שתף קטע נבחר
 

ועדת העבודה מציעה חלופה לתוכנית ויסקונסין

חברי ועדת העבודה והרווחה של הכנסת הגישו הצעת חוק חלופית לתוכנית החברתית-תעסוקתית. "מימדי העוני בקרב העובדים הולכים וגדלים", כתבו חברי הוועדה שהדגישו כי למדינה יש אחריות לחלץ אנשים ממעגל העוני

חברי ועדת העבודה והרווחה מכל הסיעות הגישו היום (א') לכנסת הצעת חוק חלופית לתוכנית ויסקונסין. על פי ההצעה, כל מובטל יהיה זכאי לתכנית קידום מקצועי אישית, תוך התחשבות מרבית במצבו המשפחתי ובצרכיו. אם תאושר, התוכנית תספק למובטלים הכשרה מקצועית, השלמת השכלה, מימון הוצאות נסיעה והחזר הוצאות על טיפול בילדים עד גיל 12.

 

ההצעה החדשה שונה מתוכנית ויסקונסין בכך שהיא תתבצע באחריות ובאמצעות המדינה ולא בידי חברות פרטיות. ההצעה כוללת שורת תיקונים בחוקים קיימים שנועדו לשלב מקבלי הבטחת הכנסה במעגל העבודה ולהבטיח להם אופק מקצועי.

 

על פי ההצעה, כל משתתף שהשתלב בעבודה יזכה לליווי תומך במשך שלוש שנים לפחות במקום העבודה החדש, ויקבל מענק התמדה.

 

"החוק המוצע אינו בא לבטל את הסנקציות הקיימות בחוק הנוכחי על סירובם של התובעים ומקבלי קצבת הבטחת הכנסה לצאת לעבודה, אך אין הוא מושתת עליהן", כתבו הח"כים בדברי ההסבר להצעתם. "על המדיניות להגברת התעסוקה בישראל להיות מושתתת על אחריות המדינה להגברת התעסוקה ועל חובתה לחלץ אנשים ממעגל העוני.

 

חברי הכנסת מדגישים כי על התוכנית להיות מבוססת על יצירת משרות ראויות ועל הושטת יד - לא על הטלת סנקציות". לטענתם, השתלבות בתעסוקה אומנם משפרת את הסיכויים להיחלץ מעוני, אבל אינה מבטיחה זאת.

 

ההצעה - מקדימה את הממשלה

"מימדי העוני בקרב העובדים הולכים וגדלים, ומרבית העניים חיים במשקי בית שבהם לפחות מפרנס אחד", ציינו הח"כים. "כדי לקדם מדיניות ראויה, על הממשלה להגדיל את ההוצאה על מדיניות פעילה בשוק העבודה שתביא לשיפור ממשי במצבם החברתי והכלכלי של עניי ישראל".

 

ועדת העבודה והרווחה נחשבת בכנסת הנוכחית לוועדה חזקה ועצמאית, בעלת גישה חברתית והיא נוטה להתאחד סביב מאבקים משותפים ללא קשר לשיוך מפלגתי. חברי הוועדה התנגדו בחריפות לתוכנית ויסקונסין, לא נכנעו ללחצים מתמשכים של ראש הממשלה, שרי האוצר והתמ"ת, ומערך של לוביסטים מטעם הזכייניות הפרטיות – וביטלו את התוכנית.

 

התוכנית מבוססת על כוונת האוצר בהצעת חוק ההסדרים להביא תכנית חלופית לויסקונסין. חברי הוועדה מקדימים לדבריהם "תרופה למכה" מחשש שהממשלה תמשיך בדרך שלא צלחה ומגישים תוכנית חלופית שגיבשו בחודשים האחרונים בשיתוף עם האגודה לזכויות האזרח.

 

הח"כים החתומים על החוק הם יו"ר הוועדה חיים כץ (ליכוד), שלי יחימוביץ' (עבודה), רחל אדטו (קדימה), אריה אלדד (האיחוד הלאומי), חיים אמסלם (ש"ס), אריה ביבי (קדימה), אילן גילאון (מרצ), אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו), משה-מוץ מטלון (ישראל ביתנו), וסעיד נפאע (בל"ד).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר הוועדה ח,כ חיים כץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים