שתף קטע נבחר
 

אל תתערבו בבחירות בארה"ב

לישראל אין אינטרס שבארה"ב יתנהל ויכוח פנים-פוליטי על טיב היחסים בין שתי המדינות, לכן עליה למנוע את הפיכת סוגיית התמיכה בה לנושא מרכזי בבחירות הקרובות

שלושה חודשים נותרו עד בחירות אמצע הקדנציה בארה"ב, בהן יעמדו לבחירה כל חברי בית הנבחרים (435) ולמעלה משליש מהסנאטורים (36). אולם למעשה הבחירות כבר כאן. זהו הנושא המרכזי על סדר היום הציבורי האמריקני. באופן טבעי, המאבק על הקול והכסף היהודי ומידת השפעתם על קבלת ההחלטות האמריקנית - בעיצומו.

 

ישראל והיהודים האמריקנים חייבים לעשות כל שביכולתם למנוע את הפיכת סוגיית התמיכה בישראל לנושא מרכזי בבחירות הללו. לישראל אין אינטרס שבארה"ב יתנהל ויכוח פנים-פוליטי על טיב היחסים בין שתי המדינות.

 

מתנגדי ישראל בארה"ב דוחפים לכך שבכל סלון אמריקני ידונו מחדש בשאלה אם ישראל היא נטל או בעלת ברית חשובה לארה"ב. לאמריקנים יש סיבות רבות לבחור הפעם באדומים (רפובליקנים) על פני הכחולים (דמוקרטים), החל מהכלכלה המקרטעת ואחוז האבטלה הגבוה, וכלה ברפורמת הבריאות השנויה במחלוקת. לישראל, בניגוד לדעה הרווחת בקרב חלק מיהדות ארה"ב, עדיף שלא להוות גורם אשר באמצעותו ינסו שתי המפלגות לנגח זו את זו.

 

ליהודי ארה"ב השמרנים יש אינטרס מובהק להעמיד את ישראל בשורה הקדמית של המאבק בדמוקרטים. רוב מוחץ של יהודים מצביע לדמוקרטים וכל פתח שיוביל לשינוי עובדה זו יתקבל בברכה על ידי הרפובליקנים.

 

ישראל מצידה חייבת לעשות כל מאמץ כדי להישאר ניטרלית, מאחר שהמשך תמיכת שתי המפלגות היא הכרחית מבחינה אסטרטגית. ישראל נתפסת כבעלת ברית חשובה על ידי מחוקקים משתי המפלגות ולכן מומלץ שלא לעורר אנטגוניזם כלפיה בקרב הדמוקרטים עקב תמיכת יתר ברפובליקנים. אסור להסתכן בכך שמעמדה של ישראל בארה"ב יקבע על פי זהות המפלגה השלטת. הוא חייב להישאר חזק ויציב ללא קשר לתוצאות הבחירות.

 

לאחר הקרב המתוקשר בין איפא"ק הנצית לבין ג'יי סטריט היונית, צץ בימים האחרונים ארגון חדש בשם "ועדת החירום למען ישראל" שמאגד בתוכו שני אגפים ימניים במיוחד של המפלגה הרפובליקנית: הניאו-קונסרבטיבים והאוונגליסטים.

 

אחד מראשי הארגון הוא עורך המגזין הימני "וויקלי סטנדרד", ביל קריסטול. הארגון שם לו למטרה ליירט מועמדים דמוקרטיים שאינם מביעים לטענתו מספיק תמיכה בישראל. הארגון החדש מסרב לפי שעה לגלות מהיכן מגיעים כספי התרומות שלו, אך כסף יש גם יש. לפני מספר ימים תקף הארגון, בזמן צפיית שיא בטלוויזיה המקומית בפנסילבניה, את מועמד המפלגה הדמוקרטית ג'ו ססטאק על שחתם על מכתב תמיכה לסיום המצור על עזה מבלי שהצטרף לקריאת איפא"ק להגברת שיתוף הפעולה הביטחוני בין ארה"ב וישראל.

 

אז מה צריך לעשות? התשובה פשוטה: להרגיע. על ההנהגה היהודית בארה"ב, על כל זרמיה, לגלות אחריות ולהמעיט בחשיבות זהות המפלגה השלטת כל עוד האינטרסים הביטחוניים והכלכליים של ישראל נשמרים. איפא"ק וג'יי סטריט (וכל ארגון נוסף המגדיר עצמו פרו-ישראלי) אולי חולקים על הדרך בה צריך הממשל האמריקני לנהוג ביחס לתהליך השלום, אולם לכל הארגונים הללו אינטרס משותף לשימור יחסי ארה"ב-ישראל כפי שהיו בארבעת העשורים האחרונים.

 

גם בירושלים צריכים לשמור על איפוק. בשנה האחרונה, ראש ממשלת ישראל ומקורביו עסקו בהפעלת לחץ על חברי קונגרס במטרה לרכך את היחס הנוקשה שהפגין אובמה כלפי ממשלת ישראל. מוטב יהיה להרפות מן הלחץ הזה, מאחר שגם אם הוא מניב פירות בטווח הקצר (ולראיה ביקורו המוצלח של נתניהו בארה"ב), הרי שבטווח הארוך ישראל עלולה לשלם מחיר יקר.

 

בן טיין עבד בבית הנבחרים האמריקני, ייעץ בעבר למדלן אולברייט ודניס רוס. מייסד פורום הצעירים הישראלי לסוגיות גלובליות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בחירות ללא השאלה הישראלית?
צילום: איי אף פי
מומלצים