הכנסת החליטה: בית משפט כלכלי בדצמבר
הצעת החוק עברה בקריאה שנייה ושלישית, ובית המשפט יחל לפעול בתל-אביב כבר ב-15 בדצמבר הקרוב - בהנחה שהנהלת בתי המשפט תיערך בזמן. בשלב ראשון, שלושה שופטים יטפלו בתיקים, ובעתיד תיבחן האפשרות להרחיב את בתי המשפט גם לחלקים אחרים של הארץ
בית משפט ייעודי לעניינים כלכליים יוקם בישראל - כך החליטה היום (ד') הכנסת. תיקון שהציעה הממשלה לעניין זה בחוק בתי המשפט התקבל במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית. החוק ייכנס לרשומות באופן מיידי, ובית המשפט החדש יתחיל לתפקד בפועל בעוד כ-5 חודשים - ב-15 בדצמבר.
לפי החוק החדש תוקם מחלקה כלכלית בבית המשפט המחוזי בתל-אביב. הרכב מיוחד בן 3 שופטים יוקצה בשלב ראשון לדיון בכל עניין כלכלי, אזרחי ופלילי, שיוגש להכרעת בית המשפט. בנוסף, יעברו לסמכות הגוף החדש הדיונים בעתירות מנהליות על החלטות שהתקבלו ברשות ניירות ערך, הבורסה לניירות ערך ורשם החברות, למעט בעניינים משמעתיים.
ההחלטה למקם את בית המשפט הכלכלי בתל-אביב נובעת מהיותה של העיר מרכז העסקים של ישראל. הכנסת החליטה שהקמת מחלקות כלכליות דומות במחוזות אחרים, או הרחבת הסמכויות של בית המשפט בתל-אביב, אם הדברים יתבקשו מהניסיון שיצטבר - יתבצעו רק בתיקון נוסף של חוק בתי המשפט.
הכנסת דחתה בעניין זה את החלופה שוועדת חוקה חוק ומשפט הביאה להכרעתה - להסמיך את שר המשפטים לקבוע בצו ובהסכמת נשיא בית המשפט העליון, להוסיף בתי משפט כלכליים במרכזים אחרים בארץ או להרחיב את תחומי סמכויותיהם באשר לנושאים שיועברו לטיפול בית המשפט הכלכלי. כאמור, כל שינוי במתכונת הנוכחית חייב להיעשות רק בתיקון החוק בכנסת.
שר המשפטים יעקב נאמן הוא שדחף את הקמת בית המשפט המיוחד לעניינים כלכליים, לפי הצעת יו"ר רשות ניירות ערך הפרופ' זוהר גושן. ההצעה נועדה לייעל את מערכת המשפט בתחום הכלכלי בקיצור הליכי הטיפול בתיקים, כך שייצאו מהתורים הארוכים של התיקים הרובצים כיום על מערכת המשפט, לרבות העתירות המנהליות לבג"צ.
רוב התיקים הכלכליים כיום הם תביעות או עתירות אזרחיות לפי חוק החברות, חוק ניירות ערך, חוק קרנות הנאמנות, והחוק להסדרת העיסוקים בייעוץ להשקעות ובניהול תיקי השקעות. נראה כי באופן טבעי יטופלו בבית המשפט הכלכלי גם העניינים הנוגעים לענפי הביטוח, קופות הגמל וקרנות הפנסיה.
ממשרד המשפטים נמסר כי הפעלת בית המשפט החדש תהיה מהירה ככל האפשר מאחר שהיא איננה טעונה התקנת תקנות של השר באישור נוסף של הכנסת. הכל תלוי מעתה רק בקצב ההיערכות המנהלית והטכנית של הנהלת בתי המשפט.
פרופ' גושן אמר לאחר קבלת החוק כי מדובר ב"אבן דרך חשובה ביותר בתחום האכיפה בשוק ההון". לדבריו, בית המשפט הכלכלי ייתן מענה לצרכים המורכבים של כל השחקנים בשוק ויהיה כתובת גם לתביעות ייצוגיות ולתביעות נגזרות לציבור המשקיעים.
"התמחותו בדיני החברות תאפשר התמודדות משפטית אפקטיבית חסרת תקדים עם עסקאות בעייתיות בין חברה לבעלי השליטה בה - עסקאות שיש בהן פוטנציאל לפגיעה באינטרסים של בעלי מניות מהציבור. במובן זה הוא צפוי להיות כלי משמעותי נגד הריכוזיות במשק כמחסום יעיל ומיומן נגד ניסיונות העושק של המיעוט בידיהם של בעלי השליטה".