שתף קטע נבחר

 

קמרון אצל אובמה: "יש טענות? תשאלו את BP"

תחת לחץ המחדלים של חברת BP בטיפול בדליפת הנפט הענקית במפרץ מכסיקו, ומעורבותה לכאורה בשחרורו של המחבל הלובי מפרשת לוקרבי, הגיע ר"מ בריטניה לראשונה לבית הלבן. אובמה ניסה להקל על עמיתו והעדיף לשמש כפרשן לענייני בירה

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, נועד הערב (יום ג') בבית הלבן עם ראש ממשלת בריטניה, דיוויד קמרון, ודן עמו באחריותה של חברת "בריטיש פטרוליום" (BP) לדליפת הנפט במפרץ מכסיקו ומעורבותה לכאורה בשחרורו של המחבל מלוקרבי. בנוסף, דנו השניים במלחמה באפגניסטן, הגרעין האיראני ובמצב הכלכלה העולמית. זהו הביקור הראשון של קמרון בוושינגטון מאז נכנס לתפקידו בחודש מאי.

 

על החיוכים והידידות מעיבות שתי פרשות הגורמות למתיחות בציר וושינגטון-לונדון. האחת היא הטיפול הרשלני של BP בדליפת הנפט, והשנייה היא פרשת שחרורו של עבד אל-בסט אל-מגרהי, המחבל היחיד שהורשע בפיצוץ מטוס "פאן אם" בשמי לוקרבי ב-1988. פרשת לוקרבי שבה לכותרות בשבועות האחרונים בעקבות הדיווחים כי אותה חברת BP, פעלה לשחרורו של אל-מגרבי בתמורה לזכויות קידוחי נפט בלוב.

 

במסיבת עיתונאים משותפת אמר קמרון כי הוא "מבין את הזעם האמריקני על דליפת הנפט", אולם הדגיש כי "מה שחשוב עבור הכלכלות של שתי המדינות הוא ש-BP תישאר חזקה ויציבה".

 


איך משמרים השפעה? אובמה וקמרון בבית הלבן, הערב (צילום: AFP)

 

בהתייחס לדיווחים על מעורבותה של BP בעסקה שהביאה אשתקד לשחרורו של אל-מגרהי, אמר קמרון כי ממשלתו תשתף פעולה עם כל חקירה שיקיים הקונגרס האמריקני. "ההחלטה לשחרר את אל-מגרהי היתה החלטה של ממשלת סקוטלנד ולא של BP. אם ל-BP היה חלק בשחרור, אני חושב שזו שאלה שצריך לשאול אותה", אמר קמרון והביע ספק אם יש צורך בהקמת ועדת חקירה בריטית בנושא.

 

דבריו של קמרון באו על-רקע קריאתם של ארבעה סנאטורים מניו-ג'רזי ומניו-יורק לחקור את השתלשלות העניינים בפרשת לוקרבי ומעורבות BP בה. אל-מגרהי שוחרר מכלאו באוגוסט אשתקד בטענה כי הוא סובל מסרטן בערמונית וכי ימיו ספורים. הוא שב לארצו, אלא שבאורח פלא השתפרה מאז בריאותו והוא חי בווילה יוקרתית.


משיקים בירות בוועידת G-20 בקנדה (צילום ארכיון: AFP) 

 

BP הודתה כי בשנת 2007 הפצירה בממשלת בריטניה לחתום על הסכם עם לוב, אולם היא מכחישה שהייתה מעורבת בהחלטה לשחרר את אל-מגרהי. אובמה לא הסתיר את התנגדותו לשחרור המחבל הלובי, שרוב קורבנותיו היו אמריקנים, ואילו קמרון מצדו סירב תחילה להיפגש עם הסנאטורים. עם הגעתו לוושינגטון הוא התרכך, הגדיר את שחרור אל-מגרהי "טעות" והסכים להיפגש עם הסנאטורים בכל זאת.

 

אובמה העדיף את הבירה של קמרון - קרה

הנשיא אובמה ניסה להקל על עמיתו הלחוץ ופתח את מסיבת העיתונאים ברוח טובה. הוא סיפר כי בשיחותיו עם קמרון נזכרו השניים בבירות ששתו בפגישתם בשולי ועידת G-20, ועלתה השאלה אם הבירה שמיוצרת במקום הולדתם טובה יותר כשהיא מוגשת קרה או בטמפרטורת החדר.

 

אובמה ציין שקמרון אהב את הבירה משיקאגו וכי הבטיח לראש ממשלת בריטניה שישלח לו עוד. בהתייחס לבירה הבריטית, אמר אובמה כי היא הייתה "מצויינת", אך הוא העדיף אותה קרה, בשונה מהבריטים.

 

לאחר מכן, פנה אובמה לעניינים הרציניים והתייחס לפרשת לוקרבי בלקוניות: "אני חשוב שכולנו כאן בארה"ב מופתעים, מאוכזבים וכועסים". הנשיא האמריקני גם שב והזהיר את איראן, כי המשך הפרת מחוייבויותיה הבינלאומיות בסוגיית הגרעין - "תוביל רק להחרפת בידודה".

 

עוד לפני הפגישה עם אובמה, נועד קמרון עם סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, ודן עמו במדיניות החוץ של שתי המדינות. "קיימת הבנה עמוקה בינינו בנוגע למחוייבות שלנו ליציבות באפגניסטן, ולכך שהמדינה הזו תוכל לדאוג לביטחון שלה בעצמה", אמר קמרון. אנו מסכימים גם על החשיבות שבשימור מערכת היחסים עם פקיסטן, בכפוף להמשך של זו בקיצונים הנמצאים בתחומה". מחר צפוי להיפגש ראש ממשלת בריטניה עם הסנאטור ג'ון מקיין ועם מזכ"ל האו"ם, באן קי-מון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אם BP מעורבים תשאלו אותם"
צילום: AP
זיהום הנפט במפרץ מכסיקו
צילום: AP
מומלצים