שתף קטע נבחר

 

הטבות המס מתרחקות מהתושבים החוזרים

שנתיים אחרי שהשיקה סל הטבות מפתה לתושבים חוזרים, רשות המסים משנה את ההגדרות באופן שיקשה על העולים ליהנות מהן. מהטבות המס נהנו עד כה מאות עולים חדשים ותושבים חוזרים, בהם בעלי הון כגון סמי עופר ושי אגסי

לפני כשנתיים, בספטמבר 2008, השיקה רשות המסים תוכנית גרנדיוזית שנועדה לפתות יהודים מרחבי העולם להעתיק את מגוריהם ועסקיהם לישראל. עתה חושף "כלכליסט" כי הרשות עושה פניית פרסה ומקדמת שינוי שיהפוך את רפורמת המיסוי לעולים חדשים ולתושבים חוזרים למפתה פחות. 

 

 

ההטבות המרכזיות שמהן נהנים תושבים חוזרים במסגרת הרפורמה הן פטור לעשר שנים ממס על הכנסות פסיביות (דוגמת דיבידנד או דמי שכירות) ועל הכנסות ממשכורת או מעסק. אותן עשר שנים חושבו מהרגע שבו הגיע התושב החוזר לישראל ובילה בה יותר מחצי שנה (183 יום). אותה תקופה הוגדרה בחוק שבבסיס הרפורמה כמבחן התושבות, לצד קריטריונים של הקמת בית קבע בישראל והוכחת זיקה למדינה.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט" באקטובר 2009, מהטבות המס שברפורמה נהנו מאות עולים חדשים ותושבים חוזרים, בהם בעלי הון כגון סמי עופר, ארנון מילצ'ן, סול זכאי ושי אגסי. 

 

בימים אלו מקדמת המחלקה המקצועית למיסוי בינלאומי של רשות המסים שינוי באותן הגדרות שיקל מחד על מבחן התושבות אך יקשה מאידך על קבלת ההטבות במסגרת הרפורמה. בחוזר שהפיצה לאחרונה המחלקה קוצרה תקופת השהות הנדרשת למבחן התושבות לשלושה חודשים בלבד (90 יום).

 

לפי השינוי, לאדם יהיה קל יותר להיהפך לתושב, אך תקופת זכאותו להטבות עלולה להצטמצם. כך, למשל, אדם שיעלה לישראל אחרי השינוי יגלה כי אותם שלושה חודשים שבילה במדינה לפני כמה שנים במסגרת ביקור או נופש ייחשבו כמועד לתחילת הזכאות. במקרה זה עשר שנות הפטור ממסים שהובטחו לו יחושבו רטרואקטיבית ממועד אותה חופשה, מה שיותיר את העולה החדש עם פחות מעשר שנות פטור ממס.  

 

לשכת רואי החשבון מתריעה

לטיוטת החוזר שהפיצה רשות המסים מיהרה להתנגד לשכת רואי החשבון, ששלחה מכתב לרשות ובו היא מצביעה על המצב האבסורדי שבו הרשות פוגעת בחקיקה שהיא עצמה יזמה. המכתב התבסס על חוות דעתם של המומחה למיסוי ד"ר (עו"ד) משה שקל ויו"ר ועדת המשנה למסים בלשכת רואי החשבון רו"ח אורני אלעד. "לצערנו, החוזר מנסה לקבוע עובדות בשטח, תוך התעלמות מהדיון שהתקיים טרום אישור החוק, לרבות דברים שנאמרו על ידי בכירי רשות המסים", כותב שקל במכתב. 

 

בלשכת רואי החשבון מדגישים כי במסגרת הרפורמה יש משמעות למועד ההגעה של העולה. לפי חוות הדעת של המומחים, רשות המסים מצמצמת בחוזר החדש את מעגל הנהנים מההטבות שברפורמה ואת התקופה שבה הם יכולים ליהנות מהחוק. לדעת המומחים, רבים מהתושבים החוזרים שהו בישראל 90 יום והחזיקו בתים בישראל לפני שעלו רשמית. כך, אם הרשות תחשיב את השנים הללו במסגרת החוק, היא תצמצם את מספר השנים שבהן הם זכאים להטבות.  

 

"הרשות מנסה לחזור בה"

”מצער לראות את האופן שבו רשות המסים בוחרת ליישם את החוק", אומר בשיחה עם "כלכליסט" רו"ח גידי בר־זכאי, מי שהוביל בזמנו את חקיקת רפורמת העולים החדשים מטעם רשות המסים. לדבריו, "אם נישום שעל פני מספר שנים מבקר בישראל אך מקיים מרכז חיים בחו"ל מקבל סוף סוף החלטה להעביר את מרכז חייו לישראל, הוא יופתע לגלות שלדעת הרשות הוא העביר את מרכז חייו לפה כבר הרבה זמן לפני. ויכול להיות שהוא בכלל לא זכאי להטבות", מסביר בר־זכאי. "החוזר מעורר תהיות. נראה שרשות המסים מנסה עכשיו לחזור בה", מוסיף רו"ח עופר מנירב.

 

מרשות המסים נמסר: “כמקובל, טרם פרסום חוזרים נוהגת הרשות להפיץ טיוטה. הערות לשכת רואי חשבון ייבחנו על ידי הצוות המקצועי”.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים