"ילדי זרים יישארו, אם שהו בארץ 5 שנים ולמדו"
הוועדה הבין-משרדית קבעה שורה של תנאים להישארות ילד, שיובאו לאישור הממשלה, בהם: למד בשנה האחרונה במערכת החינוך ורשום לשנה הבאה; נולד בארץ או נכנס לפני גיל 13, ומתגורר כאן 5 שנים ברצף; דובר עברית; הוריו נכנסו באשרה
ילדי העובדים הזרים יוכלו להישאר בישראל, אבל יש תנאים: הוועדה הבין-משרדית שדנה במעמדם של אותם ילדים, כ-1,200 במספר, קבעה כי מי שעונה על שורה של תנאים יוכל להישאר בישראל - ועמו גם הוריו. הממשלה תתבקש לאשר את אותם תנאים בישיבתה ביום ראשון הקרוב.
הילדים המועמדים לגירוש - כתבות אחרונות ב-ynet:
- הקיץ האחרון? ניסו לחזור לטורקיה, ולכן יגורשו
- אבסורד המעמד: ההורים יגורשו כדי שהבת תישאר
- הפגנת ילדים זרים: יגרשו רק כי בית-הספר סגור
- חצי השנה החסרה: אלחנדרה ובנה בסכנת גירוש
אלו התנאים העיקריים: הילד למד בשנה האחרונה במערכת החינוך הממלכתית בישראל ורשום לבית ספר בשנה הבאה, מכיתה א' ומעלה - או לחלופין, סיים כיתה י"ב בשנה החולפת;
במועד ההחלטה, התגורר ברצף חמש שנים או יותר בארץ; נולד בארץ, או נכנס אליה לפני גיל 13; עליו להיות דובר עברית; הוריו נכנסו באשרה וברישיון; העדר "מניעה פלילית או בטחונית"; הוריו אינם מועסקים ולא הועסקו בנציגות דיפלומטית זרה; והגשת ראיות ברורות לביסוס כל התנאים הללו.
המלצות הוועדה מוסברות בצורך "למצוא איזון הולם בין זכותה של מדינת ישראל לבקוב מי יבוא בשעריה ומי ישהה בתחומה ובין הצורך לתת מענה הומניטרי חד פעמי, לקבוצה מוגדרת של ילדי שוהים בלתי חוקיים ומשפחותיהם". כמה פעמים לאורך המסמך מודגש כי מדובר בהחלטה חד פעמית, שאינה בבחינת שינוי במדיניות ההגירה של ישראל.
למי שלא עומד בתנאים - יוקצבו 30 יום לעזוב
לפי ההמלצות, שר הפנים יהיה רשאי להעניק רישיון לשהייה בישראל להורי הילד ולאחיו, אם הם מתגוררים במשק בית משותף. הרישיון יוארך מדי שנה, עד שהילד יגיע לגיל 21.
כן נקבעו גם כללים ומגבלות לרישיון השהייה של הילד. מובהר כי האישור הזה לא יוכל לשמש בסיס לזכאות של קרובי משפחה נוספים של הילדים להיכנס לישראל.
לפי המלצות הוועדה, למבקשים לקבל את האשרה יוקצבו 21 יום להגשת הבקשה וכל המסמכים הרלוונטיים. למי שלא יעמוד בקריטריונים, יוקצבו 30 יום לעזוב את הארץ, מיום פרסום ההחלטה או מיום שסורבה בקשתו - ולאחריהם יינקטו נגדו "אמצעי אכיפה, לרבות השמה במשמורת והרחקה מישראל".
הוועדה ממליצה גם לממשלה להקים מסד נתונים של ציבור השוהים הלא חוקיים בישראל, ולהכין תוכנית עבודה מסודרת לאכיפת הרחקתם מישראל של כל אלו שאינם עומדים בתנאים.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יגבש את עמדתו בעניין הדו"ח רק לאחר הדיון בנושא בממשלה - כך נמסר מלשכתו.
Read this article in English