חרף הסיכון: כמחצית מהצעירים לא מפחדים מנזקי השמש
ישראל מובילה בעולם במקרי סרטן העור, אך חרף המודעות סקר חדש מגלה כי 56% מהישראלים מעדיפים מראה שזוף, 13% אמרו כי שיזוף מסמל בריאות, ו-17% משתמשים בקרם הגנה לעתים רחוקות או כלל לא
סיכון לסרטן העור? לנו פחות אכפת: ישראל נמצאת בראש טבלת שיעור סרטן העור העולמי, שניה רק לאוסטרליה:, אך סקר חדש שערכה רשת "כללית אסתטיקה" מגלה כי ישראלים רבים מעדיפים את המראה השזוף, וחלק לא מבוטל מוכנים לשם כך להשתזף במיטות שיזוף או לא להשתמש בתכשיר הגנה. חלק מהמשיבים אף הפתיעו ואמרו כי הם סבורים שהשיזוף בריא.
הסקר, שנערך בחודש יוני השנה על ידי "מרקט ווטש", בוצע באמצעות שאלון אינטרנטי בקרב מדגם מייצג של 510 איש בקרב האוכלוסייה היהודית הבוגרת (מעל גיל 18) בישראל.
56%: עור שחום הוא יפה יותר
לשאלה "האם אתה נוהג ללכת לים או לבריכה?", השיבו 89% בחיוב, ביניהם 96% מהצעירים בגילאי 18-24 ו-95% בקרב גילאי הביניים 35-44. בקרב בני
ה- 45-64, 82% דיווחו כי הם נוהגים לבקר בבריכה או בים.
על פי ממצאי הסקר, הישראלים מעדיפים את המראה השזוף על המראה הבהיר. הסקר הראה כי עור שחום נחשב על ידי למעלה ממחצית הציבור הישראלי (56%) כיפה יותר, לעומת אלה שציינו שהם מעדיפים עור בהיר (24%). הדבר נכון לגבי גברים ונשים כאחד. בני הדור הצעיר בגילאי 18-24 (64%) ומבוגרים בגילאי 65 ומעלה (72%) מעדיפים את המראה השזוף, לעומת גילאי הביניים 25-64 (49%-59%). עוד נמצא כי שומרי מסורת (65%) סבורים יותר מחילונים (52%) כי עור שזוף יפה יותר.
"רבים מאיתנו, הסבורים ששיזוף יפה ומחמיא למראה, מודעים לכך ששיזוף אינו בריא", ציינה ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור ברשת מרפאות כללית אסתטיקה, "את זה שהשמש מטגנת את עורנו ומאיצה את ההזדקנות ואת התקמטות העור - כולנו משננים כבר שנים, וגם את העובדה שכדאי להימנע מחשיפה לשמש בשעות הצהריים וחובה למרוח קרם הגנה".
ד"ר אקרמן ציינה כי נזקי השמש המצטברים הרסניים ובמרבית המקרים אינם הפיכים, ניתנים לשיקום חלקי בלבד או שאינם ניתנים לשיקום: "גם אם בגיל צעיר
13% ממשתתפי הסקר ענו שבעיניהם המראה השזוף מסמל בריאות. באופן מפתיע, תמכו בעניין יותר בני 65+ (66%) מאשר צעירים בני 18-24, שרק 6% מהם חשבו שהמראה השזוף מסמל בריאות. כאן התגלה גם פער גיאוגרפי, כש-21% מתושבי הדרום דיווחו כי המראה השזוף מסמל בריאות, לעומת 10%-12% מיתר אזורי הארץ.
4% ממשתתפי הסקר, רובן נשים, ציינו ששיזוף משווה להם מראה רזה. 9% ממשתתפי הסקר ציינו ששיזוף משקף עבורם מראה אסתטי יותר עבור גברים (12%) מאשר נשים (6%).
16% מנבדקי הסקר ציינו כי הם נוהגים להשתזף באופן מלאכותי באמצעות מיטות שיזוף, שיזוף בהתזה, בספריי או במשחות מיוחדות לשיזוף. בין אלה, יותר נשים (21%) השתמשו בשיזוף מלאכותי מאשר גברים (12%). בעלי השכלה גבוהה (24%) השתמשו בשיזוף מלאכותי יותר מבעלי השכלה נמוכה (8%), ואילו טרנד השיזוף המלאכותי פסח על תושבי הבירה - הירושלמים מבקרים פחות במכוני שיזוף (5%) מאשר תושבי יתר אזורי הארץ (17%-21%).
"שיזוף באמצעות מיטות שיזוף אינו בריא ואף מסוכן יותר", אמרה מרת ד"ר אקרמן, "מיטות שיזוף פולטות קרינת שמש כיוון שהקרינה ממוקדת, הנזק נגרם תוך זמן קצר יותר. הדרך היחידה שמותרת לשימוש היא שיזוף באמצעות התזה או באמצעות תכשירים קוסמטיים. בצורת השיזוף הזו לא נגרם נזק שמש".
17% משתמשים בתכשירי הגנה לעתים רחוקות
מהסקר עולים ממצאים מפתיעים לגבי השימוש בתכשירי הגנה: מחצית מהנשאלים אמנם דיווחו כי הם משתמשים בתכשירי הגנה מהשמש עבורם או עבור משפחתם ו-34% ציינו כי הם משתמשים לעיתים קרובות, אולם 17% דיווחו כי הם משתמשים לעיתים רחוקות או כלל לא. הסקר מצא כי גברים נוהגים להשתמש פחות (93%) בתכשירי הגנה מאשר נשים (99%), צעירים (18-24) משתמשים בתדירות נמוכה יותר (23% ציינו אף את תכיפות השימוש – "לעיתים רחוקות") לעומת מבוגרים בגילאי 65+ (4% ציינו "לעיתים רחוקות"). רווקים משתמשים בתדירות נמוכה יותר בתכשירי הגנה (18% ציינו "לעיתים רחוקות") לעומת נשואים (9%) שציינו שמשתמשים בתכשירי הגנה לעיתים רחוקות.
הסקר הראה כי נזקי השמש והאזהרות אודות המחלות העלולות להיגרם לאחר חשיפה ממושכת לשמש מרתיעות במידה רבה כשני שליש מהאוכלוסייה (74%), אולם שליש מהציבור יירתע מנזקי שמש במידה בינונית עד מועטה .
האם המשפט הישראלי הידוע "לי זה לא יקרה" רלבנטי גם כאן? מסתבר שכן: גברים (67%) נרתעים פחות מנזקי השמש בהשוואה לנשים (82% ), ואילו 47% מהדור הצעיר, בני 18-24 הודו אף הם שאינם מפחדים מנזקי השמש. זאת, לעומת מבוגרים יותר (בני 25-64 ) שהביעו רתיעה רבה יותר (72%-90%). מודעות גבוהה יותר לנזקי שמש נמצאה בקרב תושבי חיפה (81%) לעומת יתר אזורי הארץ (67%-73%).
"תכשירי הגנה צריכים להיות כאלה שיחסמו קרניים אולטרה-סגוליות", הסבירה ד"ר אקרמן, "מקדם ההגנה של תכשיר ה- SPF צריך להיות סביב 35. למרבית הציבור אין טעם להשתמש בתכשירי הגנה של SPF 70 או 100, אלא אם קיימת בעיה מיוחדת המצריכה זאת. קרם בעל מסנן קרינה של 35 יסנן מעל 95% מקרינת UVB. SPF מתייחס רק לחסימת UVB וחשוב לשים לב שהתכשיר יכלול הגנה גם מפני קרינת UVA. לאחר הרחצה בים או בבריכה יש למרוח תכשיר פעם נוספת, מכיוון שכל כניסה ויציאה מהמים מפחיתים את יעילות ההגנה של התכשיר".