סיכום שבוע: עליות נאות באפיקי האג"ח
המשך התחזקות אגרות החוב הממשלתיות על אף התשואה הנמוכה הגלומה בהן, מלמד על כך שהמשקיעים סבורים כי התאוששות המשק אינה צפויה להיות דרמטית ומהירה כפי שצפו בעבר. לפיכך לא צפויה הסטת כספים אל שוקי המניות בעלי פוטנציאל התשואה הגבוהים יותר, אך המסוכנים יותר
לאחר שבוע מסחר תנודתי יחסית אשר חלף על שווקי אג"ח המקומיים בשבוע שעבר, השבוע, שבו המשקיעים באג"ח ליהנות מעליות שערים נאות באפיקי אג"ח השונים. כל זאת על רקע פרסום מדד המחירים לצרכן לחודש יוני שפורסם בסוף השבוע שעבר והיה גבוה במעט מהתחזיות המוקדמות, המתנה להודעת בנק ישראל על הריבית במשק לחודש אוגוסט שתפורסם בתחילת שבוע הבא, והמשך נתוני מאקרו שליליים שמפורסמים ברחבי העולם (בפרט בארה"ב ובאירופה).
בתום השבוע שעבר פורסם מדד המחירים לצרכן לחודש יוני אשר עלה בכ- 0.3%, מעט יותר מהתחזיות המוקדמות. ניתוח מרכיבי המדד, מלמד על עליות במחירי ההלבשה וההנעלה והפירות (שתרמו כמעט 0.4% לעליית המדד כולו), לצד המשך עליה במחירי הנדל"ן (שתרמה עליה של 0.1% במדד כולו). עליות אלו התקזזו בעיקר בירידות במחירי הדלקים (שתרמו תרומה שלילית של 0.2% למדד כולו).
מתחילת השנה עלה המדד ב0.7% ובשנים עשר החודשים האחרונים עלה המדד ב2.4%. צפי החזאים הינו כי ב-12 הבאים יעלה מדד המחירים לצרכן בכ-2.3%, שיעור שהינו במסגרת טווח יעד האינפלציה הממשלתי השנתי (1%-3%).
לצד נתוני האינפלציה, המצביעים על עמידה "ביעדי" האינפלציה הממשלתית, השבוע פורסמו נתוני מאקרו על המשק הישראלי, המלמדים מחד על המשך השיפור בנתוני התעסוקה (שיעור אבטלה של כ-6.5% בלבד), ומאידך על התמתנות בהתאוששות המשק, המתבטאת אומנם בהמשך עלייה בנתוני הייצור התעשייתי, פדיון המסחר והשירותים אך בשיעורים נמוכים מאשר ברבעון הראשון של השנה, וכן בהמשך ירידה במדד מנהלי הרכש.
התכנסות האינפלציה לטווח היעד הממשלתי, לצד האטה בהתאוששות המשק הינם בין הגורמים שעשויים לתמוך בהחלטת נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שלא להעלות את הריבית במשק לחודש יולי, במסגרת החלטתו ביום שני הקרוב. מאידך, המשך עליית מחירי הנדל"ן, ובעיקר המשך העליות בשוק אג"ח המגלמים אינפלציה עתידית של כ-3%, הינם מהגורמים שעשויים לשכנע את הנגיד שכן להעלות את הריבית ולו על מנת לצנן את שווקי הנדל"ן ואג"ח הרושמים מדי חודש בחודשו עליות נאות.
בהקשר זה נציין, כי מזה זמן רב הריבית הריאלית במשק הינה שלילית. תופעה זאת מתרחשת כאשר הריבית במשק נמוכה מהאינפלציה השוררת בו (לדוגמא הריבית במשק כיום הינה 1.5% והאינפלציה ב-12 החודשים האחרונים הסתכמה 2.4%), ומשמעותה, בין היתר, היא כי ערכו הריאלי של הכסף נשחק.
בתקופות נורמאליות, בנקים מרכזיים במשקי מפותחים, אינם יכולים להישאר אדישים לתופעה זאת לאורך זמן, והתומכים בהעלאת הריבית כבר החודש, גורסים כי אף הנגיש פישר לא יכול עוד להישאר אדיש לתופעה זאת.
על כל פנים, כל הודעת ריבית ביום שני הקרוב, במסגרתה לא תשונה הריבית או תועלה בכרבע אחוז לא תפתיע את ציבור המשקיעים, כאשר החלטה אחרת, שנראית בסבירות נמוכה כרגע, עלולה לגרום לזעזועים בשוק אג"ח, אשר ממשיך במסע עליותיו כלפי מעלה מתחילת השנה, בעיקר הודות לחיפוש המשקיעים אחר תשואה הגבוהה מאלו הטמונה באפיקים הסולידיים.
עליות של 7%-8% במדדים מתחילת השנה
כך, השבוע המשיכו אג"ח הממשלתיות השקליות לרשום עליות, אשר הלכו והתחזקו בחלקו הארוך של העקום לעליות של למעלה מאחוז. במקביל, אג"ח הממשלתיות צמודות המדד, הציגו התנהגות דומה, כאשר העליות בסקטור זה הלכו והתחזקו לאורכו של העקום.
נציין, כי המשך התחזקות אג"ח הממשלתיות על אף התשואה הנמוכה הגלומה בהן (במונחים היסטוריים), ובפרט ההתחזקות הבולטת בחלקו הארוך של העקום, מלמד על כך שהמשקיעים סבורים כי מחד הריבית במשק אינה אמורה לעלות בצורה משמעותית בטווח הנראה לעין ומאידך התאוששות המשק אינה צפויה להיות דרמטית ומהירה כפי שצפו בעבר ולפיכך איננו חוזים בהסטת כספים אל שוקי המניות בעלי פוטנציאל התשואה הגבוהים יותר אך המסוכנים יותר.
אף מדדי אג"ח הקונצרנים נהנו בשבוע מסחר מקוצר זה (עקב צום תשעה באב ביום שלישי) מעליות שערים נאות, כאשר מדדי התל בונד 20 והתל בונד השקלי רשמו השבוע עליות של כאחוז, והם רושמים עליות של למעלה מ-8% ולמעלה מ-7% בהתאמה מתחילת שנה!
בהקשר זה נציין כי בדומה לשבועות קודמים, אף השבוע היינו עדים לעליות שערים נאות באג"ח מהדרגה השנייה והשלישית (קרי אג"ח בדרוג נמוך יותר ואג"ח לא מדורגות כלל), וזאת כחלק מחיפוש המשקיעים אחר השקעה שתניב להם תשואות גבוהות.
בגזרת ההנפקות, אף השבוע בדומה לשבועות קודמים, אנו ממשיכים להיות עדים להתגברות ניסיונות ההנפקה של חברות, תוך ניצול הביקוש הרב של המשקיעים לאג"חים בתשואות אטרקטיביות מאלו הנסחרות כיום בשוק.
כך השבוע חברת ריט 1 סיימה בהצלחה את השלב הציבורי בהנפקת אג"ח צמודת מדד בדרוג A+ ובמח"מ של כ-6 שנים, הראל הנפקות סיימה בהצלחה הרחבת 2 סדרות של כתבי התחייבות נדחים בריבית משתנה בדרוג AA- ובמח"מים של 6.8 ו-7.55 שנים.
נציין כי על הגדר ממתינות לתורן החברות חבס, אשטרום נכסים, קמן אחזקות, אלביט הדמיה וכלל ביטוח שינסו להנפיק אג"ח בימים הקרובים.
הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.