השמנת תינוקות: אל תרדפו אחריהם עם האוכל
תכנון הארוחות, המנעות מחטיפים ומשקאות ממותקים. גם אצל תינוקות שסובלים מהשמנת יתר, בדיוק כמו אצל מבוגרים, חשוב להקפיד על סוג המזון שנכנס לפה. ההבדל הוא שאצלם מי שאחראים על כך אלו ההורים. כיצד יש לעשות זאת נכון? אחות טיפת חלב רחל קאבלה מסבירה
השמנת יתר הינה ההפרעה המטבולית השכיחה ביותר בארצות מפותחות והיא נמצאת במגמת עליה. אצל מבוגרים בודקים האם אדם נמצא תחת ההגדרה של סובל ממשקל עודף או השמנת יתר על פי מדד BMI, אך אצל תינוקות וילדים ההשמנה אינה ערך אבסלוטי, אלא נבדקת בהשוואה לקבוצת הגיל. לכן כאשר אנו באים לבדוק האם תינוק סובל מעודף משקל או השמנת יתר, אנו בודקים זאת על פי עקומות גדילה. אותן עקומות מאפשרות לערוך השוואה בין המצב הרצוי של יחס משקל-גובה, בהשוואה לילדים אחרים באותו גיל, לביו המצב המצוי. כאשר משקלו של תינוק נמצא באחוזון ה-85 עד 95 הוא נמצא בקטגוריה של עודף משקל. כאשר הוא נמצא מעל האחוזון ה-95 הוא כבר מוגדר כמי שסובל מהשמנה.
אך לפני שמגיעים לטפל בבעיית ההשמנה בקרב תינוקות חשוב לוודא מה המקור שלה. לעיתים לא מדובר על בעיות של תזונה או חוסר בפעילות מספקת, אלא דווקא בבעיה רפואית. ישנם מספר מצבים רפואיים שעלולים לגרום להשמנה בקרב תינוקות, ביניהם מחסור בהורמון הגדילה, בעיות בתיפקוד ההיפוטלמוס ותסמונות גנטיות שונות.
הסיבה שאנחנו מטפלים בילדים ותינוקות שמנים היא שפעמים רבות הם גדלים להיות מבוגרים שמנים, מה שעלול להוביל לבעיות בריאות רבות, הכוללות את כל מערכות הגוף. בנוסף ההשמנה נקשרת פעמים רבות לדימוי גוף נמוך ולבעיות פסיכו-סוציאליות.
אך חשוב שלא לקחת את הדברים בצורה קיצונית ולא להתחיל ולהרעיב תינוקות, רק בגלל שהם סובלים ממשקל עודף. תינוקות צורכים מזון בכמות החשובה להתפתחותם ולגדילה המואצת שלהם. אל לנו לשכוח כי בגיל הינקות והילדות אנחנו מצפים לגדילה של שמונה ק"ג בשנה, ולאחר מכן של שניים עד שלושה ק"ג בשנה.
הנקה: מסייעת לשמור על משקלו התקין של התינוק
הדבר הראשון שחשוב מאוד לדעת הוא איזה אוכל נכנס לפיו של התינוק, כמה, איך ומתי. כאשר כל הגורמים הללו נעשים בצורה נכונה אז מגיעים לתוצאה הרצויה: תינוק שגדל ומתפתח בשמחה וללא השמנה מיותרת.
על פי המלצת משרד הבריאות יש להתחיל להאכיל את התינוק במזון מוצק בגיל ארבעה חודשים, אך חשוב להבין כי בגיל זה מדובר על חשיפה למוצקים בלבד. עיקר ההאכלה בשלב זה מתבססת על הנקה וכמות המזון המוצק שצריך לקבל התינוק עומדת על עד ארבע כפיות בלבד מדי יום, עד גיל שישה חודשים.
חשוב גם לדעת כי ההנקה תורמת לשמירה על משקל תקין. הנקה, ללא מתווכים של משאבה ובקבוק, מאפשרת לתינוק לווסת את כמות האוכל שהוא צורך מאחר שחלב האם אינו זורם לפיו, אלא בזמן שהתינוק זקוק לו. כל זאת נכון כאשר ההנקה נעשית על פי רצון התינוק, כך שמגיעים לאיזון הנכון של צרכיו. בנוסף, בחלב האם ישנם גורמים מסייעים נוספים, המווסתים בצורה טובה יותר את הסוכר והשומנים בגופו של התינוק.
הרגלים נכונים: כבר מההתחלה
לאחר גיל שישה חודשים המזון המוצק הופך להיות חלק חשוב בתזונתו של התינוק, ולכן ההורים צריכים לתכנן נכון את הארוחות. הארוחות צריכות לכלול את כל אבות המזון ולהיות עשירות בברזל.
תינוקות בגיל שישה חודשים ומעלה מתגרים מאוכל ונהנים ממנו, בדיוק כמו מבוגרים, אך בשלב זה אנחנו,
ההורים, עדיין נמצאים בשליטה מלאה על הדברים שאותם יאכלו. לכן מוטלת עלינו האחריות לשים לב לשעות המוקדשות לאוכל ולא להגיע למצב שבו התינוק אוכל לאורך כל היום. חשוב גם שלא לתת לתינוק כמות גדולה מדי של חטיפים ונשנושים.
גם הרגלי אכילה נכונים חשובים מאוד למניעת השמנה, ולכן חשוב להקפיד עליהם כבר בגיל הינקות. תינוק אוכל לרוב בכל שלוש שעות, וכך צריך לתכנן את ארוחותיו. בנוסף, אם התינוק מראה סימנים שהוא אינו מעוניין יותר להמשיך בארוחה חשוב לאפשר לו זאת. אין שום צורך לרדוף אחריו עם האוכל עד שהוא יסיים את כל המנה שהכנו עבורו.
חשוב גם לאפשר לתינוק ליהנות ממרחב למשחק וגירויים שונים, בעזרתם הוא יכול להתפתח ולגדול מבלי שיסבול מהשמנה. גם שתיית מים, ולא משקאות ממותקים שונים, חשובה להרגלים שאנו מעניקים לתינוק ולמניעת השמנה. כדאי לזכור כי שתיה ממותקת אינה מרווה, אלא פשוט מעלה את הצורך לשתות עוד ועוד ממנה. בנוסף היא גורמת לרצון לאכול, בשל הסוכר הזמין הנמצא בה, מה שיוצר מעגל בעייתי.
הכותבת היא אחות בריאות הציבור, אחראית טיפת חלב ברכפלד, "מאוחדת", מודיעין עלית