פישר: פחות עוני אצל הערבים, ויותר בקרב החרדים
הנגיד אמר לכתבים זרים: "לא ייתכן שחלק הולך וגדל של האוכלוסייה ממשיך להימנע מעבודה. אז זה הולך להשתנות, השאלה היא אם השינוי יהיה במסגרת קונפליקט חברתי, קונפליקט פוליטי, או שייווצר כך שיהיה מקובל כל כולם"
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הזהיר השבוע שהמספר ההולך וגדל של החרדים שאינם מצטרפים למעגל העבודה עשוי להוביל ל"קונפליקט חברתי", אלא אם כן ילמדו מהתנ"ך ויצאו לעבוד.
- תוכנית התמ"ת: צמצום אבטלת החרדים
- רק 8% מהחברות מעסיקות חרדים. במי האשם?
- שטייניץ: נפעל לעידוד חרדים וערבים לצאת לעבוד
פישר ציין במסיבת העיתונאים שערך ביום שני שהעוני בקרב ערביי ישראל והקהילה החרדית נותר אתגר רציני בחברה. לדבריו, בעוד שהעוני נמצא במגמת ירידה בקרב הערבים, שמהווים 20% מהאוכלוסייה במדינה, הוא עולה בקרב האוכלוסייה האולטרה חרדית שמהווה 10% מהציבור. הסיבה העיקרית לכך היא הימנעותם מלצאת לעבוד, והעבודה שהם למעשה חיים על חשבון המדינה.
"המצב אינו בר קיימא", הזהיר פישר. "לא ייתכן שחלק הולך וגדל של האוכלוסייה ממשיך להימנע מעבודה. אז זה הולך להשתנות, בדרך זו או אחרת. השאלה היא האם השינוי יהיה במסגרת קונפליקט חברתי, קונפליקט פוליטי או שניתן לתמוך בו כך שייווצר באופן בונה ויהיה מקובל כל כולם".
"כ-70% מהגברים לא משתתפים בכוח העבודה הפורמאלי. זו ערובה מוחלטת לעוני, כשלא עובדים," הוסיף פישר. "זו לא בעיה בארצות הברית בקרב הקהילה החרדית - הם עובדים שם. זו בעיה בישראל, השאלה מדוע?". לדבריו, התמריצים הממשלתיים שמדרבנים את בחורי הישיבות לבקש קצבאות רווחה תורמים לבעיה ונדרש שינוי במדיניות הממשלתית.
על הממשלה לאמץ תוכנית מקיפה
דן בן דוד, מנהל מרכז טאוב למדיניות חברתית, מסכים עם פישר ואומר שההימנעות מעבודה במגזר החרדי הרקיעה שחקים בשנים האחרונות. לדבריו, כמעט 1 מכל 5 גברים ישראלים בגילאי 54-35 אינו חלק מכוח העבודה, נתון הגבוה ב-60% מהממוצע בקרב המדינות החברות בארגון המדינות המפותחות, ה-OECD.
"אנשים טוענים שחרדים לא עובדים, שזה עניין דתי או תרבותי, אבל זה לא נכון", אמר בן דוד. "הם עבדו לפני 30 שנה. אז שיעור ההימנעות מהעבודה עמד על 21% וכעת הוא על 65%. הוא צמח פי 3".
"עדיין ניתן לשנות את הכיוון", הוא הוסיף. "על הממשלה להבין את ההשלכות של המגמות האלה ולאמץ תוכנית מקיפה כדי לשנותן לאלתר".
הנגיד פישר
צילום: חגי אהרון
מומלצים