שרת החוץ האירופית בעזה: חל שיפור, לא מספיק
בסיור בן כמה שעות במתקנים המופעלים על-ידי האיחוד האירופי והאו"ם בצפון הרצועה, הבטיחה קתרין אשטון לשוב ולבקר באזור - לוודא כי המהלכים שעליהם הודיעה ישראל, שמטרם לשפר את איכות חיי תושבי עזה, אכן נושאים פרי
בביקור ראשון מסוגו בשלוש השנים האחרונות, הגיעה היום (א') שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, לסיור ברצועת עזה. לאחר שביקרה במוסדות של האו"ם באזור ובמתקנים שונים הזוכים למימון האיחוד, קיימה מסיבת עיתונאים שבה התייחסה לתנאי החיים של האוכלוסייה המקומית, במיוחד לאור שורת ההקלות בסגר שעליהן הודיעה ישראל.
"ניכר כי חל שיפור מסוים במצב האוכלוסייה, אך עם זאת הוא אינו גדול במיוחד", אמרה אשטון - והבטיחה לשוב ולבקר שם כדי לוודא כי אותה מגמה נמשכת. היא שבה על הדברים שאמרה אתמול ברמאללה, במסיבת עיתונאים שקיימה עם ראש הממשלה הפלסטיני, סלאם פיאד, שלפיהם "יש לאפשר לתושבי הרצועה לנהל חיים נורמליים".
אשטון בצפון הרצועה. הכיוון נכון, היישום עדיין לא מספק (צילום: AP)
בהמשך היום, ציינה אשטון כי תפגוש את עמיתה בישראל, שר החוץ אביגדור ליברמן, ובין היתר תשמע ממנו את פרטי התוכנית שחשף בסוף השבוע האחרון ב"ידיעות אחרונות" ל"התנתקות" שנייה מהרצועה - באמצעות סגירה הרמטית של כל גבולותיה עם ישראל.
נוסף על כך, נועדה אשטון עם מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף איתן דנגוט, ומנכ''ל משרד החוץ, יוסי גל. השניים עדכנו אותה בהליך העברת הסחורות לרצועה שהובילה הספינה הלובית לנמל אל-עריש, שהחלו לעשות היום דרכן דרך מעבר רפיח ולאחר תיאום בין ישראל לבין מצרים. דנגוט וגל ציינו לפני אשטון כי העברת הסחורות מהמשט תימשך גם בימים הקרובים, כל זאת מבלי לפגוע בפעילות הרגילה.
כמו כן, הציגו השניים לפני השטון את התקדמות 31 הפרויקטים החדשים ברצועה הממומנים על-ידי הקהילה הבינלאומית.
משאית מעבירה את תכולת הספינה הלובית ברפיח (צילום: רויטרס)
אשטון הבהירה כי "עמדת האיחוד האירופי ברורה ונותרה כפי שהיא באשר לצורך להקים מדינה פלסטינית לצד ישראל".
בסיורה הקפידה השרה האירופית שלא לפגוש נציגים מטעם חמאס, ובמהלך היום היא ביקרה במפעל תרופות המופעל במימון האיחוד האירופי בבית חנון שבצפון הרצועה, במחנה הפליטים ג'בליה, ובמוסדות אונר"א (סוכנות הטיפול בפליטים של האו"ם) בעיירה בית להייה.
למרות ההתעלמות המופגנת מצדה, בירך דובר חמאס, סמי אבו-זוהרי, על ביקורה של אשטון והביע תקווה כי יהיה זה מהלך שיהיה בכוחו להגביר את הלחצים על ישראל להסיר כליל את המצור. "המסר שלנו אליה הוא כי שאסור שהקהילה הבינלאומית תיפול לאותה התרמית הישראלית של הכנסת מוצרים משניים לרצועה. הצעד הדרוש הוא פתיחה מוחלטת של כל המעברים היבשתיים והימיים, ומתן חופש תנועה מלא לפלסטינים".