שתף קטע נבחר

ארה"ב: "תחקיר המודיעין - מפת דרכים לאויבינו"

העיתון היוקרתי "וושינגטון פוסט" החל לפרסם תחקיר בן שנתיים העוסק בממדי קהילת המודיעין האמריקנית. ראש ארגון הגג של סוכנויות הביון הדף את הביקורת, בעוד גורם בממשל אובמה טען שפרסום המידע משרת את ארגוני הטרור

בכירים בקהילת המודיעין האמריקנית תקפו הלילה (ג') את העיתון "וושינגטון פוסט" בשל התחקיר המקיף שפרסם תחת הכותרת "אמריקה הסודית ביותר". מנהל המודיעין הלאומי הזמני טען שהדיווח לא מייצג נאמנה את הפעילות החשאית, בעוד שגורם בממשל טען כי מדובר במתנה של ממש לאויבי ארצות הברית.

 

  • להצצה בפרויקט של "וושינגטון פוסט"- לחצו כאן

 

התחקיר של "פוסט" נמשך יותר משנתיים ועסק בפעילות מערך המודיעין של המעצמה הגדולה בעולם. לפי הכתבה הראשונה בסדרה שפורסמה אתמול, מאז מתקפת 11 בספטמבר 2001 תפחה קהילה המודיעין לממדי ענק עד כדי כך שאיש אינו יודע כמה מכספי הציבור מושקעים במשימות אלה וכן כמה אנשים מועסקים בארגונים ובחברות השונות.

 

גורם בממשל אובמה אמר לרשת הטלוויזיה ABC בתגובה לכתבה הראשונה ש"עצם קיום מאגר הנתונים הזה הוא מטריד". הבכיר, שסירב להזדהות בשמו, אמר שהתחקיר שפרסם העיתון היוקרתי - שאחראי לחשיפת את פרשת "ווטרגייט" שהובילה להתפטרות הנשיא דאז ריצ'רד ניקסון - מהווה "מפת דרכים לאויבים שלנו". 


כאב ראש סודי. קלאפר ואובמה, בחודש שעבר (צילום: MCT)

 

התחקיר, המסתמך בעיקר על נתונים לא מסווגים, מציין שכיום פועלים בארה"ב יותר מ-1,200 ארגונים ממשלתיים ו-1,900 חברות פרטיות בתחום המלחמה בטרור, ביטחון המולדת והמודיעין בלא פחות מעשרת אלפים אתרים שונים ברחבי המדינה. יותר מ-854 אלף בני אדם העובדים בארגונים השונים - יותר ממספר האנשים המתגוררים בוושינגטון - הם בעלי סיווג סודי ביותר.

 

ממלא מקום ראש המודיעין הלאומי, דיוויד גומפרט, אמר ש"הדיווח לא משקף את קהילת המודיעין שאנחנו מכירים. סוכנויות המודיעין פועלות בסביבה המגבילה את היקף המידע שאנו יכולים לחלוק. הסוכנים שלנו מסכלים תקיפות ומגיעים להישגים מדי יום". גומפרט, שנכנס לתפקיד הזמני בעקבות התפטרות דניס בלייר, סיכם: "המחויבות שלנו לשמור על ביטחון אמריקה נותרה בעינה, וזה לא משנה לנו אם זה זוכה לביטוי בחדשות היום".

 

גם במשרד ההגנה ניסו להדוף את הטענות לגבי התפשטות "מפלצת המודיעין" והעדיפו להסיט את הדיון הציבורי להישגים. דובר הפנטגון, קולונל דיוויד לפאן,

הכיר בעובדה שייתכן שיש "כמה עודפים והיבטים לא יעילים" בצמיחת מערך המודיעין, אך באותה נשימה הדגיש: "חייבים לזכור שמאז 11 בספטמבר לא היתה תקיפה מוצלחת אחת על אדמת ארצות הברית. אז אין ספק שיש צד חיובי לחיזוק היכולות".

 

החלק השני בסדרת הכתבות מתפרסם היום, והעיתוי אינו תורם לנשיא, ברק אובמה. המועמד שלו לתפקיד ראש מערך המודיעין, הגנרל בדימוס ג'יימס קלאפר, צפוי להגיע לגבעת הקפיטול כדי לפתוח את השימוע בנוגע למינויו.

 

המודיעין הלאומי (DNI) הוקם כאחד מלקחי 11 בספטמבר, לאור ההערכה שהיה די מידע מודיעיני לסיכול הפיגועים, אולם לא היתה כל החלפת מידע מסודרת בין הסוכנויות השונות כמו ה-CIA, ה-FBI, ה-NSA ואחרות. לכן הוקם ארגון הגג, אולם בהיעדר תקציבים וסמכות לגבי איוש תפקידים או אישור תוכניות פעולה, נותרו ראשי המודיעין הלאומי ללא כוח ממשי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
התיק עובר אליו. קלאפר
צילום: AP
סודי ביותר. מטה ה-CIA
צילום: AFP
מומלצים