שתף קטע נבחר

3 אושפזו לאחר שנדבקו בחיידק מקרציית כלב

בבית החולים הלל יפה בחדרה אושפזו בחודש האחרון שלושה אנשים לאחר שנדבקו ב"קדחת הבהרות", מחלה שאם אינה מטופלת, עלולה לגרום לסיבוכים נוירולוגים. איך מועברת המחלה, ואיך נזהרים ממנה?

בחודש האחרון אושפזו בבית החולים הלל יפה שבחדרה שלושה אנשים כשהם סובלים מתסמיני קדחת הבהרות, הנגרמת על ידי חיידק העובר מקרציית כלב. החולים טופלו באנטיביוטיקה ושוחררו לביתם במצב טוב. מדובר במחלה הנגרמת על ידי החיידק-הטפילי "ריקציה" העובר מכלב חולה לקרציה. הקרציה החולה מעבירה את החיידק לאדם. ללא טיפול, עלולה המחלה לגרום לסיבוכים קשים ואף לתמותה.   

 

בשבוע האחרון אושפזה במחלקת הילדים של בית החולים נערה בת 14 מאחד היישובים באיזור חדרה, כשהיא סובלת מסחרחורות, הקאות וערפול הכרה. רופאיה חשדו כי מדובר בהדבקה בקדחת הבהרות. היא טופלה מייד באנטיביוטיקה ושוחררה לביתה ביום שבת האחרון.  

 

מקרה זה מצטרף לשני מקרים נוספים של חולים בקדחת הבהרות שאושפזו בשבועות החולפים כשהם סובלים מתסמיני המחלה במרכז הרפואי הלל יפה. גם הם טופלו אנטיביוטית ושוחררו לביתם במצב כללי טוב. 

 

התסמינים אצל הכלב, התסמינים אצל האדם

מדי שנה נדבקים במחלת קדחת הבהרות כמה אנשים בודדים, בעיקר בחודשי הקיץ. המחלה שכיחה בישראל בעיקר בשני איזורים: בצפון השרון באיזור

חדרה, ובאיזור הנגב.  

 

הכלב עצמו יכול להיות רק נשא של המחלה, או לפתח תסמיני מחלה קלים כך שלעתים קרובות, בעליו אף אינו מבחין בכך. התסמינים אצל הכלב מתבטאים בחום, בצקות ברגליים ובאשכים או בדימומים מהאף.  

 

המחלה אינה עוברת מאדם לאדם, אלא רק באמצעות קרציה חולה המועברת מהכלב הנשא אל האדם. אצל האדם תסמיני המחלה מתחילים כמחלה דמויית שפעת הכוללת חום גבוה מלווה בצמרמורות, כאבי שרירים ועצמות, וחולשה כללית כיומיים-שלושה לאחר ההידבקות.  

 

כעבור שלושה עד חמישה ימים מהופעת סימנים אלה, מופיעות בהרות - כתמים קטנים, אדומים ובהירים, בעלי צורה לא סדירה, שעל פי רוב מופיעות בהגבלה באזור הפנים, כפות הרגליים וכפות הידיים (בצידן הפנימי). בדרך כלל, סימני הבהרות לא יופיעו על כל הגוף.  

 

הפריחה נמשכת שישה-שבעה ימים. אם החולה אינו מאובחן והמחלה אינה מטופלת בטיפול אנטיביוטי מתאים, עלול מצבו להידרדר עד לכדי סיבוכים נוירולוגים, דלקות ריאה, הפרעה בתפקודי הכליות, דלקות בשריר הלב ובמקרים קיצוניים אף מוות. בקרב האוכלוסייה המבוגרת, המחלה קטלנית בשיעור של שניים עד שלושה אחוזים.  

 

טיפול מוקדם מונע סיבוך

משעה שאובחנה, הטיפול בקדחת הוא על ידי אנטיביוטיקה. ככל שמתחילים בטיפול אנטיביוטי מוקדם יותר, המחלה קלה יותר והחום עשוי להיעלם בתוך פחות מיממה. האבחון עצמו נעשה בהתאם לתסמינים שצוינו ובאמצעות בדיקת דם פשוטה למדי.  

 

ד"ר גרשון קרן, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים, ממליץ לבצע מספר פעולות בסיסיות בסביבת המחייה של האדם והכלב כדי להימנע מעקיצת הקרציה: "מומלץ לבצע טיפול ואיבוק סביבתי במלונת הכלב או במקומות המירבץ שלו. במידה שיש מדשאות, יש לדאוג גם להאבקתם בחומרים מתאימים".  

 

ד"ר קרן מדגיש את חשיבות ההיגיינה האישית לאחר טיולים במקומות כפריים או ביקור בחוות כלבים. בתוך כך, מומלץ לבדוק אצל תינוקות שעלולים שלא להרגיש את הקרציה על גופם, במקומות חבויים כמו מאחורי האוזניים או קרוב לאיברי המין.  

 

"אם התגלתה קרציה", מוסיף ד"ר קרן, "יש להקפיד לשלוף אותה במלואה באמצעות פינצטה ולא למעוך אותה עם האצבעות על הגוף. ישנה חשיבות רבה לשליפת הקרציה במלואה מהגוף, כי אם נשארים חלקים של הקרציה, נשאר גם החיידק. אחרי שליפת הקרציה יש לכבס היטב את הבגדים ולהיוועץ ברופא המטפל". 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קרציות. זה יכול להיות מסוכן
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים