שתף קטע נבחר

ליברטו W100 - ה"אייפד" של טושיבה

מחשב הלוח החדש של טושיבה, בעל שני מסכים ומעבד דו-ליבתי רב עצמה המפעיל את windows 7, הוא הטאבלט הראשון שיימכר בישראל. מה יש לו להציע לצרכן הישראלי? בדקנו את אב הטיפוס שלו

קטגוריית הטאבלט (מחשבי הלוח ללא מקלדת) החדשה והמסקרנת כוללת בינתיים רק מוצר אחד שניתן לרכוש: האייפד של אפל. אותו מחשב לוח זכה לביקורות פושרות, אך היה חלוץ בתחומו. כנגדו, מפתחות HP, אייסר, Dell וסמסונג מחשבים מתחרים באותו עיצוב – לוח דק וחלק.

 

בחטיבת המחשבים הניידים של טושיבה נבחר עיצוב שונה בתכלית: מחשב בעל שני מסכי רב-מגע הנסגרים זה אל תוך זה בדומה לספר. זהו עיצוב יותר ורסטילי, שמציג יתרונות משמעותיים על העיצוב של HP והאחרות. יתרה מזאת – בעוד אפל ביססה את האייפד על מעבד חלש יחסית – טושיבה בנתה טאבלט עם שרירים. כך נולד הליברטו W100, מחשב הלוח הראשון של החברה, שצפוי לנחות בישראל בספטמבר.

 


 

עיצוב שני המסכים לא נולד במעבדות טושיבה. מיקרוסופט פיתחה מחשב לוח שכזה, ה- Courier, אולם ביטלה השנה את הפרוייקט המעניין מסיבות לא ברורות.

 

ראשית, חשוב לציין כי הדגם שנבחן הוא אב טיפוס מתקדם – RTM, אשר עשוי לעבור עוד מספר שינויים קלים לפני שיגיע לרשתות השיווק. בדקנו את המחשב היחיד מסוגו שנמצא בישראל, וגילינו מוצר מעניין ומיוחד.

 

עיצוב ומבנה

הליברטו לא דומה לשום מחשב שנמכר כיום בישראל: הוא קטן מאוד, ושוקל רק 680 גרם. מדובר במחשב שיכול להיכנס גם אל תיק-יד, או אל כיס גדול. בצידו העליון הוא מצופה אלומיניום מוברש בצבע שחור מט, שאינו לוכד טביעות אצבעות. את החלק העליון מעטר לוגו קטן ונאה מאוד – העומד בסתירה לכיתוב הגדול והבולט שטושיבה שמה על מחשביה בדרך כלל.

 

חלקו התחתון, שאת רוב שטחו תופסת הסוללה, עשוי פלסטיק, ככל הנראה במטרה לצמצם העברת חום. התחתית גם מחוספסת, כדי למנוע החלקה (האייפד, לעומתו, חלק מאוד ועלול ליפול מהיד או ממשטח משופע). דפנות המסכים מעט קעורים כדי לשפר את האחיזה.

 

פרט ליציאת המיקרו SD של המכשיר, שלה מכסה פלסטיק נשלף שאינו נוח לשימוש, זהו מחשב בעל ארגונומיה מעולה. מצד שני, בגלל המסך הכפול, הליברטו עבה יותר ממחשבי לוח בעלי מסך בודד - כשניים וחצי סנטימטרים, עובי של נטבוק ממוצע.

צילום: ניצו סדן

 

 

כשפותחים את הליברטו W100 נגלים שני מסכי שבעה אינץ', ביניהם ציר כפול בעובי של כשני סנטימטרים, המאפשר פתיחה של עד 180 מעלות. משתמש שישכח זאת, או יציג את הליברטו שלו לילד – עלול למצוא את עצמו עם מסך מפוצל ומחשב שבור.

 

מימין למסך העליון נמצא כפתור ההפעלה, ומשמאלו נמצאת מצלמת רשת ברזולוציית 1.3 מגה פיקסל. מצידי המסך התחתון נמצאים כפתור back וכפתור תצוגת מקלדת וירטואלית.

 

לא תמצאו בליברטו יותר מדי יציאות וחיבורים – שקע usb בודד, חריץ לכרטיסי זיכרון מיקרו SD, שקע אוזניות ושקע טעינה. עם זאת, בכך ניתן להתקין עליו כל תוכנה ולחבר אליו כל אביזר נלווה. חבל שאין לו שקע HDMI, שמאפשר חיבור לתצוגה חיצונית.

 

תצוגה

למסכים רזולוציה של 1024 על 600 פיקסלים. מהנדסי טושיבה בחרו במסך בעל רגישות בינונית לתאורה ישירה, דבר המאפשר עבודה גם בחלל מואר. מאידך, לא היינו ממליצים לעבוד איתו תחת אור שמש. בתאורה ידידותית יותר ניתן לראות שאיכות התצוגה מעולה – הצבעים חיים וחדים ואפילו זווית הצפייה סבירה, בהתחשב בגודלם של המסכים.

 

המסכים הם רססיטיביים, מה שמאפשר דיוק גבוה יותר בלחיצה. מאידך, התגובה מעט איטית יותר משל מסכים קפסיטיביים, וחבל שטושיבה לא בחרה בטכנולוגיה זו לליברטו - שכן מהירות תגובה היא רכיב המשפיע על חוויית המשתמש בצורה משמעותית. למסכים תכונת זיהוי הטייה, אשר מסובב את התצוגה ממצב אופקי לאנכי. עם זאת, לוקח למחשב שניה וחצי לזהות את הסיבוב, והמעבר בין מצבי התצוגה אינו חלק כמצופה.

 

מצלמת הרשת איכותית מאוד, והיא בעלת רזולוציה מקסימלית של 1920 על 780 פיקסלים (קחו בחשבון שהדבר רלוונטי רק לצילום קבצים ושמירתם, שכן הרזולוציה המקסימלית של המסך עצמו נמוכה מזו של המצלמה).כמו כן, תוכנת השליטה שלה נוחה וידידותית למדי.

 

ממשק

המקלדת הווירטואלית פרוסה בדומה למקלדות נטבוקים, והיא בעלת משוב מגע הניתן לכוונון, מה שמקל על הקלדה אינטואיטיבית. פריסת המקשים טובה, והיא מופיעה בעברית ובאנגלית. בנוסף, ניתן להחליף בין סוגי מקלדות - סטנדרטית, מלאה, מפוצלת לשני צידי המסך או מקלדת qwerty. בנוסף, יש לליברטו גם משטח עכבר וירטואלי.

 



שני המסכים מציגים אפשרויות רבות. טושיבה בחרה לפצל את המסכים למסך תצוגה וללוח מודעות וירטואלי - עליו תוכלו "להניח" קבצי טקסט, צליל או וידאו, דפי אינטרנט ויישומים פתוחים.

 

מערכת ההפעלה windows 7, בגירסת 32 ביט, פועלת עליו בצורה חלקה למדי. עדיין, בהיותה מערכת הפעלה כבדה לעומת ל- iOS 4 ולאנדרואיד, אל תצפו למהירות פעולה של סמארטפון, אלא לכזו של מחשב סטנדרטי.

 


 

אמנם יש צורך להגדיר גודל אייקונים מקסימלי כדי להגיע לחוויית שימוש נוחה בה לא תצטרכו להקיש מספר פעמים על כל אייקון -אך לאחר הסתגלות קצרה הופך הליברטו לנוח מאוד לשימוש.

 

לשורת כפתורי ההפעלה של Windows 7 הצטרפו שני כפתורים חדשים – אחד אשר מעביר את החלון שפתחתם מהמסך העליון לתחתון ובחזרה, ואחד שפותח אותו כך שיתפרש על שני המסכים.

 

בשורת הבקרה התחתונה ישנם חמישה אייקונים שימושיים – פתיחת משטח עכבר וירטואלי, פתיחת שורת פונקציות שמופיעות כתפקודים משניים ברוב המחשבים הניידים (עוצמת שמע, הדממת הרמקולים, הפעלת כרטיס רשת, בהירות, נעילה ובקרת סוללה), כלי שמציג חלונות פתוחים וזכוכית מגדלת לתצוגה.

 

טושיבה כללה בדגם זה את תוכנת  Toshiba Board - כלי שימושי מאוד שמאפשר לכם להציג מגוון רחב של קבצים, תכנים, הערות, ומשימות בצורה גרפית וידידותית. התוכנה פועלת ברקע ומאפשרת גישה מהירה לתכנים שיצרתם והצבתם עליה. זהו כלי שימושי מאוד לניהול לוח זמנים, למשל.

 


 

כאשר מציבים את המסכים במצב אנכי, ניתן לקרוא מסמכים בנוחות - כמו בספר. קריאת ספרים דיגיטליים אפשרית אף היא, אולם קריאה ממושכת אינה מומלצת לעיניים, היות שמדובר במסכי LED ולא E-ink.


אינטרנט, מולטימדיה ומשחקים

אחד התחומים שבהם מצטיין הליברטו הוא גלישה ברשת. כרטיס הרשת שלו, בתקן N, מזהה וקולט רשתות wifi מטווחים בהם מחשב מיינסטרים (מתוצרת טושיבה) בעל כרטיס דומה לא זיהה - דבר שהתאפשר, ככל הנראה, בשל מיקום ומבנה אנטנת הליברטו.

לאחר חיבור מהיר נוכחנו לגלות שמאוד קל ונוח לגלוש בו, ומחוות יד מאפשרות דפדוף קדימה ואחורה בדפים בהם צפיתם. היות שמדובר במערכת ההפעלה Windows 7, אין צורך לקנות ולהוריד התקנת אפליקציות ותוספים – אלא פשוט להשתמש בו כפי שהייתם עושים בכל מחשב נייד. הוא גם כולל תמיכה מלאה בפלאש, תכונה שמדיניות אפל שללה ממשתמשי האייפד שלה.

 

סרטון הדגמה של טושיבה ל-W100

 

הודות למפרט שלו, סרטי HD פועלים בצורה חלקה, והמסך האיכותי הופך את הצפייה לתענוג. חבל שהרמקול שלו חלש מאוד, אנו ממליצים להצטייד באוזניות אם ברצונכם ליהנות מסרטים או להאזין למוזיקה מעל למחשב זה. עוד חיסרון הוא היעדר תוכנת מולטימדיה המותאמת למחשב בעל מסך מגע. טושיבה בחרה לצייד את הליברטו בתוכנת מולטימדיה בסיסית, שהממשק שלה מתאים ללפטופ סטנדרטי ופחות למחשב בעל עיצוב ייחודי כשל ה- W100.   

 

על אף היותו דומה בצורתו ובגודלו לנינטנדו DS, הליברטו הוא ממש לא מכונת משחקים. גם בגלל מגבלת חומרה (שתפורט בהמשך), וגם בגלל שמשחקוני הרשת והפנאי שהפעלנו עליו לא נועדו למסך מגע, ועל כן השליטה בהם היתה מעט נוקשה. מאידך, לתצורת שני המסכים פוטנציאל עצום גם בתחום זה, אשר מוגבל בפיתוח משחקים תומכים - או גירסאות פלאש ליישומים שפותחו למחשב הלוח של אפל ואחרים.

 

ביצועים

המחשב מונע במעבד אינטל פנטיום U5400, מעבד דו-ליבתי חדש בעל מהירות שעון של 1.2 גיגהרץ וזיכרון מטמון של שלישה מגבייט - חזק משמעותית מהאייפד וה-A4 שלו. לליברטו שני גיגה זיכרון וכונן קשיח מטיפוס SSD שנפחו 62 גיגה. כונן שכזה אמנם מייקר את המחשב, אבל חוסך במשקל, באנרגיה ובמקביל - מציג מהירות פעולה גבוהה משל רוב המחשבים הניידים הנמכרים כיום.

 

שוק הטאבלט כולל בינתיים מוצרים בודדים - שרובם עדיין בשלבי בדיקה ופיתוח אחרונים - אך בהתחשב במה שידוע לנו בשלב זה, הליברטו הוא המחשב החזק ביותר בקטגוריה.

 

לעומת זאת, כרטיס המסך של ה-W100 הוא כרטיס אינטגרלי ממשפחת HD של אינטל - כרטיסים חלשים למדי. על אף שביכולתו לתמוך ביישומים גרפיים בסיסיים ובמשחקונים, לא מומלץ להתקין עליו משחקים.

 

סוללה ופליטת חום

אלו הן הנקודות החלשות ביותר של הליברטו. למחשב הלוח יש סוללת sanyo במתח של 14.4 וולט, שנדרשת "להאכיל" מעבד חזק ושני מסכים. בשל כך, זמן הסוללה נופל משל כל נטבוק שנמכר כיום - ואף משל חלק ממחשבי המיינסטרים. בשימוש בסיסי (גלישה, הצגת מסמכים, יישומי Board) עמד זמן הסוללה על כשלוש שעות ורבע. 

גם פליטת החום של הליברטו מפתיעה לרעה: טושיבה התקינה בו מאוורר אשר פועל באופן רציף וקצת מרעיש, ועדיין, חלקו העליון של המחשב מתחמם בצורה מורגשת. באב הטיפוס שסקרנו ארעה תקלה בתפקוד המאוורר, אולם גם לפניה התחמם הליברטו יותר משניתן לצפות ממחשב בקטגוריה זו.
 

סיכום

על אף גודלו הזעיר, מדובר במחשב נייד לכל דבר ועניין. בכך, הוא לא מתחרה באייפד – בהיותו מוצר המיועד ללקוחות שונים לגמרי. הליברטו הוא יותר כלי עבודה מאשר גאדג'ט. הוא אמנם פחות סקסי מהאייפד, אבל שימושי בהרבה. סביר להניח שיפנה לקהל בוגר יותר, שמחפש כלי שיעשה עבודה של נטבוק ויתפוס חצי מהמקום בשליש מהמשקל של זה האחרון.

 

חיסרון מהותי נוסף הוא כוונתה של טושיבה להפיץ אותו כמהדורת קונספט מוגבלת. יתכן שבחירה זו נעשתה כדי לצמצם הפסדים אפשריים, או כדי לפנות לחובבי גאדג'טים ופחות לקהל הרחב. מתוך כך, גם מחירו גבוה מאוד – כאלף דולר. עדיין לא ידוע מה יהיה מחירו בישראל. תג מחיר שכזה יהפוך את הליברטו לבן-לוויה למנכ"ל הסטייליסט, ולא לסטודנט הממוצע.

 

גם זמן הסוללה הקצר עומד לו לרועץ – שכן למתחריו יש זמן סוללה כפול ואף משולש. ועל כן, צפוי הליברטו להתקשות בתחרות מול האייפד, הסלייט והאחרים. מאידך, יתכן והוא סנונית ראשונה בתת-קטגוריה שעשויה להופיע עם התחזקות מחשבי הלוח – הטאבלט העסקי. 

 

מפרט טכני

מעבד: intel u5400 1.2 Ghz

זיכרון: 2GB DDR3

כונן קשיח: 62GB, מטיפוס SSD

תצוגה: שני מסכים בגודל 7 אינץ', 1024X600 פיקסלים

מעבד גרפי: אינטגרלי, מסדרת אינטל HD

ממשקים: קורא כרטיסי מיקרו SD, מצלמת רשת, שקע USB ושקע אוזניות
תקשורת: 802.11b/g/n, Bluetooth

 

הערה: היחידה שנסקרה היא אב טיפוס מתקדם. עשויים להיות שינויים בתוכנת התצורה הסופית.

 

לעמוד המוצר באתר היצרן

 

לכל סקירות הניידים  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טובים השניים. טושיבה ליברטו W100
צילום: ניצו סדן
מומלצים