שתף קטע נבחר

 

לבעלי לב חלש: אהבה ציורית

מ"היפהפיה והיחפן", דרך "סיטה שרה בלוז" ועד "היפה והחיה": לכבוד ט"ו באב, אנשי המכללה הישראלית לאנימציה מגישים לכם עשרה סרטים על אהבה מונפשת גדולה מהחיים

לכבוד ט"ו באב, אנשי המכללה הישראלית לאנימציה, ובהם האנימטורים של "אווטאר", "שיטת השקשוקה" ו"אסטריקס", התכנסו כדי לבחור את עשרת הסרטים שיעשו לכם את חג האהבה רומנטי מתמיד.

 

"היפהפיה והיחפן", אולפני דיסני, 1955 (Lady and the Tramp)

כשחושבים על רומנטיקה באנימציה נראה כי זה יהיה הסרט הראשון שיעלה בראש - בעיקר בגלל סצנת הספגטי הידועה, הדבר הקרוב ביותר למה שעשינו בעצמנו בגיל שבו שיחקנו אמת או חובה. 

 

"היפהפיה והיחפן". חיזור כזה לא קם מאז

 

הסצנה הזו היא אחד מקטעי החיזור המקוריים בכל הזמנים, והסרט ככלל הוא מחווה יפהפייה לרומנטיקה חייתית אך אנושית (אייל רם-שצ'ופק, אנימטור ואמן רב-תחומי, מנהל אמנותי).

 

"למעלה", אולפני דיסני-פיקסאר, 2009 (Up)

אולי זה קצת משונה לבחור סרט שבו הדמות הנשית הראשית, אהובתו של הגיבור, מתה כשמונה דקות מהפתיחה, אבל "למעלה", למרות ההרפתקאות, המתח, האקשן וההומור, הוא קודם כל סרט רומנטי. 

 

"למעלה". הכל מתחיל ונגמר באהבה

 

שמונה הדקות הראשונות ההן, ובהן סיפור מפגשם, התבגרותם והזדקנותם המשותפת של קארל ואלי, הן אולי התיאור הפואטי והרגיש ביותר של מערכת יחסים זוגית ואוהבת בכל תולדות הקולנוע. כל ההתרחשויות שבאות אחר כך הן לא יותר משיר הלל לאותה אהבה שאיננה אך עודנה (כפיר רם, מנהל המכללה ומנכ"ל סטודיו פוליגון לאנימציה, אנימטור ראשי ב"שיטת השקשוקה").

 

"שלגיה", אולפני דיסני, 1937 (Snow White)

רומנטיקה היא לא רק פגישה בין שני גיבורים, אלא גם הציפיה לפגישה. ב"שלגיה", הציפייה הזו נבנית בנאיביות מקסימה עוד בטרם שלגייה עצמה יודעת שהיא עתידה להתאהב בנסיך שלה. הציפייה שלנו לסוף הטוב היא שסוללת את הסרט מתחילתו, ואין לנו ספק שעליו להיחתם בנשיקה ויהי מה. ומה רומנטי יותר מנשיקה שיכולה להעיר אפילו את המתים?

 

"שלגיה". הקסם עדיין עובד

 

לא רק ששלגיה הוא סרט האנימציה הראשון באורך מלא, אלא גם סרט האנימציה הראשון שראיתי בקולנוע, וסצינות ממנו מלוות אותי עד היום. מפתיע לגלות כי אף על פי שנוצר ב-1937, הוא עדיין רענן ומקסים כשהיה (טל לוטן, במאית ואנימטורית, מנהלת החטיבה הקלאסית במכללה, ארט דיירקטור ב"שיטת השקשוקה").

 

"מעוף הדרקונים", 1982 (The Flight of Dragons)

אי אז בשנות השמונים הוקרן הסרט בערוץ הראשון והופסק בעיצומו. האגדה מספרת כי הקרנתו הופסקה עקב תלונות צופים על עיצוב אנטישמי של דמויות המכשפים ולהן אפים מעוקלים סטריאוטיפיים. סרט הפנטזיה הזה, שאינו רומנטי בהגדרתו, עוסק בכלל במאבק שבין עולם הקסם והכשפים לבין עולם ההגיון והמדע, והוא תענוג גדול לחובבי משחקי תפקידים וגם לחובבי מדע, או בקיצור - לגיקים. אבל למרות הפנטזיה, המסקנה הסופית של הסרט היא שיש דבר אחד שחזק יותר מן הקסם ומן המדע גם יחד, וזו האהבה.

 

"מעוף הדרקונים". כבר לא נדיר

 

במשך שנים ארוכות היה כמעט בלתי אפשרי להשיג את הסרט. הוא מעולם לא הוקרן בקולנוע, ועותקי הווידאו שלו היו בודדים ונדירים, אך למרבה המזל הוא יצא סופסוף ב-DVD לפני מספר חודשים (שחר לבבי, אנימטור בכיר בסרט "אווטאר", מרצה בכיר במכללה הישראלית לאנימציה).

 

"הרפתקאות ברנרד וביאנקה", אולפני דיסני, 1977 (The Rescuers)

מהסרטים הפחות מוכרים של דיסני אבל דווקא אחד הטובים שבהם. הן בגלל היחסים הרומנטיים המורכבים בין הדמויות, והן בגלל איכות האנימציה שהגיעה כאן לשיאים חדשים, בסצינות משחק שובות לב, פרי עבודתם של אנימטורים עתירי ניסיון וכשרון.

 

"הרפתקאות ברנרד וביאנקה". לא לבלבל עם הסיקוול

 

פרנק תומאס, אולי ג'ונסטון ומילט קהל, שהתחילו את דרכם עוד ב"שלגיה" בדיוק 40 שנה קודם לכן, הגיעו ללא ספק לפסגתם המקצועית, ומציגים מפגן נדיר של יכולות. הסרטים הבאים של דיסני נעשו כבר על-ידי דור חדש של אנימטורים, שייקח לו זמן להגיע לאותה רמת בשלות (אם בכלל).

 

שימו לב: יש גם סרט המשך מ-1990 בשם "ברנרד וביאנקה בערבות אוסטרליה", אבל הוא הרבה פחות מוצלח ולא נעשה על-ידי אותם אנימטורים, אז לא להתבלבל! (דורון מאיר, אנימטור ובמאי אנימציה, מרצה בכיר במכללה, אנימטור בסרט "אסטריקס והויקינגים")

 

"סיטה שרה בלוז", נינה פלי, 2007 (Sita Sings the Blues)

נינה פלי, שיצרה את הסרט המקסים והרענן הזה, הגדירה אותו כ"סיפור הפרידה הגדול בכל הזמנים". אבל גם פרידה ושברון לב הם חלק מהחוויה הרומנטית. 

 

"סיטה שרה בלוז". בלי קיטש מסורתי

 

"סיטה שרה בלוז" הוא מיוזיקל פמיניסטי משעשע מאוד, המספר את סיפורה של יוצרת הסרט שגם הנפישה אותו בעצמה במקביל לסיפורה של סיטה מהמיתולוגיה ההודית, שבעלה ראמה יוצא להציל אותה לאחר שנחטפה, אבל גם שובר את ליבה. בסרט הזה לא תראו קיטש מסורתי, אבל כן תצאו עם תחושה עצמית מחוזקת. ואולי חלק מהרומנטיקה היא לזכור בין השאר לאהוב קודם כל את עצמנו (טל לוטן).

 

"סוד הממלכה הקסומה", אולפני ניוליין, 1994 (The Swan Princess)

תמיד הייתי רומנטית ולא אנסה לעדן זאת. שרתי לעצמי את השירים של וולט דיסני וחיקיתי את בת הים הקטנה על הסלע כשברקע הגלים המתנפצים (כמו כל ילדה בזמן ההוא, ומי שטוענת אחרת חיה בהכחשה). אבל בד בבד תפסתי את עצמי כביקורתית מספיק בשביל לקום ולנטוש סרט רווי בקיטש. אתם יכולים לשער שזה לא באמת קרה.....

 

"סוד הממלכה הקסומה". פה דווקא יש קיטש בשפע

 

"סוד הממלכה הקסומה" היה סרט בדיוק כזה. קיטש רומנטי אולטימטיבי. אבל הקסם שבו פשוט שבה אותי. ההומור, הדיבוב של ג'ון קליז, המשחק של הדמויות, הסגנון של כל דמות, והיה בסרט גם "משהו אחר" שלא הייתי רגילה אליו מהסרטים של דיסני. פחות מלוטש אבל עדיין ברמה גבוהה, לפחות בעיניה של ילדה בת 12 (עדי אוטמזגין, תלמידה במסלול המשולב במכללה הישראלית לאנימציה).

 

"היפה והחיה", אולפני דיסני, 1991 (Beauty and the Beast)

הסיפור עצמו הוא מהמפורסמים והרומנטיים בכל הזמנים (ואף הניב סדרת דרמה מצליחה בשנות השמונים, בכיכובם של לינדה המילטון ורון פרלמן). סיפור האהבה הבלתי אפשרי בין נערה יפהפייה לנסיך שכושף והפך למפלצת הוא מעין וריאציה אפלה על "הנסיכה והצפרדע".

 

"היפה והחיה". מלאכת מחשבת של עיצוב ואיור

 

אבל בגרסה של דיסני, הרומנטיקה מופיעה גם בנוף ובלוקיישנים: האווירה הכפרית, הטירה הקסומה, היער, העצים והעיצוב הכללי. הכל מזכיר את הציירים הרומנטיים של תחילת המאה ה-19, ויוצר עולם שהרומנטיקה שזורה בו במלאכת מחשבת של עיצוב, איור ואנימציה מופלאה (ענת דייג, אנימטורית וגרפיקאית, בוגרת מסלול תלת-מימד במכללה).

 

סדרת סרטי "שרק", אולפני דרימוורקס, 2001 - 2010 (Shrek)

כמו "היפה והחיה", גם שרק הוא בבסיסו וריאציה על סיפור "הנסיכה והצפרדע", בסוף קצת שונה ומוסר השכל שמתאים יותר לזמננו. זהו כנראה סיפור האהבה הרווחי ביותר מאז ומעולם: ארבעת סרטי שרק הכניסו עד היום בקופות בתי-הקולנוע סכום דמיוני של 2.73 מיליארד דולר, והיד עוד נטויה.

 

"שרק". הנסיכה והצפרדע בגרסה מודרנית

 

וזה מבלי לקחת בחשבון את ההכנסות ממכירות DVD, שידורי טלויזיה, VOD, משחקי מחשב וכמובן אלפי מוצרי המרצ'נדייז, מבובות ועד ממתקים, שמלווים את הסדרה הזו מיומה הראשון, במשך קרוב לעשור שלם. מי היה מאמין שסיפור אהבתם של עוג ירוק ונסיכתו העוגית יהפוך לסדרה הרומנטית הנצפית ביותר בהיסטוריה, ולאחד הפרנצ'ייזים ההוליוודיים הרווחים בכל הזמניים? (כפיר רם)

 

"אווטאר", ג'יימס קאמרון, 2009 (Avatar)

"שרק" היא אולי סדרת הסרטים הרווחית ביותר, אבל אווטאר לבדו הכניס כמעט סכום זהה, עוד לפני ההמשכונים (שיצאו בקרוב, וזה כבר ודאי). "טיטאניק", של הבמאי ג'יימס קאמרון, היה עד השנה הסרט הרווחי בהיסטוריה, ולו הכנסות של למעלה מ-1.8 מיליארד דולר בקולנוע.

 

הוא גם נחשב לסרט הרומנטי האהוב והמוכר ביותר על צופי הקולנוע בכל העולם, בוודאי בשני העשורים האחרונים. אבל קאמרון הצליח להתעלות על עצמו כשרקח סיפור אהבה נוסף, מוצלח לא פחות.

 

במקום צייר עני שמתאהב בבת אריסטוקרטיה, אווטאר מציג (בתלת-מימד!) סיפור אהבה בין חייל מארינס נכה לחייזרית כחולה. וזה לבדו שווה כנראה 2.7 מיליארד דולר. קצ'ינננג! (משה זעפרני, המנהל האדמיניסטרטיבי של המכללה הישראלית לאנימציה)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים