בית המשפט משיב אש: השוטרים לא מעל החוק
בהודעה חריפה וחריגה, הנהלת בתי המשפט משיבה לביקורת של המשטרה על ההחמרה בעונשו של שחר מזרחי, שהרג פורץ. "הוא ירה בראשו מטווח קרוב למרות שלא היה בסכנה". בצהריים ביקר המפכ"ל את השוטר שלומי אסולין, שנדקר לפני שלוש שנים וחצי על-ידי עבריין ומצבו הידרדר, ואמר שימשיך לגבות את מזרחי
אחרי הביקורת הקשה מצד המשטרה נגד בית המשפט העליון, שהכפיל את עונשו של השוטר שחר מזרחי שהרג פורץ, פרסמה בצהריים (יום ה') דוברות בית המשפט הודעה חריגה וחריפה במיוחד: "ההחמרה בעונשו של מזרחי הייתה הכרחית כדי לבטא את חומרת העבירה שעבר, ומתוך התפיסה שאינה שנויה במחלוקת, לפיה גם שוטרי משטרת ישראל כפופים להוראות החוק ואינם עומדים מעליו".
בהודעה הוזכרו נסיבות המקרה - "שחר מזרחי ירה במחמוד גנאים ז"ל, לאחר שזה ניסה
להימלט ברכב ממקום ביצוע העבירה. הרכב שבו נהג גנאים יצא מהמקום בו חנה (בין שתי מכוניות חונות) במהירות איטית ביותר ולא יצר כל סכנה לחייו של מזרחי.
"לפי קביעתו העובדתית של בית המשפט המחוזי, שבית המשפט העליון לא מצא לנכון להתערב בה, גנאים לא ניסה כלל לדרוס את מזרחי", כתבו עוד בהנהלת בתי המשפט. "בשלב זה מזרחי ניפץ את חלון הרכב בו נהג גנאים באמצעות אקדחו וירה בגנאים מטווח קרוב בראשו. בנסיבות אלה נקבע כי מזרחי לא פעל מתוך הגנה עצמית ואף לא חש בסכנה אמיתית לחייו בעת שביצע את הירי, אלא הירי נועד למנוע את הימלטותו של גנאים מהמקום".
עוד ביקשו להבהיר: "מפסק דינו של בית המשפט העליון עולה בבירור, כי אין מניעה שבביצוע תפקידם שוטרים ישתמשו בנשק כאשר הדבר נדרש. אולם, מזרחי הפר את הוראות הפתיחה באש של המשטרה עצמה, הקובעות כי הפתיחה באש חייבת להיות אמצעי אחרון בלבד והשימוש בנשק לשם עצירת רכב מסתיים לפי הכללים בירי לעבר גלגלי הרכב, או בנסיבות המקרה לעבר רגליו של גנאים (כיוון שהוא עמד בסמוך מאוד לרכב).
"כך, ניתן היה למנוע את הימלטותו מהמקום מבלי להרוג אותו. תחת זאת, ירה בו מזרחי בראשו מטווח קרוב. התנהגותו זו הייתה חריגה בנסיבותיה ואינה משקפת את דפוסי הפעולה המקובלים במשטרה", כתבו בהודעה החריגה.
המפכ"ל: עוטף באהבה את משפחת שחר מזרחי
שעה קלה לפני פרסום ההודעה, הגיע מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב דודי כהן, לבית החולים שיבא, שם מאושפז השוטר שלומי אסולין - שבחר לא לירות ונדקר על-ידי עבריין לפני שלוש שנים וחצי ברחובות. מאז הוא מאושפז בתרדמת ואתמול חלה הידרדרות במצבו.
המפכ"ל קישר בין שני המקרים: "כל אחד מהמקרים שונה, אבל יש להם מכנה משותף: שוטר מקבל החלטות בזמן אירוע, וזה ממחיש את העבודה הנחושה ושיקול הדעת של השוטר. כל שוטר הוא עולם ומלואו ומגיע עם עולם ערכים שקיבל מהמשטרה, ולכן בסופו של דבר ההחלטה היא של שבריר שנייה. שני האירועים הסתיימו בצורה טרגית ושניהם ממחישים באופן מלא את עבודת השוטר שאנו מתמודדים איתה שעה שעה".
המפכ"ל עם הוריו של השוטר הפצוע (צילום: ירון ברנר)
רב-ניצב כהן, שכיהן בזמן שהשוטר אסולין נדקר כמפקד המחוז הדרומי, אמר כי הוא זוכר היטב את המקרה. "אני זוכר כל דקה וכל שלב מהאירוע ואת הנחישות של החברים של שלומי", הוא אמר. "אי אפשר להשוות בין שני המקרים, אבל הם דומים. ההידרדרות במצבו של שלומי ואיחולי ההחלמה שהוא מקבל מעם ישראל - הגיעו בצל האירוע שהיה אתמול בבית המשפט העליון".
על החלטת בית המשפט העליון, להחמיר את עונשו של השוטר מזרחי מ-15 חודשי מאסר ל-30, הוא אמר: "אני רוצה לומר באופן חד משמעי: המפכ"ל והמשטרה מכבדים את החלטת בית המשפט ויפעלו למימושה כלשונה. יחד עם זאת, נמשיך לתת גיבוי כפי שנתנו בשלוש השנים וחצי האחרונות לשחר מזרחי. אני באופן אישי נפגשתי עם משפחת מזרחי בשנים האחרונות מספר פעמים, ועטפתי אותם באהבה ובסיוע משפטי".
הוא הדגיש שהמשטרה תמשיך לתת גיבוי מלא לכל השוטרים "בכל מרחב ובכל תחנה". הוא הוסיף: "אתם יודעים שנחישות וחתירה
למגע הם הליבה של משטרת ישראל, ורצה הגורל ששני האירועים יתחברו יחד. נמשיך לסייע לשתי המשפחות ולפעול בכל מקום לפי ערכי הליבה של הארגון, באומץ לב, בנחישות ובמלחמה בפשיעה".
אביו של אסולין, דוד, אמר לאחר הביקור: "המפכ"ל חיזק מאוד את שלומי והתעניין מאוד במצבו. שלומי לא מגיב. במהלך הביקור לא דיברנו על מה שהיה אתמול בבית המשפט. הקשר בין שני המקרים הוא שהמקרה הראשון הפוך מהמקרה השני. בני נדקר בעוד ששחר הצליח להגן על עצמו ואני מאוד מעריך אותו על מה שהוא עשה. אני קורא לשוטרים להמשיך לעשות את עבודתם נאמנה, ומערכת המשפט תגבה אותם".