הישיבה על הדיור: אף שר לא הגיע
חברי ועדת הכלכלה זעמו על נציגי הממשלה שנעדרו מהדיון על מצוקת הדיור. "זהו קו פרשת המים ביחסי הממשלה והכנסת", אמר ח"כ אקוניס שהבטיח לקדם חקיקה פרטית. נציג האוצר חשף כי משרדו הסיר מחוק ההסדרים את רוב ההצעות לטיפול במחסור הדירות, לאחר שנתניהו קיבל את תוכנית שר השיכון
סערה בוועדת הכלכלה: חברי הוועדה זעמו על שר האוצר יובל שטייניץ (ליכוד), סגנו יצחק כהן (ש"ס) ושר השיכון אריאל אטיאס (ש"ס) שלא הגיעו הבוקר (ד') לישיבת הוועדה בנושא מצוקת הדיור. "זהו קו פרשת המים ביחסי הממשלה והכנסת", אמר יו"ר הוועדה ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד) שהוסיף כי במצב הדברים הנוכחי הוועדה תקדם חקיקה פרטית בנושא. לאחר מכן חשף נציג האוצר כי נתניהו קיבל את תכוניתו של שר השיכון בנושא והצעות האוצר הוסרו מחוק ההסדרים.
"אין יחסים חד צדדיים", אמר אקוניס. "הממשלה פועלת בצורה בלתי מתקבלת על הדעת. אנחנו מוכנים לתת קרדיט לממשלה, אבל לא לממשלה שאיננה מושלת בענייני הדיור. היעדרות הממשלה זו אמירה חמורה ביותר מאשר תירוצים כמו 'נבצר ממני לבוא או לוח הזמנים לא מאפשר לי לבוא'.
ח"כ עמיר פרץ (העבודה) אמר שהישיבה כונסה כדי לשמוע את תשובות הממשלה בשאלות ובבעיות שעוררו עד כה כל הגורמים אשר נאספו ובאו לישיבה הזאת ואין מי שיושיב להם.
"האוצר שם עלינו פס"
אקוניס דחה את הקריאות לבטל את הישיבה ואפשר לחברי הוועדה השונים להתבטא. ח"כ מירי רגב (ליכוד) אמרה: "זו בושה וחרפה למדינת ישראל שאף שר לא טרח להופיע בוועדה. עד שלא ייבנו במדינה ערי אוהלים למחוסרי הדיור ולא עיר בה"דים, הממשלה לא תבין את עומק מצוקת הדיור. את הפקידים שמענו די והותר, עכשיו הגיע תור השרים לדבר אבל הם שותקים בהיעדרם".
גם ח"כ כרמל שאמה (ליכוד) זעם על נציגי הממשלה שנעדרו ואמר כי יש להעניש את השרים ב"צעדים אופרטיביים ולא ב'עונש לייט' כמו ביטול הישיבה". אקוניס התערב וגילה שהזמנת שר האוצר לדיון נשלחה לפני יותר מחודש, ב-13 ביוני, לאחר שהאוצר פרסם את הצעותיו להוזלת מחירי הדיור.
"אנחנו רוצים כאן את קובעי המדיניות ולא את הפקידים המבצעים אותה, אלא אם באוצר יתהפכו היוצרות והפקידים הם שקובעים את המדיניות". הרוחות התלהטו וח"כ רגב אף אמרה: "האוצר שם עלינו פס". ח"כ אליעזר מוזס מיהדות התורה הוסיף כי "האוצר הושפע מהודעת בנק ישראל שאין בועת נדל"ן".
נציג האוצר: נתניהו קיבל את תכונית שר השיכון
ח"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו) הוסיף: "דיברתי עם שר השיכון שהעלה את הצעותיו והוא אמר לי שהביצוע לא בידיו. הכל בידי האוצר". בתגובה, אמר ח"כ אקוניס: "אני רוצה לדעת אם האוצר מסיר מעצמו את האחריות ומעביר אותה למשרד השיכון?".
לאחר מכן נתן יו"ר הוועדה את רשות הדיבור למשנה לראש אגף התקציבים באוצר שרון גמבשו שאמר: "הממשלה מבינה ויודעת שיש בעיה בתחום הדיור וצריך לטפל בה והשאלה היא איך מטפלים. קיימות בעיות בתחום הטכני, אבל היתה עבודת מטה מול המשרדים האחרים ואז פרסמנו בהצעת חוק ההסדרים צעדים לטווח קצר וארוך, בדגש על זה שאין פתרון קסם".
בנקודה זו הפתיע גמבשו כשגילה כי ביום ג' שעבר, לפני ישיבת הממשלה, ביקש שר השיכון, שגם הוא פרסם תוכנית חלופית דומה משלו בחודש שעבר, לקיים ישיבה דחופה אצל ראש הממשלה כדי שיאמר את דברו. "הסתיים דיון שבעקבותיו הוחלט לקבל את תוכנית שר השיכון ורוב הצעות האוצר הוסרו מחוק ההסדרים", אמר גמבשו.
בתגובה שאל אקוניס "למה לא פרסמו את זה? איך זה שלא שמענו עליה?". יו"ר הוועדה אמר את הדברים למרות כשבפועל שר השיכון כן פרסם את תוכניתו באותו היום לפני הישיבה עם ראש הממשלה.
מדבריו של גמבשו עולה כי האוצר טרם אמר את המילה האחרונה בהקשר לפתרון בעיית הדיור. "נציע פרויקטים שנעצרו מבחינה תכנונית ותקציבית שראש הממשלה אמור להכריע לגביהם וכמו כן הצענו רזרבה של 1.5 מיליארד שקל לשיכון", סיכם ראש אגף התקציבים.
בשלב זה רוב חברי הוועדה פרשו מהישיבה במחאה על בזבוז הזמן ואקוניס נעל את הדיון מבלי שנתן למחוסרי הדיור את רשות הדיבור. יו"ר הוועדה הדגיש כי הדיון יימשך בפגרה בנוכחות השרים. הוא סיכם את דבריו באיום מרומז כשאמר: "שרק ידעו כי חוק ההסדרים לא ייצא מהכנסת כמו שיכנס אליה".
חה"כ שלמה מולה (קדימה) הוסיף וטען: "ממשלות ישראל מקדשות את בעלי ההון. כשמדובר בשכר הבכירים כולם מתייצבים, אבל לספק תשובות למחוסרי הדיור מהשכבות החלשות אף אחד לא מגיע - לא שר האוצר ולא שר השיכון".