הוכפל עונשו של השוטר שירה למוות בגנב רכב
שוטרים רבים ובהם מפקד המחוז הצפוני הגיעו לתמוך בשחר מזרחי, אבל בית המשפט העליון הנחית עליהם מכה קשה: ערעור המדינה התקבל, עונשו של היורה הוכפל ל-30 חודשים בכלא. אמו פרצה בבכי: "מהיום השוטרים לא יעשו את עבודתם"
מכה קשה לשוטרים - עונשו של הבלש שירה למוות בגנב לא הוקל, אלא הוכפל. ערעור המדינה התקבל, ועונשו של שחר מזרחי, השוטר שירה למוות בגנב רכב, הוכפל ל-30 חודשים. שוטרים רבים, ובהם מפקד המחוז הצפוני של המשטרה, הגיעו לבית המשפט העליון, אבל שם ציפתה להם הפתעה מרה.
מזרחי, בלש בן 30 ממשטרת חדרה, חשד במחמוד גנאים מבקה אל-גרביה כי פרץ לרכב, וירה בו לאחר שזה ניסה להימלט. בית המשפט המחוזי בפתח תקווה הרשיע אותו בהריגת גנאים וגזר על השוטר 15 חודשי מאסר בפועל, ולאחר ששני הצדדים ערערו, קיבל העליון דווקא את ערעור פרקליטות המדינה והכפיל את עונשו של השוטר.
ביניש: "גם שוטרים כפופים להוראת החוק"
בפסק הדין קבעה נשיאת העליון דורית ביניש כי מזרחי הורשע בעבירת הריגה, ועל כן העונש שהוטל עליו לשקף את ערך קדושת החיים ולהלום את חומרת המעשה: "בירי בלתי מוצדק הוא גרם למותו של אדם, וזאת אף אם אותו אדם היה עבריין שאינו מעורר אהדה יתרה. גם שוטרים העוסקים במלאכת אכיפת החוק והנאלצים להתמודד עם מצבים קשים, כפופים להוראות החוק. על כן, בבואם לאכוף את החוק עליהם לעשות כן תוך שימוש באמצעים שהחוק מעניק להם".
ביניש, שכתבה את פסק הדין עם השופטים אשר גרוניס ומרים נאור, הוסיפה וכתבה כי "לאחר בחינת מכלול השיקולים שמנינו לעיל נראה לנו כי בית המשפט המחוזי שגה בכך שנתן משקל יתר לשיקולים הנוגעים לנסיבותיו האישיות של מזרחי, ולא נתן משקל מספיק לשיקולים הנוגעים לערך חיי האדם שנגדעו על ידי מזרחי, ואף לא לשיקולי ההרתעה הרחבים יותר. אנו סבורים כי מן הראוי להחמיר בעונשו של מזרחי במידה משמעותית".
בהכרעה כתבה ביניש שלבלש היורה היו אלטרנטיבות אחרות, בהן היה יכול לבחור: "מזרחי היה שוטר מיומן ונראה כי אף אם חש בלחץ ומתח בנסיבות האירוע, הוא יכול היה להימנע, ללא קושי רב במיוחד, מהסכנה אותה חש, על ידי שימוש באלטרנטיבות אחרות כגון ירי לעבר גלגלי הרכב או ירי לעבר רגלי המנוח".
השופטים דחו את טענתו של מזרחי כי חש בסכנה מוחשית לחייו וכתבו כי אין לקבל את טענתו שטעה טעות כנה לגבי קיומה של סכנה זו. הנשיאה מוסיפה וכותבת: "מקרה זה מעורר קושי בלתי מבוטל כיוון שעסקינן במקרה בו מתנגשים באופן מובהק שיקולי הגמול וההרתעה והצורך לכבד קדושת חיי אדם, אל מול השיקולים הנוגעים לנסיבותיו האישיות של מזרחי והרקע למעשהו".
האם בכתה: זה חורבן בית שני לכל השוטרים
אחרי ההחלטה פרצה בבכי אמו של מזרחי, רבקה, וצעקה לעבר השופטים: "לא שקלתם מספיק. השוטרים האלו מהיום לא יעשו את עבודתם. חינכתי עשרות שנים של ילדים. חבל, חבל שחינכתי לאידיאולוגיה כזו. זה חורבן בית שני לכל השוטרים, חורבן המשטר שלנו. אתמול צמנו והיום אנחנו צריכים לצום שנית".
רבקה מזרחי תקפה בחריפות גם את נשיאת העליון: "על גברת בייניש זרקו נעל, מה היא היתה אומרת אם הבן שלי היה נהרג? היא היתה יושבת בחדר ממוזג". האב, שלמה מזרחי, הוסיף: "הכל פוליטי, לא ייתכן שזה מה שקורה פה".
אריה ביבי, נציב שירות בית הסוהר בעבר וכיום יושב ראש שדולת השוטרים, אמר כי בקרוב תוגש בקשת חנינה לנשיא המדינה: "אני בהלם, זו הבעת אי אמון בשוטרים". מפקד מחוז צפון במשטרה, ניצב שמעון קורן, הגיע על אזרחי ואמר ל-ynet: "התחושות קשות, אנחנו כואבים את כאב שחר ומשפחתו".
מזרחי חשד בגנאים לאחר שקיבל דיווח על אדם שהחזיק כלי פריצה וניסה לפרוץ לרכב מסוג מאזדה שחנה במקום. אחרי שניסה לעצור את גנאים, יצא הפורץ מהמאזדה ונכנס לרכב מסוג מיצובישי, שבו המתין לו חברו.
בכתב האישום תוארה השתלשלות העניינים מאותו רגע: "המנוח דחף את מזרחי, התיישב במושב הנהג וסגר את הדלת בניסיון להימלט מהמקום. השוטר שלף את האקדח, ניפץ באמצעותו את שמשת דלת הנהג ובניסיון למנוע מהמנוח להימלט מהמקום ירה לכיוונו יריה אחת. כתוצאה מכך חדר קליע לראשו של המנוח וגרם למותו".
בעקבות החלטת המחוזי - 15 חודשי מאסר ועוד 15 על תנאי - החליטו שני הצדדים להגיש ערעור. בפרקליטות אמרו כי מקרה זה חורג מהקווים האדומים ואין להקל ראש בחומרת התנהגותו של השוטר, אשר בסופה קופחו חיי אדם שלא לצורך.