"לפי ההמלצות, יותר ממחצית מהילדים יגורשו"
ארגוני הסיוע לזרים מקבלים בברכה את המלצות הוועדה לגבי מעמד הילדים, אך מוחים על שני דברים עיקריים: התנאי המחייב רישום לכיתה א' לפחות, שיפגע בילדי הגן, ופרק הזמן הקצר להגשת הבקשות, שבגללו - כך הם מעריכים - לא יצליחו מאות זכאים להמציא את המסמכים הדרושים
מברכים - אבל לא ממש מרוצים. בארגוני הסיוע לעובדים הזרים לא הופתעו במיוחד מהמלצות הוועדה הבין-משרדית בעניין מעמד ילדי הזרים, שהוגשו אמש (יום ד'), ויובאו ביום ראשון הקרוב לאישור הממשלה. "מדובר במה שידענו כל הזמן שיומלץ", אמר ל-ynet פרופ' נמרוד אלוני מכללת סמינר הקיבוצים, החבר בקואליציה הפעילה למען ילדי העובדים הזרים. "בסך הכל, אנחנו מרוצים מכך שהוועדה ישבה והקשיבה ברצינות, ואימצה מסקנות הומניות".
יחד עם זאת, בכל ארגוני הסיוע מותחים ביקורת על כך שעדיין, רבים מ-1,200 הילדים שחרב הגירוש מונפת מעל ראשם, לא יוכלו בסופו של דבר להישאר בארץ. לפי ההערכות, רבים מהם אינם עומדים בקריטריונים שנקבעו - שעיקרם: שהייה רצופה של חמש שנים בארץ, רישום למערכת החינוך הממלכתית, ידיעת עברית וכניסה חוקית של הוריהם לארץ. יתרה מכך, עוד רבים מאלו שכן עומדים בקריטריונים כנראה יגורשו בכל זאת, משום שיתקשו להמציא בתוך 21 הימים שמוקצבים להם את כל המסמכים הדרושים להוכחת זכאותם. בסופו של דבר, מעריכים בארגונים, גם אם יתקבלו ההמלצות בממשלה - יותר ממחצית הילדים יגורשו.
הילדים המועמדים לגירוש - כתבות אחרונות ב-ynet:
- הקיץ האחרון? ניסו לחזור לטורקיה, ולכן יגורשו
- אבסורד המעמד: ההורים יגורשו כדי שהבת תישאר
- הפגנת ילדים זרים: יגרשו רק כי בית-הספר סגור
- חצי השנה החסרה: אלחנדרה ובנה בסכנת גירוש
"אנו חשים שאפשר לברך - אך עם שתי הסתייגויות רציניות", הוסיף פרופ' אלוני. "האחת היא הסתייגות מהותית - ההמלצות פוגעות בקבוצה של כ-100 ילדים שרשומים כבר לגן החובה (ולא לכיתה א'), ואינם נכללים עקב כך בהסכם. גם לפי העמדה שהציג שר החינוך, מן הראוי שילדים אלו ייכללו בהסדר, ואנו מקווים שיפעל להכללתם.
כולם נולדו כאן, ונמצאים כאן מעל לחמש שנים".
ההסתייגות השנייה שהוא מציג נוגעת לתחום המנהלי: "ישנה סכנה שהציפייה של המדינה שההורים יגישו עכשיו, בתוך 21 יום, את כל המסמכים, משולה ל'הנחת מכשול בפני עיוור', מפני שיותר מ-50 אחוז מהזכאים לא יוכלו להביא מבתי הספר שסגורים עתה את המסמכים, וגם השגרירויות לא יספקו מסמכים בפרק זמן כזה. עלול להיווצר מצב שברמה המהותית רבים יעמדו בתנאים ויהיו זכאים להישאר - ובגלל המכשלות הביורוקרטיות, יעופו מפה לעזאזל".
לדבריו, אנשי הקואליציה העבירו אתמול לשרי הממשלה "ברכה כללית, בתוספת שתי ההסתייגויות". הוא הביע תקווה ש"הממשלה תקבל את ההמלצות ההומניות של הוועדה, ותאמץ אותן בנוסח וברוח 'בית הלל'".
"צריך ועדת חריגים למי שנופל בין הכסאות"
גם רותם אילן, מנהלת עמותת "ילדים ישראלים", בירכה על ההמלצות, וגם היא תהתה "מדוע ילדים כה רבים נשארים מחוץ להסדר. גם ילד בן חמש, שנולד בארץ, לומד בגן חובה, חוגג את החגים עם שאר ילדי המדינה, הוא ישראלי לכל דבר וזכותו להישאר בישראל מולדתו". גם היא הביעה מחאה על כך שרבים מהזכאים "ייתקעו" בגלל הפלונטר הביורוקרטי."אני קוראת לשרים שהביעו תמיכה בילדים להמשיך ולפעול למענם ולהבטיח את עתידם כאן איתנו", אמרה. "הגיע הזמן שהממשלה תיקח אחריות על מצב שהיא יצרה במו ידיה. אנחנו הבאנו את הוריהם לכאן, באופן חוקי. במשך שנים נתנו לילדים להישאר - ועכשיו, אסור להענישם על העדר מדיניות הגירה".
הפגנה למען ילדי הזרים בתל-אביב, השבוע (צילום: רועי גזית)
פוריה גל ממוקד הסיוע לעובדים זרים הוסיפה כי "אנחנו שמחים שהמדינה סוף סוף החליטה לקחת אחריות על ילדי מהגרי העבודה שהיא ממשיכה להביא לישראל גם כעת.
יחד עם זאת, אנו קוראים להקים ועדת חריגים מסודרת, שתטפל במקרים הנופלים בין הכסאות, ולהגמיש את הדרישות הביורוקרטיות, כדי שלא יהיה מצב שבו ילדים שעומדים בכל הקריטריונים יגורשו מחוסר מסמכים".
למרות המלצת הוועדה, שהורי הילדים יישארו עמם בארץ, מדגישה גל את הקושי שעדיין עומד בפני ההורים בהשגת המסמכים הפשוטים ביותר: "רק לצורך המחשה, מהגרי עבודה ששוהים בארץ שלא כדין, המבקשים להשיג אפילו את המסמך הבסיסי ביותר כגון תעודת לידה ישראלית, נדרשים גם כעת לחתום במשרד הפנים על התחייבות לצאת מהארץ בתוך חודש ימים. זו רק דוגמה לקושי הבסיסי העומד בדרכם בבואם להשיג את המסמכים ההכרחיים".
גלית וידרמן מארגון "יוניסף ישראל" הוסיפה: "החלטת הממשלה חייבת להיות החלטה הומנית התואמת את האמנה הבינלאומית לזכויות הילד, שישראל חתומה עליה ומחויבת ליישומה".