שתף קטע נבחר

 

ארדואן לאופוזיציה: עזרו לצמצם סמכויות הצבא

ראש ממשלת טורקיה הבהיר כי גם אם האופוזיציה החילונית לא תשתף פעולה בשינוי הסעיף בחוקה המאפשר לצבא להתערב בפוליטיקה, "נערוך את השינויים בעצמנו, בבוא היום"

הקץ למעורבות הצבא בפוליטיקה הטורקית? ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן אמר אתמול (שבת) כי הוא מוכן ומזומן לערוך שינוי בסעיף בחוקה הטורקית המאפשר לכוחות המזוינים להתערב בפוליטיקה - סעיף שהיווה בעבר הצדקה להפיכות צבאיות במדינה, האחרונה לפני 30 שנה. ברקע - האשמתם של 196 בני אדם, בהם מפקדי חילות בצבא, במזימה להפיל את הממשלה האיסלאמית.

 

הסעיף המדובר בחוקה גורס כי "זוהי חובתו של הצבא לעמוד על המשמר ולהגן על טורקיה ועל הרפובליקה הטורקית". הוא נוצל על ידי הצבא ב-12 בספטמבר 1980 כדי להשתלט על מוסדות השלטון ולדכא את קרבות הרחוב שפרצו בין הימין לשמאל. בדברים שנשא אתמול בעצרת במזרח המדינה, קרא ארדואן למפלגת האופוזיציה העיקרית, מפלגת העם הרפובליקנית (CHP), לשתף פעולה עם מפלגתו, הצדק והפיתוח (AKP), כדי לתקן את הסעיף.


ארדואן מבקר במוצב צבאי. ארבע הפיכות מאז 1960 (צילום: AFP)

 

מנהיג CHP, כמאל קיליצ'דרוגלו, אמר בראיון בסוף השבוע כי על הממשלה לשנות את הסעיף הזה אם ברצונה להעלים את תוצאותיה של אותה הפיכה. המפלגות החילוניות תמכו בעבר בלהט בצמצום סמכויות הצבא, אולם כלל לא בטוח שזהו האינטרס שלהן כיום - כשהמפלגה האיסלאמית בשלטון, והגוף היחיד שיכול לאיים על הריבונות שלה הוא הצבא. גם ארדואן עצמו כנראה מבין את זה, ולכן הוסיף בדבריו שאם האופוזיציה לא תגיע להסכמה עם הממשלה בעניין, "נערוך את השינויים בעצמנו, בבוא היום".

 

27 שינויים מוצעים - למשאל עם

מוקדם יותר השנה, הציגה מפלגתו של ארדואן, ששורשיה בתנועה האיסלאמית שפעילותה נאסרה, חבילה של 27 שינויים מוצעים בחוקה, שעיקרם הרחבת סמכויות ראש הממשלה וצמצום סמכויות הצבא. השינויים אמורים לעלות למשאל עם ב-12 בספטמבר - יום השנה ה-30 לאותה הפיכה - למרות התנגדות האופוזיציה, שאף עתרה נגד המשאל לבית המשפט העליון אך עתירתה נדחתה.

 

תכלית השינויים המוצעים, לכאורה, היא לשפר את הדמוקרטיה במדינה כדי לקרב אותה לקבלה לאיחוד האירופי - אך לטענת האופוזיציה, בפועל, הם רק יחזקו את מעמד האיסלאמים, גם על חשבון המערכת השיפוטית, ועלולים בסופו של דבר דווקא להרחיק את טורקיה מהאיחוד.

 

כך או כך, צבא טורקיה, ה"חתום" על ארבע הפיכות במדינה מאז 1960, ללא ספק הולך ומאבד מכוחו, ככל שהמדינה מתאמצת להתקרב לאיחוד האירופי. מאז 2007, עשרות קצינים נעצרו ונשפטו בגין סדרה של מזימות שנחשפו בצבא להפיל את מפחגת השלטון - האחרונה, כאמור, הסתיימה בכתבי אישום בשבוע שעבר. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה ארדואן
צילום: AFP
מומלצים