תוכנית: הכפלת שטח המסחר בת"א עד 2025
תוכנית המתאר של תל אביב ל-15 השנים הבאות מצפה לעלייה של 30% במספר המועסקים בעיר. סגנית ראש העירייה: "לעיר מחסור גדול בשטחי תעסוקה. צריך עוד 6 מיליון מ"ר וכיום מקודמים רק 3.6 מיליון מ"ר נוספים"
עוד 25 אלף יחידות דיור ייבנו בתל אביב עד שנת 2025 - כך עולה מטיוטת תוכנית המתאר של עיריית תל אביב, שהגיעה לידי "כלכליסט". מליאת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בתל אביב תתכנס מחר ותעסוק בתוכנית המתאר באופן כללי, ובעיקר בהצעות התכנון באזור צפון ומזרח העיר.
לפי התחזית, מספר המועסקים בשנת 2025 יגדל מ־375 אלף איש כיום ל־486 אלף איש. גורמים בעיריית תל אביב אומרים כי משום כך, לצד קידום תוכניות למגורים יש לדאוג גם לפיתוח תוכניות לשטחי תעסוקה. כיום מכילה תל אביב 7.6 מיליון מ"ר בנוי לתעסוקה, ותוכנית המתאר קובעת כי היעד הוא תוספת של כ־6 מיליון מ"ר ב־15 השנים הקרובות.
"מתפרסמים כל מיני נתונים על התוכנית הזו ועושים לה יחסי ציבור עוד לפני שהיא הוצגה בפנינו", אמרה אתמול ל"כלכליסט" מיטל להבי, סגנית ראש עיריית תל אביב. "אם ישנו חוסר בתוכניות המאושרות כיום, הוא אינו נמצא בתוכניות למגורים אלא בתוכניות לפרויקטים שמיועדים לתעסוקה".
"לדאוג שת"א לא תהפוך לעיר מנותקת"
להבי התייחסה לפרסומים שלפיהם בוטלו תוכניות הפיתוח שהיו אמורות להכשיר את קרקעות יכין חק"ל, המצויות ממזרח לשכונת נווה שרת בתל אביב, ובהן עתידות היו להיבנות 4,000 יחידות דיור.
"בתחום המגורים יש כיום תוכניות שכבר נמצאות בתהליכים מתקדמים, חלקן אף מאושרות, לבניית 76 אלף יחידות דיור בתל אביב", אמרה. "תוכנית הצוק בצפון־מערב העיר עם 10,000 יחידות דיור, כמה מגדלים בכיכר המדינה, גבעת עמל שעוד לא נבנתה, שכונת המשתלה ועוד. מבחינה זו יש קרקעות שאפשר להשאיר כרזרבה לעתיד ולא לבנות עליהן".
לדבריה, "בתחום התעסוקה, לעומת זאת, יש כיום תוכניות מאושרות בסדר גודל של 3.6 מיליון מ"ר בלבד. אם תוכנית המתאר קובעת כי היעד הוא 6 מיליון מ"ר, אנחנו בבעיה. אם אנחנו רוצים להיות הבירה הכלכלית של ישראל, אנחנו חייבים לדאוג לזה עכשיו ולהתחיל לקדם תוכניות נוספות".
ארנון גלעדי, חבר מועצת העיר מטעם הליכוד הממונה על פיתוח העסקים, מסכים עם להבי. "אין ספק שתל אביב צריכה לקבע את מקומה כבירה עסקית, כי בסופו של דבר המסחר והתעשייה מממנים את היכולת להעביר תקציב למגורים", אמר. "עם זאת, יש לי בעיה עם ההערכה לפיה בתל אביב יהיו 450 אלף איש בעוד 15 שנה.
"מי קבע את האקסיומה הזו? אם יהיו 500 אלף איש, זה משנה לגמרי את התמונה. יחד עם חיזוק נושא התעסוקה צריך לדאוג שיהיה מלאי של דירות, בייחוד לזוגות צעירים, כדי שתל אביב לא תיהפך לעיר מנותקת ומנוכרת שמיועדת רק לעשירונים העליונים".