להשאיר את הרגל בתוך הנעל: איך מטפלים בנקע
חוסר מודעות וחוסר התמדה אצל העוסקים בפעילות גופנית חובבנית עלולים לגרום לפציעות. אחת השכיחות שבהן היא נקע בקרסול. הפיזיוטרפיסט איגור ורשקה מסביר כיצד צריך לטפל בו ואיך ניתן לצמצם את הסיכון לסבול ממנו
בשנים האחרונות גוברת המודעות הציבורית לחשיבות הפעילות הגופנית, אך בד בבד עולה גם חוסר המודעות לצורך להתייעץ עם גורם מוסמך לגבי הדרכים הנכונות להתחיל בפעילות ולהתקדם בה. חלק גדול מהעוסקים בפעילות גופנית חובבנית אינם מתמידים בה והם אינם מודעים לדרך הנכונה לבצע אותה. התוצאה היא ריבוי פציעות בדרגות שונות, כאבים העלולים לגרום להפסקה בפעילות ותסכול רב.
בנוסף, רבים מאלו הנפצעים במהלך העיסוק בספורט חובבני נוטים לטפל בצורה לא נכונה בפציעה ולזלזל בשיקום מלא ממנה, בהנחה שעם הזמן האזור הפגוע ישקם את עצמו. לכן לא נדיר לראות אנשים שנפצעו לפני שנים רבות, אך הם עדיין סוחבים שאריות מהפציעות הישנות.
אך בדרך כלל ניתן להימנע משאריות אלו באמצעות טיפול נכון. יתרה מכך, עם מעט תשומת לב, השקעה ומזל, ניתן גם להימנע מהפציעות עצמן.
נקע בקרסול: אחת הפציעות השכיחות
אחת הפציעות השכיחות ביותר אצל העוסקים בספורט חובבני, ובעיקר בקרב המשחקים כדורסל חובבני, היא הנקע בקרסול. זוהי פציעה בה, מסיבות שונות, המפרק עובר את טווח התנועה הטבעי שלו וכתוצאה מכך נפגעות הרצועות האמורות להגביל טווח זה.
מסביב לקרסול יש מספר רצועות, כאשר כל אחת מהן עלולה להיפגע, בהתאם למנגנון ולעוצמת הפגיעה. נקע בקרסול נגרם לרוב עקב נחיתה לא מוצלחת על רגל של שחקן אחר או על החלק החיצוני של כף הרגל. הפגיעה היא בדרך כלל ברצועה המחברת בין עצם השוקית לבין אחת מעצמות כף רגל.
ברפואת ספורט נהוג לחלק נקעים לשלוש דרגות חומרה, ממתיחה קלה של הרצועה ועד לקרע מלא שלה. בנוסף לנקע ייתכנו גם פציעות נרחבות יותר ואף סיבוכים. אך לרוב הפציעות מסוג נקע יש את המאפיינים הבאים:
- כאב בקרסול המתגבר בעת הדריכה על הרגל.
- נפיחות עולה בצד החיצוני של כף הרגל מסביב לפטישון (בליטת עצם בצידו החיצוני של הקרסול).
- רגישות במישוש האזור ולעיתים גם שטף דם קל בצידה החיצוני של כף הרגל.
מהו הטיפול המיידי בנקע?
במקרים בהם לאחר הפציעה לא ניתן לדרוך על הרגל או שסובלים מכאבים עזים ביותר, מומלץ לפנות מיד לחדר מיון ולשלול פגיעות נרחבות יותר. בשאר המקרים מומלץ תחילה לקרר את המקום שנפגע. ניתן לשים קוביות קרח על מגבת רטובה ולכרוך את המגבת סביב האזור הפגוע למשך 10 דקות.
במידה ואין דרך מהירה לקרר את המקום מומלץ להשאיר את הרגל בתוך הנעל, לחזק את קשירת השרוכים ולהגיע בהקדם, תוך הישענות על אדם אחר או מעקה, למקום המאפשר לקרר את הקרסול. הוצאת הרגל מהנעל ללא קירור תגרום להגברה והרחבה של הנפיחות. חשוב ללכת בזהירות, מחשש לנפילה שעלולה להחמיר את הפציעה.
בנוסף לקירור המקום מומלץ להרים את הרגל, עם תמיכה, על מיטה או כיסא. תוך כדי הרמת הרגל כדאי לבצע תנועות קלות ועדינות של הקרסול, מבלי לגרום לכאב. צעד זה עוזר להפחתת הנפיחות באמצעות עבודת הפמפום שיוצרים השרירים כשהם מתכווצים ונרפים לסירוגין.
לאחר קירור הקרסול והרמת הרגל כדאי לחבוש את מקום הפציעה בתחבושת אלסטית. מומלץ להימנע מפעילות ולנוח בכדי לא להחמיר את הכאבים ולאפשר לנקע להחלים.
לאחר הנקיטה בצעדים הראשוניים הללו חשוב ללכת ולהיבדק. מומלץ לעשות זאת במרפאת ספורט, המתמחה בטיפול בפציעות ובבעיות הקשורות לספורט ומציעה את הטיפול היעיל ביותר לחזרה מהירה ובטוחה לפעילות גופנית. במרפאות אלו שמים דגש על יכולת חזרה ספציפית לענף ספורט מסוים, תוך מתן תוכניות אימון ושיקום ארוכות טווח.
כיצד ניתן להפחית את הסיכון להיפצע?
שיפור היכולת הגופנית והכנת הגוף לאימון, תוך הקפדה על הציוד הנכון ואורח חיים בריא, מפחיתים את הסיכון להיפצע. לכן לפני העליה למגרש חשוב להקפיד על הנקודות הבאות:
- חימום ומתיחות: יש לבצע חימום ומתיחות במשך חמש עד 10 דקות לפחות.
- קצב: היכנסו למשחק או האימון באופן הדרגתי. אל תעשו יותר מדי מהר מדי.
- הכנה: הכינו את הגוף מבחינת היכולת האירובית והשרירית. במקביל שפרו את הקואורדינציה, הזריזות ושיווי המשקל. פעילות קבועה משפרת את היכולות הללו.
- סגנון משחק: שחקו עם חוקים ברורים ובמשחק ש"חוזקו" מתאים ליכולותכם.
- מגרש: שימו לב לגורמי סיכון במגרש, כגון חורים, שלוליות, חלקי מתכת חדים ועוד.
- נעליים: כאשר אתם משחקים כדורסל עשו זאת בנעליים המיועדות לכך. נעליים אחרות עלולות להגביר את הסיכון לנקעים.
- חבישה: מומלץ לחבוש ולמגן את הקרסול למניעת עודף תנועה, בעיקר למי שכבר נקע את קרסולו בעבר.
- לבוש: כדאי להימנע מבגדים עם כיסים, מחשש לפגיעה באצבעות. בנוסף כדאי שלא לענוד תכשיטים בזמן המשחק.
- אורח חיים: כדי להיות במיטבכם הקפידו על תזונה נכונה, התאוששות, שתיית מים מרובה ושמירה על כללי המניעה.
הכותב הוא פיזיותרפיסט ב"מאוחדת ספורט" ובקבוצת הכדורסל "מכבי" ראשון לציון