר שבע זה 30 שנה, פסימי: "לפי הצעת החוק, קבלנים מהמרכז יכולים לפתוח משרד קטן בבאר שבע לפני המכרז, ואז יגידו שהם מהדרום וכך הם יזכו. זה קרה במכרז בחיפה," אמר. "זה פופוליסטי, זה לא יחזיק מים".
גם גורמים במשרד הביטחון טוענים כי הצעת החוק פופוליסטית, וכי קבלני הדרום לא יוכלו ממילא להשתלט על היקף עבודות כה עצום.
ומה אומרים קבלנים שאינם מהדרום? "זה לא ריאלי", טוען קבלן גדול מהמרכז, "בלי לזלזל יש כמה קבלנים טובים וגדולים בדרום, אך אינם מספיקים להיקף עבודות כזה. מטרת המכרז אינה להפוך את קבלני הדרום למתעשרים. מי שחשוב הם העובדים".
אליאס טנוס, מנכ"ל חברת ב.ס.ט, המתגורר בצפון: "כל יוזמה שמקדמת ביצוע עבודות על ידי קבלנים ישראלים, שיש להם עובדים ישראלים, היא ברוכה בעיני. יחד עם זאת, ישראל אינה מדינה כל כך גדולה ולכן אין מקום לדעתי לחלוקה לפני אזורים גיאוגרפיים".
הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"