צ'אד מגינה על נשיא סודן: "מי עצר פעם נשיא?"
למרות צו המעצר הבינלאומי שהוצא נגדו בגין רצח עם, נשיא סודן עומר אל-באשיר ממשיך בטיוליו ובא לצ'אד לכנס כלכלי. צ'אד, שחתומה על האמנה המאשררת את פעילות ביה"ד בהאג, לא מתרגשת מהביקרות הבינלאומית: "אל-באשיר לא ייעצר"
חרף צו המעצר הבינלאומי שהוצא נגדו בגין רצח עם בדרפור, נשיא סודן עומר אל-באשיר ממשיך לטייל ולסייר כאילו כלום לא קרה: אל-באשיר נמצא זה היום השני בצ'אד, לאחר שהרשויות במדינה הבטיחו לו כי "אין לו כל סיבה לחשוש ממעצר". הוא התקבל בטקס ממלכתי, ממנו נעדרו שגרירי ארה"ב וצרפת.
זו הפעם הראשונה שאל-באשיר יוצא מארצו, מאז הפך למנהיג המכהן היחיד בעולם שנגדו תלוי ועומד צו מעצר בינלאומי בגין רצח 300 אלף מתושבי דרפור וכן בגין פשעים נגד האנושות ופשעי מלחמה. מדינות המערב קראו לצ'אד לעמוד במחוייבויותיה כלפי בית הדין הבינלאומי בהאג, אולם אלה נדחו.
"סודן וצ'אד נמצאות בשלב חדש בהיסטוריה שלהן", אמר אל-באשיר במהלך כנס ארגון סחר הפועל במדינות הסאב-סהרה (CEN-SAD). נשיא צ'אד בירך את עמיתו בראיון טלוויזיוני ואמר כי "יחד עם אחינו אל-באשיר - הצלחנו להפוך דף ביחסי שתי המדינות".
גורמים רשמיים בממשל של צ'אד דחו את הדרישה הבינלאומית לעצור את נשיא סודן. "איזו מדינה עצרה אי פעם נשיא מכהן? אל-באשיר לא ייעצר בצ'אד", אמר שר הפנים אחמט מחמט באשיר.
שר החוץ, מוסא פאקי מחמט, הוסיף כי "צ'אד היא מדינה ריבונית ועצמאית. איננו נתונים לפקודות של ארגונים בינלאומיים. אל-באשיר הוזמן לצ'אד כנשיא ארגון CEN-SAD ואין לו ממה לחשוש. כולם עסוקים בניסיון להשיג החלטה בינלאומית על המצב בדרפור. אנו סבורים שזה לא הזמן להוסיף האשמות נוספות שיסבכו את המצב. העדיפות שלנו היא שלום עם סודן", הוסיף מחמט.
צ'אד חתומה על אמנת רומא, שהיא המסמך שכונן את בית הדין הבינלאומי בהאג (ICC). לפיכך, היא מחוייבת עקרונית לעצור כל אדם שנגדו הוצא צו מעצר בינלאומי. בהתייחס לכך, אמר שר החוץ של צ'אד כי ארצו פועלת בהתאם לעמדת האיחוד האפריקני, שהתקבלה אחרי צו המעצר הראשון שהוצא נגד אל-באשיר במארס 2009.
מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה הלילה כי "ממשלת צ'אד היא זו שצריכה להסביר מדוע נקטה או לא נקטה בפעולות הקשורות למחוייבויותיה".
בית הדין בהאג מסר כי צ'אד אחראית למעצר אל-באשיר הואיל ואשררה את אמנת רומא. ארגוני המורדים בסודן גינו את הביקור וכינו אותו "אחד הימים העצובים ביותר לדרפור, לסודן ולצדק".
בחודש פברואר הסכימו צ'אד וסודן על מתווה לנרמול היחסים ביניהם, אחרי חמש שנות מלחמה בין מיליציות שונות שהופעלו על-ידי שתי הממשלה. במהלך המלחמה, תמכה צ'אד במורדים בדרפור בעוד שסודן תמכה בארגוני מורדים שניסו להפיל את המשטר בצ'אד.
בעקבות ההסכם, ערך נשיא צ'אד ביקור היסטורי בחרטום ובמקביל גירש את מנהיג אחד מארגוני המורדים בדרפור, שזכה למקלט בנדג'מנה. סודן הגיבה במחווה משלה השבוע כשגירשה משטחה שלושה מורדים בכירים מהמיליציות בצ'אד.