ברוש או בניין חדש: מי ניצח בסוף?
פעילי הסביבה התעקשו ונאבקו, אבל עיריית תל אביב אישרה לכרות שני ברושים בני 80 שנה כדי לפנות מקום לבניין חדש. בשטח נותר ברוש ותיק שלישי, שכוסח כולו והמתין להחלטה סופית של פקיד היערות הארצי. "צריך להתחשב בעצים", קבע האגרונום, ומסר את החלטתו
שני ברושים בני 80 שנה נכרתו לפני כעשרה ימים בתל אביב כדי לפנות מקום לפרויקט נדל"ן חדש. פעילי הסביבה שניסו למנוע את רוע הגזירה הצליחו לעכב את כריתתו של ברוש שלישי שניצב במקום. אבל לא להרבה זמן: פקיד היערות הארצי אישר, "בצער" לדבריו, לכרות גם את הברוש השלישי, אך מתח ביקורת חריפה על עיריית תל-אביב.
באתר הבנייה ברחוב טיומקין ניסה גיא נרדי, מנהל החברה להגנת הטבע בת"א, בעקשנות רבה למנוע את כריתת שני הברושים. אלא שהמאבק כשל, והעצים נכרתו, משום שלעירייה היו כל האישורים הנדרשים. על כך אמר נרדי, שבשונה ממקומות אחרים בתל אביב פקיד היערות שמאשר את הכריתה הוא עובד העירייה - מנהל האגף לשיפור פני העיר, שמוליק קצ'לניק.
כדי לעצור את כריתת העץ השלישי הגיש נרדי ערעור לפקיד היערות הארצי בקק"ל, ישראל גלון. גלון דן בנושא ופרסם את החלטתו.
"שלושת עצי הברוש היו במצב טוב, והם מהווים חלק מההיסטוריה של שכונת הברושים ומהווים גם הפרדה אסתטית בין המבנים", כתב גלון. "מיקומם של העצים בגבול המגרש איפשר מלכתחילה את השארתם במקום ותכנון המבנה החדש תוך התחשבות בעצים. זו מטרת צו אילנות מוגנים".
צפו: כך ניסו פעילי הסביבה למנוע את כריתת צמד הברושים:
"המלצה על כריתת שלושה עצים נאים, בריאים והיסטוריים, כדי לאפשר עוד כמה חניות אינה לפי רוח הצו ושמירת האילנות", כתב גלון. "לאור עובדה שנעשה הליך תכנון מסודר וממושך, אני מאשר בצער את מתן רישיון הכריתה...".
ובכל זאת, גלון מתח ביקורת חריפה על העירייה: "אגף גנים ונוף (בעירייה) היו צריכים לעמוד על דעתם באמצעות אגרונום העירייה חיים גבריאל, ולדרוש מלכתחילה את השארת העצים ותכנון המבנה תוך התחשבות בהם. זה במיוחד לאור העובדה שבת"א מנהל אגף גנים ונוף הנו פקיד היערות ותפקידו להגן על העצים ככל שניתן", הוסיף גלון.
הוא מתח גם ביקורת חריפה על היזם, "שלא גילה נכונות לשמור על העצים, ולא קיבל המלצת אגרונום עם הכוונה מקצועית ברורה כיצד לשמור על העצים". הוא ציין עוד כי הוא "מקווה שבעתיד נראה מצד כל הגורמים - הרשות, ועדת התכנון והבנייה והיזמים - רצון אמיתי לשימור עצים בהליכי התכנון".
נרדי סיכם את הפרשה: "הדברים של פקיד היערות הארצי מגלים שהתנהלות העירייה אינה ראויה. לקלות ההבלתי נסבלת שבה מאשרים כריתות עצים בת"א, אחראים פקיד היערות המקומי, אגרונום העיר, והועדה המקומית לתכנון ובנייה. אנו מקבלים בצער את ההחלטה, שמשמעותה היא שבעיר ת"א אין כבוד לעצים".